Διεθνή

Στο φάσμα της πείνας εκατομμύρια Αφγανοί, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας


Εκατομμύρια Αφγανοί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την καθημερινή τους διατροφή, καθώς η παρατεταμένη ξηρασία έχει διαταράξει την τροφοδοσία σε είδη διατροφής στην χώρα.

Αυτό ενώ η χώρα πλήττεται από την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών, καθώς οι υπό τις ΗΠΑ ξένες στρατιωτικές δυνάμεις ολοκληρώνουν την αποχώρησή τους.

Οργανώσεις αρωγής καλούν δωρητές για την προσφορά πόρων και ανθρωπιστικής βοήθειας επειγόντως, την ώρα που η συγκομιδή αναμένεται αποδεκατισμένη και εκατομμύρια ζώα κινδυνεύουν να αφανιστούν καθώς τα αποθέματα νερού εξαντλούνται.

«Πρόκειται για πολλαπλό σοκ», λέει ο Νεσεφόρ Μγέντι, επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στο Αφγανιστάν. «Γενικά, έχει πληγεί η διαθεσιμότητα και η τροφοδοσία.. .και η σύρραξη προκαλεί εσωτερικές μετακινήσεις, που σημαίνουν αύξηση της ζήτησης πόρων σε ορισμένες περιοχές».

Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι είχε προειδοποιήσει στο τέλος του Ιουνίου, ότι η χώρα αντιμετωπίζει το φάσμα σοβαρής ξηρασίας, παραδεχόμενος ότι ο εθνικός προϋπολογισμός αντιμετώπισης καταστροφών δεν επαρκεί για να καλύψει αυτό που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν χειρότερη ξηρασία εδώ και δεκαετίες .

«Δεν θα επιτρέψουμε η χώρα να αντιμετωπίσει λιμό. Οι προσπάθειές μας έχουν σκοπό να ανταποκριθούμε στις ανάγκες όπλων των περιοχών, ακόμη και εκείνων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ταλιμπάν».

Χωρίς επαρκές σύστημα άρδευσης, το Αφγανιστάν εξαρτάται από το λιώσιμο του χιονιού για την τροφοδοσία των ποταμών και την άρδευση των αγρών κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και οι χιονοπτώσεις τον περασμένο χειμώνα ήταν πολύ χαμηλές.

Ο Φαχάντ Σαΐντ, επιστήμονας του Κλίματος στο Climate Analytics, δηλώνει ότι το φαινόμενο Λα Νίνια και η επιβράδυνση της κίνησης των μετεωρολογικών συστημάτων των αεροχειμάρρων στον πλανήτη είναι πιθανόν να είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για τον εξαιρετικά ξηρό καιρό στο Αφγανιστάν.

Αν και είναι δύσκολη η σύνδεση μεμονωμένων περιστατικών με την κλιματική αλλαγή, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, που οφείλεται στην εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, συμβάλλει στην διαμόρφωση ακραίων καιρικών συνθηκών σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Το Αφγανιστάν είναι ένα καλό παράδειγμα της κλιματικής αδικίας. Ιστορικά, δεν έχει κανέναν ρόλο στο χάος της κλιματικής αλλαγής, αλλά πληρώνει το τίμημα».

Το Αφγανιστάν είναι μία από τις 23 χώρες που τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν ως «hotspot πείνας» σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, όπου περισσότερα από 12 εκατομμύρια σε έναν πληθυσμό που εκτιμάται στα 36 εκατομμύρια ανθρώπους αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση, δηλαδή δεν γνωρίζουν πότε και από πού θα προέλθει το επόμενοι γεύμα τους.

Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου προσπαθεί να συγκεντρώσει το ποσόν των 16,5 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει λιγότερο από το ήμισυ.

«Είναι μία επείγουσα ανθρωπιστική κρίση που απαιτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη για την εξασφάλιση των στοιχειωδών... Κάθε δολάριο θα βοηθήσει κάποιον», δήλωσε ο Νεσεφόρ Μγέντι.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα