Μνήμες από την εποχή Βαρουφάκη επαναφέρει η τακτική της ιταλικής κυβέρνησης στη μεγάλη «μάχη» με τις Βρυξέλλες για το νέο προϋπολογισμό, καθώς ο επικεφαλής του κόμματος Πέντε Αστέρων, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, τονίζει ότι δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Ρώμη ο σεβασμός των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.
Μετά τη σύσκεψη κορυφαίων στελεχών της ιταλικής κυβέρνησης, την Παρασκευή, όπου συζητήθηκε η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, η Ρώμη κράτησε «κλειστά χαρτιά», αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στο σχεδιασμό που γίνεται, ο οποίος θα πρέπει να συμβιβάσει τα φαινομενικά ασυμβίβαστα, δηλαδή τις υποσχέσεις της λαϊκιστικής κυβέρνησης για εκτεταμένες παροχές και ελαφρύνσεις στους πολίτες με τις απαιτήσεις των Βρυξελλών για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.
Τα δύο κυβερνητικά κόμματα, Πέντε Αστέρια και Λέγκα του Βορρά, έχουν υποσχεθεί, μεταξύ άλλων, μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 15%, ενιαίο για όλα τα εισοδήματα (flat tax), αλλά και αυξήσεις στις συντάξεις.
Στο ερώτημα πώς μπορούν αυτά τα ευνοϊκά για τους πολίτες μέτρα να συμβιβασθούν με τις υποχρεώσεις της Ιταλίας, ως μέλους της ευρωζώνης, ο Λ. Ντι Μάιο έδωσε σήμερα μια απάντηση που προκαλεί ανησυχίες στις Βρυξέλλες και θυμίζει σε πολλούς το στιλ του Γιάνη Βαρουφάκη, κατά τη διαπραγμάτευση του α’ εξαμήνου 2015, όταν προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στις πιέσεις των Ευρωπαίων για λιτότητα.
Ο σεβασμός στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Θα προσπαθήσουμε να τους τηρήσουμε, αν δεν εμποδίζουν την εφαρμογή της δικής μας ατζέντας μεταρρυθμίσεων, δήλωσε σήμερα ο Ντι Μάιο.
«Ο σεβασμός των δημοσιονομικών κανόνων δεν μπορεί να γίνει ένας τρόπος για να πούμε ότι δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο έτερος κορυφαίος παράγοντας της ιταλικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, είχε δηλώσει στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, προκαλώντας αναστάτωση στην αγορά ομολόγων, ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να εφαρμόσει αμέσως όλα όσα έχει υποσχεθεί, όμως θα κάνει με το νέο προϋπολογισμό τα πρώτα βήματα για τη μείωση του φόρου εισοδήματος και την αύξηση των συντάξεων.
Από την Παρασκευή, η ηρεμία σταδιακά επανέρχεται στην ιταλική αγορά ομολόγων, όπου είχε σημειωθεί άνοδος απόδοσης στα 10ετή πάνω από το 3% και μεγάλη άνοδος αποδόσεων στα ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας.
Αυτό, όμως, δεν οφείλεται στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ιταλική κυβέρνηση, αλλά στην παρέμβαση μεγάλης κλίμακας στην αγορά από το ίδιο το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τους “Financial Times”, το ιταλικό ΥΠΟΙΚ προχώρησε σε αγορές ομολόγων διάρκειας 2-4 ετών, προσφέροντας ρευστότητα 950 εκατ. ευρώ στους επενδυτές. Συνολικά, το ΥΠΟΙΚ έχει δαπανήσει 2 δισ. ευρώ σε τέτοιες παρεμβάσεις, τους τελευταίους μήνες.