Υγεία

Χαρδαλιάς: Eφαρμόζοντας τα μέτρα θα συνεχίσουμε να βγαίνουμε νικητές


«Ο σκοπός είναι να μην πάμε σε επόμενα μέτρα. Να εφαρμόσουμε με συνέπεια αυτά που έχουν ανακοινωθεί. Αντί να αναλωνόμαστε σε σενάρια λοιπόν ας φροντίσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή τη φάση με επιτυχία. Γιατί τηρώντας τα μέτρα αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την πανδημία μέχρι σήμερα. Και εφαρμόζοντας τα μέτρα θα συνεχίσουμε να βγαίνουμε νικητές», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς , κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τις εξελίξεις σχετικά με την νόσο Covid-19, ενώ πρόσθεσε ότι τα όπλα που διαθέτουμε είναι η κοινωνική απόσταση, η μάσκα που πρέπει να γίνει απαραίτητο καθημερινό αξεσουάρ, η τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η εξέλιξη της πανδημίας βρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη φάση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε μεγάλο μέρος του κόσμου και ειδικά της Ευρώπης. «Στην πατρίδα μας, παρότι δεν είμαστε σε αυτό το σημείο, βρισκόμαστε επίσης σε μια πολύ κρίσιμη φάση, ειδικά στην Αττική και ακόμη ειδικότερα στο κέντρο της Αθήνας, όπου όπως είπαμε και στην προηγούμενη ενημέρωση βρισκόμαστε στο «πορτοκαλί», σημείωσε.

Παράλληλα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικής πλατφόρμας στο covid19.gov.gr προκειμένου κάθε πολίτης να μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενημερώνεται για τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή του. Συγκεκριμένα οι πολίτες θα βλέπουν έναν χάρτη της Ελλάδας με δύο βαθμίδες. Ανά δήμο και ανά περιφερειακή ενότητα. Θα μπορούν να δουν τον «βαθμό επικινδυνότητας» ο οποίος ισχύει εκείνη τη χρονική περίοδο για την περιοχή αυτή. Κάθε δήμος ή αντιστοίχως περιφερειακή ενότητα θα είναι «χρωματισμένη» με έναν από τους 4 βαθμούς: πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο. Ο πολίτης επίσης θα μπορεί να εισάγει τον ταχυδρομικό του κώδικα και αυτόματα να δει τι ισχύει στην περιοχή του. Επιπλέον του χάρτη, θα υπάρχει και ένας πίνακας στην σελίδα στον οποίο θα αναρτώνται και θα αναλύονται τα μέτρα τα οποία ισχύουν ανά χρωματική κατηγορία (πράσινο, κίτρινο κοκ.) και ανά δραστηριότητα (για παράδειγμα σχολεία, εστίαση, ΜΜΜ, άθληση κλπ.) Η πλατφόρμα θα αναρτηθεί στην κυβερνητική ιστοσελίδα την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή όλων των υπαίθριων θεατρικών παραστάσεων από την Πέμπτη 24/9. Ο περιορισμός αυτός δεν περιλαμβάνει θερινούς κινηματογράφους, ενώ συμπλήρωσε ότι εφόσον το επιθυμούν οι οργανωτές, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες θα μεταδίδονται με live stream από την ΕΡΤ. Ακόμη γνωστοποίησε ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υπάρξει ανακοίνωση για το χρονοδιάγραμμα έναρξης λειτουργίας των κλειστών θεατρικών και μουσικών σκηνών, για την προετοιμασία των καλλιτεχνών.

Τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ και των χώρων εργασίας

Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ από χθες ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η εμπειρία έχει δείξει στις διάφορες περιοχές που εφαρμόστηκαν τοπικά μέτρα, υπήρξε αντιμετώπιση του προβλήματος.«Αυτό δείχνει η εμπειρία του καλοκαιριού», είπε.

Στο πλαίσιο λήψης μέτρων άμεσης εφαρμογής για την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19 στην Περιφέρεια Αττικής και προκειμένου αφενός να αποσυμφορηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι χώροι εργασίας, αφετέρου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι από τον κορονοϊό COVID-19, προβλέπονται συγκεκριμένα προσωρινά και έκτακτα μέτρα για την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα:

Προβλέπεται η υποχρέωση του εργοδότη να εφαρμόσει το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, με την αξιοποίηση και του συνόλου των διαθέσιμων τεχνολογικών δυνατοτήτων και ψηφιακών εφαρμογών, σε ποσοστό 40% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων του που δύνανται να εργαστούν με το σύστημα αυτό. Προβλέπεται ρητά ότι η υποχρέωση αυτή υφίσταται μόνον σε όποιες περιπτώσεις η εργασία μπορεί να παρασχεθεί με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, δηλ. μόνον εφόσον η φύση της παρεχόμενης εργασίας είναι συμβατή με την τηλεργασία και, επομένως, εξαιρούνται τις υποχρέωσης αυτής, ενδεικτικά, οι εκπαιδευτικές δομές που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας (όπως διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά νοσοκομεία ή Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας), οι φαρμακαποθήκες, οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων, οι ταχυμεταφορές. Πιο συγκεκριμένα, ο εργοδότης υποχρεούται να προαναγγείλει το προσωπικό που θα απασχοληθεί εξ αποστάσεως, για το σύνολο της προβλεπόμενης χρονικής περιόδου, συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας το σχετικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Τυχόν παράβαση εκ μέρους του εργοδότη της υποχρέωσης αυτής, επιφέρει πρόστιμο που επιβάλλεται κατόπιν ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Επιπλέον, εισάγεται ως έκτακτο μέτρο η σταδιακή προσέλευση και η αντίστοιχη αποχώρηση των εργαζομένων προς και από τον τόπο εργασίας με σκοπό την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και του τόπου παροχής της εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, η έναρξη και λήξη του ωραρίου προσαρμόζεται με τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν ανά μισή ώρα και εντός διώρου σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους. Περαιτέρω προβλέπεται ότι για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση ορίζεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι προστατευτικές διατάξεις καθώς και η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία της υπερεργασίας και της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης πριν από την πραγματοποίησή τους στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Το μέτρο αυτό ισχύει ως τις 4 Οκτωβρίου.

Επίσης το 40% ισχύει και στο δημόσιο τομέα. Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, προς αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού και βάσει των πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων, για τις υπηρεσίες που εδρεύουν εντός της Περιφέρειας Αττικής η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας σε ποσοστό 40% επί του συνόλου των πραγματικά υπηρετούντων και προσερχόμενων υπαλλήλων σε κάθε φορέα, είναι υποχρεωτική για τους φορείς τουλάχιστον έως την 4η Οκτωβρίου 2020, ανεξαρτήτως άλλων προϋποθέσεων. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού καλούνται να προβούν αμελλητί στο σχετικό προγραμματισμό εργασιών των υπαλλήλων του φορέα τους. Για τον ως άνω υπολογισμό θα ληφθούν υπόψη μόνο οι υπάλληλοι που δύνανται να παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία λόγω της φύσης των καθηκόντων τους και επί των υπαλλήλων αυτών θα εξαχθεί το 40% που θα παρέχει εξ αποστάσεως εργασία.

Στοιχεία για την πανδημία από 25 Φεβρουαρίου έως 20 Σεπτεμβρίου

Από την έναρξη της πανδημίας στις 25 Φεβρουαρίου έως τις 20 Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 15.142 κρούσματα από τα οποία τα 4.363 είναι σήμερα ενεργά. 1.738 άτομα πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο, ενώ 8.703 ανάρρωσαν κατ' οίκον. Κατά τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στις πύλες εισόδου της χώρας, έχουν εντοπιστεί από την 1η Ιουλίου έως τις 20 Σεπτεμβρίου συνολικά 1.238 κρούσματα, σε σύνολο 530.698 στοχευμένων ελέγχων. Σε τεστ υποβλήθηκαν εκείνοι από τους 4.092.560 εισερχομένους στη χώρα, που είχαν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς της νόσου.

Από την 1η Ιουλίου έως τις 20 Σεπτεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 316.246 έλεγχοι, κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκαν 12.001 παραβάσεις (ποσοστό 3,8%) και επιβλήθηκαν 13.079 πρόστιμα συνολικού ύψους 5.101.430 ευρώ, καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 4.020 συνολικά ημερών για μη τήρηση της αναλογίας ατόμων/ τ.μ. και 390 συνολικά ημερών για μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Επιπρόσθετα, 80 έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί από τις 31 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν 13 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα 14 πρόστιμα συνολικού ύψους 56.000 ευρώ.

Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα (14-20 Σεπτεμβρίου) πραγματοποιήθηκαν και 9 έλεγχοι ως προς την τήρηση των μέτρων σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και σχολεία, κατά τους οποίους καταγράφηκε 1 παράβαση.

Σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σχολεία σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Χαρδαλιάς, έως την Κυριακή 20/9, σε σύνολο 14.060 σχολείων είχε ανασταλεί η λειτουργία 7 σχολικών μονάδων πανελλαδικά, πρόκειται για 2 Νηπιαγωγεία, 2 Δημοτικά Σχολεία, 2 Γυμνάσια και 1 Λύκειο. Επιπλέον, τμήματα έχουν «κλείσει» σε 51 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Και πιο συγκεκριμένα, σε 3 Νηπιαγωγεία, 18 Δημοτικά, 17 Γυμνάσια και 13 Λύκεια. Δηλαδή σε σύνολο 14.060 σχολείων σε 58 έχει υπάρξει κρούσμα, με αποτέλεσμα να κλείσει είτε το σχολείο είτε τμήμα αυτού. Όσον αφορά το γεωγραφικό καταμερισμό των σχολικών αυτών μονάδων, οι περισσότερες βρίσκονται στην Αττική, όπου 5 σχολεία είναι σε εξ ολοκλήρου αναστολή, είχαν δηλαδή «κλείσει» όλο το σχολείο, ενώ σε 39 σχολικές μονάδες είχε ανασταλεί η λειτουργία ενός ή περισσοτέρων τμημάτων. «Κλειστά» είναι επίσης ένα σχολείο στο νομό Καβάλας και ένα σχολείο στο νομό Ηρακλείου. Ενώ σε αναστολή λειτουργίας βρίσκονται τμήματα σε 4 σχολεία στο νομό Τρικάλων, 3 στο νομό Πιερίας, 2 στο νομό Καστοριάς και από ένα στους νομούς Ηλείας, Σερρών και Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι σε αναστολή λειτουργίας βρίσκονται και όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Ως προς την ανθρωπογεωγραφία, τέλος, των κρουσμάτων, 50 αφορούν σε μαθητές, 16 σε εκπαιδευτικούς και 1 σε ειδικό προσωπικό. Σε σύνολο σήμερα 79.574 τμημάτων 71 τμήματα δηλαδή είναι σε αναστολή ένα ποσοστό δηλαδή 0,09%.

«Θα θέλαμε να τονίσουμε για ακόμα μία φορά, πόσο σημαντική είναι η τήρηση των μέτρων για την προστασία της υγείας τόσο των μελών της σχολικής κοινότητας όσο και των οικογενειών τους», υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Ερωτηθείς για τις συζητήσεις περι lockdown, και αν πρόκειται να εφαρμοστούν ειδικά lockdown σε δήμους, σε γειτονιές, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν και διεθνώς πρωτόκολλα διαχείρισης που να αφορούν σε τοπικά lockdown σε επίπεδο δήμων. Δεν υπάρχει καμία λογική και καμία δυνατότητα εφαρμογής, είναι ουτοπικό, είναι εξωπραγματικό», ενώ προσέθεσε ότι «από την πρώτη στιγμή της πανδημίας για το δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με το δήμαρχο και τις υπηρεσίες του, εφαρμόζουμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα».

Επιπλέον τόνισε ότι «υπάρχει απόλυτος σεβασμός στις απόψεις και των επιδημιολόγων, άλλωστε τίποτα δεν γίνεται χωρίς τη δική τους συμβολή, τις προτάσεις τους, τις αξιολογήσεις τους, τις αναλύσεις τους. Εμείς καθημερινά παίρνουμε υπ' όψιν μας συγκεκριμένα κριτήρια, κριτήρια που αφορούν στα στοιχεία που αναλύουν οι επιδημιολόγοι και στα στοιχεία τα οποία έχουμε σε σχέση με τις αναλύσεις του EVA και τις αναλύσεις που έχουμε σε επίπεδο ιχνηλατήσεων. Παράλληλα επανέλαβε ότι έχουν ξεκινήσει κάποια μέτρα που θα δούμε τις επόμενες μέρες αν θα αποδώσουν ή όχι. «Αν εφαρμόσουμε το τρίπτυχο που αποτελεί τον βασικό μας κανόνα από την πρώτη μέρα της πανδημίας δεν χρειάζεται να πάρουμε παραπάνω μέτρα, αν όλοι μας φοράμε τη μάσκα, αν όλοι μας κρατήσουμε τις αποστάσεις, αν όλοι μας είμαστε προσεκτικοί στα θέματα υγιεινής είναι η καλύτερη απάντηση, το καλύτερο lockdown απέναντι στον ιό. Είναι η άμυνα απέναντι στον ιό», σημείωσε ενώ συμπλήρωσε ότι «όλα λειτουργούν κλιμακωτά. Έχουμε εργαλεία να μπορέσουμε να σταματήσουμε την οποιαδήποτε έξαρση ή επέκταση του ιού, του ιικού φορτίου σε οποιεσδήποτε περιοχές, και από κει και πέρα το lockdown είναι η τελευταία λύση για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε κάτι το οποίο μπορεί να μην αποδίδει».

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι εφόσον τηρηθούν τα μέτρα μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε συνδυασμό με τις επιμέρους πολιτικές, τις επιμέρους δράσεις που έχουν λάβει σε πιο υπερτοπικό επίπεδο, σε επίπεδο δήμων σε συνεργασία με τους δημάρχους και σε επίπεδο ελέγχων που γίνονται στις περιοχές ώστε να είναι σίγουροι ότι τηρούνται τα μέτρα.

Ερωτηθείς γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «όλα τα μέτρα είναι κλιμακωτά. Το μέτρο που αφορά την καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους είναι ένα επόμενο βήμα από τη φάση που βρισκόμαστε τώρα. Τα μέτρα κλιμακωτά φτάνουν στο τελευταίο μας μέτρο που είναι το lockdown, από το οποίο θεωρώ ότι είμαστε αρκετά μακριά».

Ερωτηθείς για το πώς θα ενημερώνονται όσοι δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση στην ενημέρωση γύρω από τον κορονοϊό λόγω γλώσσας, για το πόσο εύκολη είναι η ιχνηλάτηση σε αυτούς τους ανθρώπους και για το εάν θα ανοίξουν ξενοδοχεία καραντίνας ξανά για νεότερους ανθρώπους που έχουν ήπια συμπτώματα ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: «Μέσα στην εβδομάδα ανοίγουν 200 δωμάτια που αφορούν σε ξενοδοχεία καραντίνας για το κέντρο της Αθήνας. Ήδη ο δήμος Αθηναίων έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με μηνύματα σε 14 διαφορετικές διαλέκτους και θα πάρουμε μια πρωτοβουλία μέσα στην εβδομάδα να συναντήσουμε τους επικεφαλής, τους συνδέσμους των κοινοτήτων αυτών και ήδη έχουμε προχωρήσει σε σαρωτικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων αυτών ή όχι στις περιοχές, στις γειτονιές θα έλεγα και σε επίπεδο δημοτικής αστυνομίας και σε επίπεδο μηχανισμών δικών μας για την τήρηση των μέτρων. Αυτό σε συνδυασμό με κάποια άλλα μέτρα νομίζω θα μπορέσουν να φέρουν αποτέλεσμα».

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις