Αγορές

Τα funds πιέζουν ελληνικές μετοχές και ομόλογα


«Αυτοεκπληρούμενη προφητεία» οι προβλέψεις διεθνών οίκων

Με μία ακόμη «βουτιά»  των βασικών δεικτών και των τραπεζικών μετοχών τείνει να ολοκληρωθεί η διορθωτική κίνηση του ΧΑ, που έρχεται ως αποτέλεσμα και φυσικό επακόλουθο υψηλών βραχυχρόνιων και μεσοπρόθεσμων αποδόσεων.

«Αυτοεκπληρούμενη προφητεία» αποδεικνύονται οι προβλέψεις-εκτιμήσεις διεθνών οίκων, που επισήμαιναν τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές και τα κρατικά ομόλογα έχουν «φουσκώσει» αρκετά – τόσο ώστε να μη δικαιολογείται περαιτέρω άνοδος τους.

Τα ξένα χαρτοφυλάκια ευθυγραμμίζουν  τη στρατηγική τους με αυτές τις απόψεις και κλειδώνουν κέρδη, ή μένουν αδρανή, αποφεύγοντας το ρίσκο νέων τοποθετήσεων.
Αποτέλεσμα η συναλλακτική άπνοια στο ΧΑ, οι πιέσεις σε πολλά χαρτιά η υποχώρηση των δεικτών – και η ανάκαμψη των αποδόσεων των ομολόγων.

 Εν αναμονή αντίδρασης

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η διορθωτική κίνηση μπορεί να ανακοπεί τις επόμενες μέρες, πιθανότατα με μια ανοδική τεχνική αντίδραση, που θα αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος.
Πολλά θα εξαρτηθούν και από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές, όπου αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για την εξέλιξη των εμπορικών πολέμων  ΗΠΑ-Κίνας και ΕΕ.

Στο ΧΑ δεν έπιασε σήμερα τόπο ούτε η «φιλολογία» περί κινεζικών επενδύσεων και η αισιοδοξία που καλλιεργείται με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στην Αθήνα και την υπογραφή νέων συμφωνιών διμερούς συνεργασίας.
 Υπό πίεση βρέθηκαν κυρίως οι τραπεζικές μετοχές, που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι οι πιέσεις προέρχονται κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια, που κλείνουν τα βιβλία τους στο τέλος Νοεμβρίου και σπεύδουν να κατοχυρώσουν κέρδη. Οι αποδόσεις τους στην ελληνική αγορά  - ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές – είναι πολύ υψηλές από τις αρχές του έτους, γεγονός που δικαιολογεί τις ρευστοποιήσεις.

Τις κινήσεις τους δικαιολογεί εν μέρει και ο προβληματισμός για  την υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», μέσω του οποίου θα επιδιωχθεί δραστική μείωση των κόκκινων δανείων προς εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.
Η αγορά δεν φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αναβάθμιση των συστημικών τραπεζών από την S&P, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Όπως αντιπαρήλθε  και την προηγηθείσα έκθεση της  Κομισιόν, που χαμηλώνει τον πήχυ ανάπτυξης για την Ελλάδα, εκτιμώντας όμως ότι θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Με τα περισσότερα ξένα funds «θεατές», η συναλλακτική κίνηση ήταν σήμερα ιδιαίτερα υποτονική  και ο τζίρος μόλις 34,7 εκατ. ευρώ (συν 6,8 εκατ. σε μεταβιβάσεις πακέτων). Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν με θετικό πρόσημο και εν συνεχεία πήραν καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας συνεχώς χωρίς αντίδραση. Ολοι τερμάτισαν κοντά στα χαμηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,01% στις 855,02 μονάδες, στην περιοχή που εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει ισχυρή στήριξη.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,94% κλείνοντας  στις 2.124,75 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με +0,47%, βυθίστηκε στη συνέχεια στο -2,35% και τερμάτισε με απώλειες 1,87%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς -3,8%, Alpha -2,3%, Attica -1,8%, Εθνική και Eurobank -1,2%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο ΟΛΠ +1%, Σαράντης +0,5% και ΟΤΕ +0,3%. Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απωλειες  Ελλάκτωρ και Φουρλής -2%, tor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,8%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Aegean -1,5%, ΕΛΠΕ και ΑΔΜΗΕ -1,2%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση αρνητική πρωταγωνίστρια η μετοχή της MLS, που βυθίστηκε στο limit down (-30%), καθώς εντείνεται η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα