«Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών επαίνεσαν την ελληνική κυβέρνηση για τις μεγάλες προσπάθειες μεταρρυθμίσεων», γράφει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
«Έχουμε υπέροχα νέα από την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο, την Πέμπτη πριν τη συνάντηση με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες.
Οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν για τη συμφωνία που έκλεισε σε επίπεδο αξιωματούχων αναφορικά με τις επιπλέον απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατό, ώστε να ολοκληρωθεί το τρέχον δανειακό πρόγραμμα τον Αύγουστο. Στο ερώτημα, εάν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ οικονομικά στο πρόγραμμα, ο Σεντένο δήλωσε: «Είμαστε πολύ κοντά. Είναι σημαντικό να συμμετάσχει το ΔΝΤ». Το ΔΝΤ, ωστόσο, έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή του εκτεταμένες ελαφρύνσεις χρέους, οι οποίες είναι αμφιλεγόμενες μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.
Πριν τη συνάντηση του Εurogroup, το ΔΝΤ συμφώνησε μεν ότι θα πρέπει να επιμηκυνθεί μόνον η αποπληρωμή των λεγόμενων δανείων του EFSF, εμμένοντας ωστόσο στους λοιπούς όρους που έχει θέσει, όπως ελέχθη. Η απαίτηση του ΔΝΤ για ελαφρύνσεις 100 δισ. ευρώ θεωρείται στο Βερολίνο, τη Χάγη και σε άλλες πρωτεύουσες πολιτικά δύσκολη. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, διευκρίνισε ότι το αργότερο στο Εurogroup του Ιουνίου οι Ευρωπαίοι θα έχουν συνεννοηθεί για ελαφρύνσεις χρέους. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΕΜΣ θα μπορούσε π.χ. να επιμηκυνθεί ο χρόνος ωρίμανσης των δανείων από τα τωρινά 32,5 έτη κατά πέντε έως δέκα χρόνια επιπλέον. Επίσης, θα μπορούσε να επεκταθεί χρονικά το πάγωμα καταβολής τόκων, που τώρα έχει συμφωνηθεί να ισχύσει μέχρι το 2022.
Ο ΕΜΣ έχει επεξεργαστεί μαζί με την Γαλλία ένα μηχανισμό που συνδέει το ύψος των ελαφρύνσεων με τη μελλοντική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σχέδιο για το οποίο δεν έχουν πειστεί όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ και στο Βερολίνο υπάρχουν αμφιβολίες, εκτιμά η SZ.