Στη τελική ευθεία μπαίνει αύριο το σχέδιο του Ντοναλτ Τραμπ αναφορικά με την φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς αύριο οι Ρεπουμπλικάνοι πρόκειται να προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου.
Ειδικότερα, ο Κέβιν Μπράντι, πρόεδρος της αρμόδιας νομοθετικής επιτροπής (House Ways and Means Committee), δήλωσε: "Μετά από διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο Τραμπ και της ηγετικής μας ομάδας, αποφασίσαμε η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου να γίνει αύριο. Είμαστε ευχαριστημένοι με την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ενώ είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος να το ψηφίσουμε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας,”.
Σε ανάρτηση που έκανε ο Τραμπ στο Twitter χθες το βράδυ πριν από την ανακοίνωση του Μπράντι έγραψε: "Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων εργάζονται σκληρά και μέχρι το αργά το βράδυ για τις Μαζικές Μειώσεις Φόρων για τις οποίες, γνωρίζουν ότι τις αξίζετε. Θα είναι οι μεγαλύτερες μειώσεις από ποτέ άλλοτε!”.
Οι Ρεπουμπλικάνοι που έχουν τον πολιτικό έλεγχο του Κογκρέσου επιδιώκουν με το φορολογικό νομοσχέδιο την πρώτη ουσιαστική νομοθετική τους νίκη, από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ, τον περασμένο Ιανουάριο. Οι μήνες που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα έχουν χαρακτηριστεί από νομοθετική στασιμότητα, ενώ η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει δύσκολη και πολύπλοκη στο Κογκρέσο.
Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, χαρακτηρίζουν το φορολογικό νομοσχέδιο του Τραμπ ως μία ουσιαστική φορολογική παραχώρηση προς τις εταιρικές κοινοπραξίες, αλλά και τους πλούσιους, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου.
Δύο πηγές που έλαβαν γνώση για τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είχαν δηλώσει νωρίτερα χθες, ότι η ανακοίνωση του νομοσχεδίου θα καθυστερήσει κατά μία ημέρα, προκειμένου να διεξαχθούν περαιτέρω διαβουλεύσεις για ζητήματα όπως, η φορολογική αντιμετώπιση των συνταξιοδοτικών αποθεμάτων, αλλά και οι μειώσεις στις καταβολές φόρων σε τοπικό και πολιτειακό επίπεδο.
Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του, αλλά και ηγετικοί κύκλοι των Ρεπουμπλικάνων έχουν προτείνει ένα νομοθετικό σχέδιο που μειώνει τους φόρους για τις εταιρικές κοινοπραξίες, τις μικρές επιχειρήσεις και τα εισοδήματα προσώπων. Η εφαρμογή του, εκτιμάται ότι θα έχει οικονομικό κόστος άνω των 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μια δεκαετία. Μέρος των οικονομικών αυτών απωλειών στα φορολογικά έσοδα, θα αντισταθμιστεί από την κατάργηση φορολογικών ελαφρύνσεων τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά κι άλλες φορολογικές απαλλαγές που εφαρμόζονται σήμερα.
Ο φορολογικός κώδικας που εφαρμόζεται σήμερα στις ΗΠΑ παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος από το 1986 και επί της προεδρίας του Ρόναλντ Ρέιγκαν.
Νωρίτερα χθες, οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων εμφανίστηκαν να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τους τοπικούς και πολιτειακούς φόρους που θα διατηρήσει μία ομοσπονδιακή μείωση στους φόρους περιουσίας, αλλά όχι στην φορολογία εισοδήματος, αφαιρώντας ένα ουσιαστικό εμπόδιο για την συνέχιση των διαβουλεύσεων.
Ο Τομ Ριντ μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι ο συμβιβασμός μεταξύ των μελών του νομοθετικού σώματος που διαπραγματεύονται για το φορολογικό νομοσχέδιο, κερδίζει έδαφος για την μεταρρύθμιση της φορολογίας σε τοπικό και πολιτειακό επίπεδο.
Ωστόσο, την άποψη αυτή των συγκλήσεων δεν την συμμερίζονται όλοι. Ο Ρεπουμπλικάνος μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τη Νέα Υόρκη, Πίτερ Κινγκ δηλώνει: "Εξακολουθώ να είμαι αντίθετος. Ο φόρος εισοδήματος είναι σοβαρή υπόθεση, καθώς πρόκειται να επηρεάσει την χώρα μας για τα επόμενα 20 χρόνια για το καλό ή το κακό. Νομίζω ότι την τελευταία φορά που αλλάξαμε την φορολογική νομοθεσία, απαιτήθηκαν συζητήσεις δύο ετών. Εμείς θα έχουμε στην διάθεσή μας, 10 ημέρες,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Ένας συμβιβασμός για την τοπική και πολιτειακή φορολογία των περιουσιακών στοιχείων θα μειώσει, αλλά δεν θα εξαλείψει μία δυσανάλογη επιβολή φορολογίας για τις οικογένειες της ανώτερης και μεσαίας οικονομικά τάξης σε πολιτείες όπως, η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσι και η Καλιφόρνια.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται ότι θα ψηφίσει για την μείωση της φορολογίας των εσόδων στις εταιρικές κοινοπραξίες κατά 20% από 35% που είναι σήμερα, ενώ θα καταργήσει σταδιακά μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια τον φόρο ακίνητης περιουσίας που πληρώνουν οι πλουσιότεροι φορολογούμενοι.
Παράλληλα, θα δρομολογηθούν οι προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό των κερδών των αμερικανικών επιχειρήσεων που έχουν επενδυθεί στο εξωτερικό, μέσω πλαισίου φορολογικών απαλλαγών, όπως γνωστοποίησε πηγή που έλαβε γνώση των συζητήσεων που έγιναν χθες, μεταξύ του Ρεπουμπλικάνου προέδρου του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος Πολ Ράιαν και συντηρητικών ομάδων.
Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην Βουλή των Αντιπροσώπων, η πορεία ψήφισης του νομοσχεδίου στην Γερουσία εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη, εξαιτίας των αριθμητικών συσχετισμών στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 52 εδρών έναντι 48 των Δημοκρατικών.