Τις επιπτώσεις της απόφασης της Γαλλίας να ενεργοποιήσει για πρώτη φορά στην ιστορία τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της Συνθήκης της ΕΕ, ζητώντας τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κρατών μελών στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους θα συζητήσουν οι ευρωβουλευτές στην ολομέλεια την Τετάρτη το απόγευμα 20/1. Σχετικό ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015, η Γαλλία κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να παράσχουν βοήθεια και στήριξη, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής πληροφοριών, για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Η Γαλλία επικαλέστηκε το Άρθρο 42 (7) της Συνθήκης της ΕΕ το οποίο προβλέπει ότι "σε περίπτωση κατά την οποία κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους".
Τα κράτη μέλη της ΕΕ υποσχέθηκαν ομόφωνα να παράσχουν την πλήρη βοήθεια και στήριξή τους στη Γαλλία, βρίσκονται, ωστόσο, ακόμη στη διαδικασία καθορισμού του τρόπου υλοποίησης των δεσμεύσεών τους.
Δεδομένου ότι η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να συζητήσουν τις δυνατότητες της πρακτικής εφαρμογής της και το ρόλο των θεσμικών οργάνων της ΕΕ καθώς και να κάνουν κάποιες συστάσεις για τους τρόπους διαχείρισής της.
Οι ευρωβουλευτές ενδέχεται ακόμη να συζητήσουν τους πολιτικούς λόγους που οδήγησαν τη Γαλλία να ενεργοποιήσει τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας και όχι τη ρήτρα "αλληλεγγύης" (Άρθρο 222), η οποία προβλέπει έναν πιο σημαντικό ρόλο για την ΕΕ στην κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων για την παροχή βοήθειας σε ένα κράτος μέλος σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης ή φυσικής ή ανθρωπογενούς καταστροφής.
ΕΥΖην
Από κατοικίδιο, οικογένεια: Η επιστήμη για τη μεταμορφωτική σχέση ανθρώπων και σκύλων
Οι σκύλοι, αυτοί οι πιστοί σύντροφοι, έχουν πλέον ξεπεράσει τον ρόλο του «κατοικιδίου». Έχουν γίνει φίλοι, μέλη της οικογένειας, φύλακες και για κάποιους ακόμα και αγαπημένα «παιδι ...