Επιχειρήσεις

«Τελειώνει» τον Καλογρίτσα η Attica Bank


Τελεσίγραφο για χρέη, διέκοψε τη χρηματοδότηση. Κίνδυνος κατάπτωσης εγγυητικών. Επωφελείται ο όμιλος Μπόμπολα

Αμεσο κίνδυνο κατάρρευσης αντιμετωπίζει ο όμιλος Καλογρίτσα, ο οποίος πριν από ένα χρόνο βρέθηκε στο επίκεντρο  σκανδαλολογίας και πολιτικών αντιπαραθέσεων,  όταν προσπάθησε να διεκδικήσει μία από τις δημοπρατούμενες τηλεοπτικές άδειες. Τότε η αντιπολίτευση τον παρουσίαζε ως βραχίονα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στα media. Τώρα είναι η υπό κρατικό έλεγχο Attica Bank που απειλεί  να «τραβήξει την πρίζα» και να τον οδηγήσει σε «γρήγορο θάνατο».

Η τράπεζα έχει στείλει τελεσίγραφο, ζητώντας με εξώδικο από τη κατασκευαστική εταιρεία του ομίλου – την «Τοξότης ΑΕ» -  να υποβάλει εντός 15 ημερών (μέχρι τις 25 Μαϊου) ολοκληρωμένο σχέδιο ρύθμισης και αναδιάρθρωσης των οφειλών της. Θέτει μάλιστα ως προϋπόθεση ότι για να αποτελέσει βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης, το σχέδιο πρέπει έχει να αξιολογηθεί και να κριθεί επαρκές από τον ελεγκτικό οίκο που έχει ορίσει η Attica Bank.

Χάνει τα έργα

Ανεξάρτητα πάντως από το αν η εταιρεία θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην απαίτηση της πιστώτριας τράπεζας, το πιθανότερο είναι ότι θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει μεγάλα έργα που έχει υπό εκτέλεση, μεταβιβάζοντας τις σχετικές συμβάσεις  στην «Ακτωρ» του ομίλου Μπόμπολα και σε άλλες μεγάλες κατασκευαστικές.

Ηδη έχουν γίνει σχετικές διαπραγματεύσεις, ώστε η  μεταβίβαση να γίνει πριν κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία του Καλογρίτσα. Στόχος είναι να μην καταπέσουν οι εγγυητικές επιστολές, η τράπεζα να υποστεί τις μικρότερες δυνατές απώλειες και να συνεχισθεί ομαλά η εκτέλεση των έργων.

Αθέτηση δεσμεύσεων

Στην εξώδικη επιστολή της η Attica Bank αναφέρει ότι ο όμιλος Καλογρίτσα έχει αθετήσει ρητές δεσμεύσεις για αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του, τα οποία υπήρχαν από το 2013. Γι αυτό έχει διακόψει τη χρηματοδότησή του και προειδοποιεί ότι θα κινηθεί νομικά για την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων της.

«Όπως σας είναι άριστα γνωστό οι οφειλές του ομίλου εταιρειών σας προς την Τράπεζά μας δεν εξυπηρετούνται και βρίσκονται πλέον σε σημαντική καθυστέρηση (άνω των 90 ημερών). Όπως επίσης σας είναι γνωστό, παρά την εκπεφρασμένη, ξεκάθαρη και ρητή θέση της Τράπεζάς μας ότι είναι αδύνατη κάθε περαιτέρω χρηματοδότησή σας και τις επανειλημμένες συναντήσεις και επικοινωνίες μας, κατά τις οποίες μας παρείχατε ρητές διαβεβαιώσεις για την άμεση εξεύρεση λύσης στα σημαντικά διαρθρωτικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο όμιλος εταιρειών σας καθώς και για την αντιμετώπιση του κινδύνου κατάπτωσης των χορηγηθεισών από την Τράπεζά μας εγγυητικών επιστολών, μέχρι σήμερα δεν έχετε φανεί συνεπείς στις ανωτέρω ρητές δεσμεύσεις σας», αναφέρει η Attica Bank στην εξώδικη επιστολή.

Σημειώνεται ότι οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις από την Attica Bank προς τον όμιλο Καλογρίτσα είχαν γίνει  την περίοδο 2010-2013 και διογκώθηκαν την τριετία 2013-2016.

«Παλιές αμαρτίες» με δάνεια

Τα προβλήματα άρχισαν το 2012-2013 και οξύνθηκαν στα τέλη του περασμένου χρόνου. Τη δύσκολη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο όμιλος Καλογρίτσα, απεκάλυψε το Sofokleousin.gr, με δημοσίευμα στις 23 Νοεμβρίου

Διαβάστε:  «Βραχυκύκλωμα» στον όμιλο Καλογρίτσα

Τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση της Attica Bank με πρόεδρο τον Χρ. Ρουμελιώτη και διευθύνοντα σύμβουλο τον Θ. Πανταλάκη, βρέθηκε ενώπιον  διαμορφωμένης «προβληματικής» κατάστασης στις εταιρείες του ομίλου «Τοξότης».  Τα υπόλοιπα δανειακών λογαριασμών προσέγγιζαν τα 110 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρχαν έντονα προβλήματα ρευστότητας, τα οποία αναδεικνύονταν από τα συνεχή και έντονα αιτήματα χρηματοδοτήσεων.

Ερευνώντας τις μέχρι τότε σχέσεις του ομίλου Καλογρίτσα με την Attica Bank, η διοίκηση της τράπεζας διαπίστωσε ότι τα προβλήματα ρευστότητας του «Τοξότη» και τα συνεχή αιτήματα πιστοδοτήσεων προϋπήρχαν από το 2013 και οφείλονταν κυρίως στην έντονη και μη ορθολογική αναπτυξιακή πορεία  των εταιρειών του ομίλου «Τοξότης», που αναλάμβαναν πολλά τεχνικά έργα με μεγάλες εκπτώσεις. Παράλληλα, διαπιστώθηκε υπέρμετρη αύξηση του δανεισμού της εταιρίας την περίοδο 2013 - 2016.

Ακαρπες προσπάθειες

Εκτοτε η Attica Bank προσπάθησε να εξορθολογήσει την κατάσταση, ώστε να διασφαλίσει τις απαιτήσεις της. Παρέχοντας στήριξη στις εταιρείες του ομίλου, τις βοήθησε να  δημιουργήσουν πιστωτικά όρια και σε άλλες τράπεζες. Παράλληλα υποχρέωσε τον όμιλο να καταρτίσει σχέδιο για μείωση των υποχρεώσεων του, απόκτηση ρευστότητας και εξορθολογισμό των οικονομικών του.

Ο όμιλος Καλογρίτσα δεν μπόρεσε να υλοποιήσει πλήρως αυτό το σχέδιο. Προς το τέλος του 2017 και αρχές του 2018 τα προβλήματα ρευστότητας εντάθηκαν, οφειλόμενα κυρίως στις διαρθρωτικές αδυναμίες της εταιρείας και στις καθυστερήσεις πληρωμών από τα Δημόσια ‘Έργα και ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ).

Εχοντας εξαντλήσει όλα τα όρια ανοχής, η Attica Bank ζήτησε την σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο θα αξιολογούνταν από ελεγκτική εταιρεία πρώτης τάξεως. Στην ίδια ελεγκτική ανέθεσε καθήκοντα Financial Controller και CRO στον «Τοξότη». Παράλληλα διέκοψε τις χρηματοδοτήσεις, δεδομένου μάλιστα ότι είχαν εξαντληθεί τα όρια χρηματοδοτήσεων που προβλέπονται από το κανονιστικό πλαίσιο.

Οι συμβάσεις στον Μπόμπολα

Η εξέλιξη αυτή καθιστά σχεδόν βέβαιη την έκπτωση του ομίλου Καλογρίτσα από τις τέσσερις εργολαβίες του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος, προϋπολογισμού 355 εκατ. ευρώ. Οι εγγυητικές επιστολές συμμετοχής στον διαγωνισμό για το συγκεκριμένο έργο είναι συνολικού ποσού 4 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα εκπέσουν, εάν η εταιρεία δεν ανταποκριθεί στο «τελεσίγραφο» της τράπεζας.

Η μία από αυτές εκπνέει σήμερα, αλλά η ισχύς της θα παραταθεί κατά 15 ημέρες, έως ότου ολοκληρωθεί η γενικότερη προθεσμία δύο εβδομάδων που δίνει η Attica Bank στο «τελεσίγραφο»της.

Από τα έργα που έχει υπό εκτέλεση η εταιρεία «Τοξότης», αναμένεται ότι τουλάχιστον  πέντε - συνολικής δαπάνης περίπου 147 εκατ. ευρώ - θα αναλάβει να τα εκτελέσει η «Ακτωρ» του ομίλου Μπόμπολα.
Σ’ αυτά περιλαμβάνονται ο οδικός άξονας Καλλονής - Σιγρίου στη Λέσβο,  συμβατικής  δαπάνης 35 εκατ. ευρώ, η τηλεθέρμανση της Φλώρινας (41,3 εκατ. ευρώ) και το δίκτυο αποχέτευσης σε Διόνυσο, Σταμάτα, Ροδόπολη, (25,2 εκατ. ευρώ).

Διαβάστε επίσης: «Βραχυκύκλωμα» στον όμιλο Καλογρίτσα

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις