TECHin

Σαμ Άλτμαν (OpenAI) για την "Υπερνοημοσύνη", τον Ίλον Μασκ και "νέα μοντέλα εσόδων για δημιουργούς"


Τις απόψεις του για τις ριζικές αλλαγές που μπορεί να φέρει η τεχνητή νοημοσύνη μοιράστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI (ChatGPT) Σαμ Άλτμαν στο συνέδριο DealBook των New York Times. Προέβλεψε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης θα εκδηλωθεί αρχικά πιο αργά από ό,τι αναμένεται, αλλά όταν γίνει αισθητός, θα είναι πολύ πιο έντονος από τις προβλέψεις.

Ο Άλτμαν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην έννοια της «υπερνοημοσύνης», προβλέποντας συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ικανά να αναλαμβάνουν καθήκοντα αντίστοιχα με εκείνα που δίνονται σε εξαιρετικά έξυπνους ανθρώπους. «Αυτό είναι το είδος του συστήματος που θα περίμενα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για παγκόσμια συνεργασία και ορθές πολιτικές για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων που θα προκύψουν.

Για τον Ίλον Μασκ και τη διένεξή τους

Ο Άλτμαν μίλησε επίσης για τον πρώην συνιδρυτή της OpenAI, Ίλον Μασκ, ο οποίος αποχώρησε από τον οργανισμό λόγω διαφωνιών και έκτοτε διατηρεί τεταμένες σχέσεις μαζί του. Ο Μασκ, πλέον ευθυγραμμισμένος με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, διορίστηκε επικεφαλής του Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (DOGE), ενός νέου ομοσπονδιακού γραφείου που επικεντρώνεται στη βελτίωση της διοικητικής αποδοτικότητας.

Όταν ρωτήθηκε εάν ο ρόλος του Μασκ στην κυβέρνηση θα μπορούσε να του επιτρέψει να ευνοήσει τις δικές του επιχειρήσεις εις βάρος των ανταγωνιστών του, ο Άλτμαν εξέφρασε εμπιστοσύνη στην ακεραιότητά του. «Θα ήταν εντελώς αντίθετο με τις αξίες που πιστεύω ότι κατέχει βαθιά … Πιστεύω αρκετά έντονα ότι ο Ίλον θα κάνει το σωστό», δήλωσε.

Για τα πνευματικά δικαιώματα και τη δίκαιη χρήση της ΤΝ

Ένα άλλο κεντρικό θέμα ήταν η εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης σε προστατευμένο περιεχόμενο. Η OpenAI βρίσκεται αντιμέτωπη με αγωγή από τους New York Times, που, όπως και πολλοί δημιουργοί περιεχομένου, ανησυχούν για τη χρήση πνευματικά προστατευμένου υλικού χωρίς την κατάλληλη αποζημίωση. Ο Άλτμαν αναγνώρισε την ανάγκη για ενημερωμένα πλαίσια που θα εξασφαλίζουν δίκαιη αμοιβή στους δημιουργούς. «Ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων και η δίκαιη χρήση πρέπει να εξακολουθήσουν να ισχύουν, αλλά πιστεύω ότι εξετάζουμε επιπλέον δυνατότητες», ανέφερε.

Ο Άλτμαν υποστήριξε επίσης την ανάπτυξη καινοτόμων οικονομικών μοντέλων που θα μπορούσαν να προσφέρουν νέες πηγές εσόδων στους δημιουργούς, αν και διαφώνησε με τη θέση των Times στη συγκεκριμένη αγωγή. «Οι New York Times είναι στη λάθος πλευρά αυτής της υπόθεσης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η OpenAI θα αντιμετωπίσει το ζήτημα στο δικαστήριο.

Η αντίδραση των New York Times

Ο Ίαν Κρόσμπι, επικεφαλής νομικός σύμβουλος των New York Times, απάντησε στις δηλώσεις του Άλτμαν, τονίζοντας τη σημασία της τήρησης της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων. «Ο κ. Άλτμαν αναγνώρισε σωστά ότι οι συγγραφείς, οι φωτογράφοι, οι καλλιτέχνες και άλλοι δημιουργοί αξίζουν να πληρώνονται για τη δουλειά τους», δήλωσε ο Κρόσμπι. «Αυτό που του διαφεύγει, είναι ότι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος ύπαρξης της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων. Υπάρχει τρόπος να κατασκευαστούν νέες τεχνολογίες που να συμμορφώνονται με τον νόμο και τα δικαιώματα των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων. Η ιστορία έχει επανειλημμένα δείξει ότι είναι απολύτως εφικτό να επιτευχθούν και τα δύο».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα