Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε σήμερα αριθμό-ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ η Μαλαισία ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο μολύνσεις καθώς το μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα χαράσσει ένα θανατηφόρο μονοπάτι στη νοτιοανατολική Ασία, η οποία αποτελεί αυτή τη στιγμή το παγκόσμιο επίκεντρο του ιού.
Η Ταϊλάνδη είχε 15.376 νέα κρούσματα κορονοϊού, αριθμός-ρεκόρ για δεύτερη συνεχή ημέρα στη χώρα των 66 εκατ. κατοίκων.
Η Μαλαισία, που έχει από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά μολύνσεων στη νοτιοανατολική Ασία, ανακοίνωσε χθες 17.045 νέα περιστατικά, ανεβάζοντας το σύνολο σε 1.013.438 και σχεδόν 8.000 θανάτους, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε lockdown από τον Ιούνιο.
Όπως σε πολλές χώρες της περιοχής των άνω των 650 εκατ. κατοίκων, τα νοσοκομεία και το ιατροφαρμακευτικό προσωπικό στη Μαλαισία έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος της έξαρσης της πανδημίας εν μέσω ελλείψεων σε κρεβάτια, αναπνευστήρες και οξυγόνο.
Χιλιάδες συμβασιούχοι γιατροί στη Μαλαισία πραγματοποίησαν σήμερα στάση εργασίας με αφορμή τους όρους στις συμβάσεις τους αν και υποσχέθηκαν ότι οι ασθενείς δεν θα επηρεαστούν από τη διαμαρτυρία.
Η εμβολιαστική εκστρατεία στη Μαλαισία, ωστόσο, ξεπερνά σε ρυθμούς αυτές πολλών γειτονικών χωρών, με περίπου το 16,9% των 32 εκατ. κατοίκων της να έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης επέβαλε την περασμένη εβδομάδα αυστηρότερα μέτρα lockdown στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ και σε 12 περιοχές υψηλού κινδύνου.
-Η Ινδονησία χαλαρώνει κάποιους περιορισμούς-
Η Ινδονησία, η πολυπληθέστερη χώρα της περιοχής, με πάνω από 270 εκατ. κατοίκους, έχει το υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στη νοτιοανατολική Ασία. Έχει καταγράψει πάνω από 3,1 εκατ. μολύνσεις και 83.000 θανάτους.
Ωστόσο, εν μέσω οικονομικών πιέσεων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι αν και οι περιορισμοί θα παραταθούν για μία εβδομάδα, ορισμένα μέτρα θα χαλαρώσουν, επιτρέποντας την επαναλειτουργία παραδοσιακών αγορών και εστιατορίων με εξωτερικούς χώρους. Τα νοσοκομεία γέμισαν με ασθενείς τον περασμένο μήνα, ιδιαίτερα στο πυκνοκατοικημένο νησί της Ιάβας και στο Μπαλί, αλλά χθες ο πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο είπε ότι ο αριθμός των μολύνσεων και του ποσοστού πληρότητας στα νοσοκομεία είχε μειωθεί, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.
«Η απόφαση δεν φαίνεται να σχετίζεται με την πανδημία αλλά με την οικονομία», δήλωσε ο Πάντου Ριόνο, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο της Ινδονησίας, καλώντας τον κόσμο να τηρήσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Η Ινδονησία κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα αριθμό-ρεκόρ σε θανάτους για τέσσερις μεμονωμένες ημέρες, ο τελευταίος εκ των οποίων ήταν 1.566 νεκροί την Παρασκευή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε πάνω από 83.000 καθώς οι αρχές δεσμεύθηκαν να προσθέσουν περισσότερες μονάδες εντατικής θεραπείας.
Αφού κατάφερε με επιτυχία να θέσει υπό έλεγχο τον ιό για το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας, το Βιετνάμ αντιμετωπίζει νέα έξαρση, με την οικονομική πρωτεύουσα Χο Τσι Μινχ και τις γύρω επαρχίες να καταγράφουν τα περισσότερα νέα κρούσματα. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες 7.531 κρούσματα χθες, συγκριτικά με την ημερήσια αύξηση ρεκόρ των 7.968 περιστατικών το Σάββατο.
Η Μιανμάρ επίσης καταγράφει αύξηση στα κρούσματα από τον Ιούνιο και χθες ανακοίνωσε 355 θανάτους, νέο ρεκόρ, ενώ τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τα 6.000 την περασμένη Πέμπτη.
Στις Φιλιππίνες, οι αρχές πασχίζουν να ανακόψουν την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα. Οι μολύνσεις έχουν προσφάτως αρχίσει να αυξάνονται και οι αρχές ανέστειλαν τα ταξίδια από τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη ενώ αυστηροποίησαν τους περιορισμούς στην περιοχή της Μανίλα.