Άμεση ήταν η τουρκική αντίδραση στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κλιμακώνοντας την κατάσταση στην Κύπρο και δείχνοντας ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την Ευρώπη.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αργά το βράδυ χθες δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «κανένας δεν είναι σε θέση να εμποδίσει την Τουρκία από την διεκδίκηση των συμφερόντων και δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Φαίνεται ότι η ΕΕ έχει γράψει σήμερα τις αποφάσεις της με μια εντελώς ελληνική γραμμή» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.
«Κατά τη λήψη αυτών των αποφάσεων, η ΕΕ δεν έδρασε ως σύνολο αρχών και αξιών, αλλά ως ομάδα συμφερόντων στις διαπραγματεύσεις. Αυτό αντιβαίνει στην ιδρυτική φιλοσοφία της ΕΕ. Απορρίπτουμε τα θέματα που καταγράφονται στο τμήμα των αποφάσεών μας σχετικά με τη χώρα μας.
Τα ψηφίσματα δείχνουν πόσο μακριά είναι η ΕΕ από την κατανόηση των βημάτων που έχει πάρει η Τουρκία παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Το 2004, η ΕΕ έκανε ένα μεγάλο λάθος δεχόμενη ως μέλος της την Κύπρο . Τώρα για χάρη της διατήρησης αυτού του λάθους υποβιβάζει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο κυπριακό και τις μετατρέπει σε όμηρο αυτού του προβλήματος. Είναι γνωστό ότι η ΕΕ δεν υπήρξε ποτέ συμβαλλόμενο μέρος σε διμερή ζητήματα στο παρελθόν σχετικά με την εικαζόμενη αντιτιθέμενη θαλάσσια δικαιοδοσία των μελών της.
Οι αποφάσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης. Καλούμε την ΕΕ να αλλάξει αυτό την προκατειλημμένη και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα στάση .Μέχρι να συμβεί αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή δικαιοδοσίας τους. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει.Παρά την μεροληπτική στάση η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφασιστικά βήματα στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενόψει παγκόσμιων προκλήσεων όπως η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση και η ενεργειακή ασφάλεια, θα είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να εγκαταλείψει τη μεροληψία και να ενεργήσει με ένα στρατηγικό όραμα» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Η δεύτερη αντίδραση ήταν η απόφαση να «ανοίξει» η Αμμόχωστος έλαβε το κοινοβούλιο του ψευδοκράτους, με την πλευρά ψευδοκράτους να ανακοινώνει ότι θα ξεκινήσουν σχετικές διαβουλεύσεις με την Άγκυρα. Μάλιστα έγινε γνωστό ότι ομάδα «εμπειρογνωμόνων» θα επισκεφτεί την πόλη για να εκτιμήσει ποια κτίρια είναι κατάλληλα για εποικισμό και ποια όχι.Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μέτρο πίεσης προς την Κυπριακή κυβέρνηση, καθώς η Αμμόχωστος, αν εφαρμοστεί η απόφαση αυτή, θα προσαρτηθεί επίσημα πια στο καθεστώς του ψευδοκράτους.
Η τρίτη είναι η έξοδος του δευτέρου γεωτρύπανου του Γιαβούζ, το οποίο σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Φ.Ντολμέζ στην περιοχή που έκανε έρευνες το "Μπαρμπαρός". Η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι το Γιαβούζ θα έβγαινε τον Ιούλιο, όμως αποπλέει άμεσα προφανώς σε απάντηση των ελληνικών και κυπριακών κινήσεων στην ΕΕ.
Η τέταρτη αντίδραση είναι η δέσμευση περιοχής μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης (Καστελορίζου) για άσκηση με πραγματικά πυρά την Πέμπτη.
Η Τουρκία φαίνεται να μην καταλαβαίνει από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και να μην τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη, εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ που ξεκίνησαν τα οικονομικά χτυπήματα για τους S-400. Μετά την υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας από τη Moody's ήρθε και η υποβάθμιση των τουρκικών τραπεζών από το ίδιο οίκο, ενώ αν ακολουθήσουν και άλλοι τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγηθεί στο ΔΝΤ.