Πολιτική

Τι απαντά το Μαξίμου στα περί Grexit που επαναφέρει ο Σόιμπλε


Μόνος στόχος η ενωμένη και κοινωνική Ευρώπη

Λιτό αλλά περιεκτικό είναι το σχόλιο κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου σε απάντηση όλων όσων επανέφερε στο προσκήνιο ο ισχυρός άντρας της γερμανικής οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η μόνη παραγωγική συζήτηση, αυτή τη στιγμή, είναι για το πώς θα οδηγηθούμε σε μια ενωμένη και κοινωνική Ευρώπη» υπογραμμίζοντας επίσης πως η η Ελλάδα διαμορφώνει συμμαχίες προς αυτή την κατεύθυνση. Υπενθυμίζεται πως από χθες, τα media συντηρούν υψηλά στην ειδησεογραφική ατζέντα τις δηλώσεις Σόιμπλε για πρόταση Grexit -ως λύση για να χρησιμοποιηθεί η νομισματική υποτίμηση- στον τότε Υπ. Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο.

Ο Σόιμπλε επαναφέρει το Grexit ως «λύση» για την Ελλάδα

Την ώρα που κορυφώνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις για τα προωθούμενα μνημονιακά μέτρα και οι δανειστές εντείνουν τις πιέσεις, ενώ επικρέμαται η απειλή αποβολής της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βολφγκανγκ Σόιμπλε επαναφέρει θέμα Grexit, παρουσιάζοντας το αυτή τη φορά όχι ως απειλή, αλλά ως «λύση» στα δεινά που αντιμετωπίζει η  Ελλάδα και ο λαός της.

Εμμέσως πλην σαφώς ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δείχνει ως μοναδικό δρόμο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, η οποία – όπως υποστηρίζει - θα έπληττε τη χώρα άπαξ, αλλά θα γλίτωνε τους  Ελληνες πολίτες από την ατέρμονη τραγωδία των αλλεπάλληλων σκληρών μέτρων.

Μιλώντας χθες στο Ανόβερο, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «είναι πολύ δύσκολο να λύσει η Ελλάδα τα προβλήματα της οικονομίας της, χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος».

Στο επιχείρημα ότι με την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας πρόσθεσε και την κοινωνική διάσταση, τονίζοντας ότι αν η Ελλάδα είχε βγει από το ευρώ, θα είχε αποφευχθεί η «ατελείωτη διαδικασία» των σκληρών μέτρων για τους Έλληνες πολίτες. 

Αποκάλυψε μάλιστα ότι και το 2011 είχε προτείνει στον Ευάγγελο Βενιζέλο να εξετάσει το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, με αντάλλαγμα τη χορήγηση «τεράστιας οικονομικής βοήθειας». 

Διερμηνεύοντας προφανώς απόψεις και επιδιώξεις των σκληροπυρηνικών της Ευρωζώνης, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επιχειρεί ουσιαστικά να ξανανοίξει την ατζέντα του Grexit, προβάλλοντάς το πλέον ως «λύση» και όχι ως απειλή. Και επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία σε μια Ευρώπη όπου  λόγω του προσφυγικού όλα τελούν υπό αμφισβήτηση και υπό πιθανή κατάρρευση.

Στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι με  το κοινωνικό και οικονομικό κλίμα που επικρατεί τώρα στην Ελλάδα,  η ιδέα της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα βρίσκει περισσότερα «ευήκοα ώτα» και μπορεί να καλλιεργηθεί συστηματικά. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέλεξε να επαναφέρει – εμμέσως και υπόγεια μεν, με καθαρότατη στόχευση δε – την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δοκιμάζεται καίρια σε τρία μέτωπα: Οι κοινωνικές αντιδράσεις κλιμακώνονται, οι δανειστές ζητούν νέα σκληρά μέτρα σε ασφαλιστικό και φορολογικό και η προσφυγική κρίση τείνει να εξελιχθεί σε εθνικό ζήτημα για την Ελλάδα, υπό την απειλή της «έξωσης» από τη Σένγκεν. Ο στόχος του είναι διπλός: 

- Να εκμεταλλευτεί τις μηδενικές πλέον κοινωνικές αντοχές για να περάσει στην ελληνική  κοινή γνώμη την άποψη ότι με το Grexit ο «πόνος» θα τελείωνε «μία κι έξω» 

- Να κεφαλαιοποιήσει το αρνητικό για την Αθήνα κλίμα που ήδη επικρατεί στις κεντροευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το προσφυγικό.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα βλέπουν αυτή την τακτική ως επιβεβαίωση των προειδοποιήσεων Τσίπρα ότι το Grexit δεν έφυγε ποτέ πραγματικά από το τραπέζι. 

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις