Αναζωπυρώνεται η ιταλική κρίση, προκαλώντας κραδασμούς στην ιταλική αγορά ομολόγων, που μεταδίδονται ήδη στην ελληνική αγορά και θέτουν εν αμφιβόλω τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για νέα έξοδο στην αγορά με έκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς.
Οι επενδυτές προχώρησαν σε ξεπούλημα ιταλικών τίτλων, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μεγάλη αύξηση απόδοσης βραχυπρόθεσμων τίτλων (στα έντοκα 9μηνης διάρκειας η απόδοση είναι σήμερα διπλάσια από τη χθεσινή), ενώ το ιταλικό 10ετές ξεπέρασε και πάλι το κρίσιμο όριο του 3%.
Η αναταραχή στην Ιταλία επηρεάζει άμεσα τα ελληνικά ομόλογα, που επιβεβαιώνουν και πάλι τη σύνδεσή τους, στην αντίληψη των επενδυτών, με τον «αδύναμο κρίκο» της αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης, την Ιταλία.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου έχει ξεφύγει και πάλι πάνω από το 4,1%, ενώ του 5ετούς, που πρόσφατα είχε υποχωρήσει κάτω και από το 2,9%, βρίσκεται σήμερα υψηλότερα από 3,2%.
Η νέα ιταλική κρίση ίσως αποδειχθεί μακράς διαρκείας, επηρεάζοντας αρνητικά τους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο στην αγορά με νέο 10ετές ομόλογο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τη διαμόρφωση του νέου ιταλικού προϋπολογισμού, που θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, αφού προηγηθεί διαβούλευση και με την Κομισιόν.
Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η λαϊκιστική κυβέρνηση που έχουν σχηματίσει το κόμμα Πέντε Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά θα επιχειρήσει να παραβιάσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της Ιταλίας στην ευρωζώνη, αγνοώντας τις συστάσεις της Κομισιόν για μείωση του ελλείμματος, ώστε να παραμείνει διαχειρίσιμο το τεράστιο ιταλικό χρέος.
Σήμερα θα γίνει μια κρίσιμη σύσκεψη των κορυφαίων υπουργών της ιταλικής κυβέρνησης, από την οποία δεν αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις, αλλά θεωρείται σημαντική για τον καθορισμό του πλαισίου κατάρτισης του προϋπολογισμού από τον υπουργό Οικονομικών, καθηγητή Τζοβάνι Τρία.
Ο Τρία βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση να εντάξει στον προϋπολογισμό ορισμένα από τα μέτρα που έχουν υποσχεθεί οι κυβερνητικοί εταίροι, τα οποία θα διογκώσουν το έλλειμμα πέραν των ορίων ανοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη πριν την κρίσιμη σύσκεψη, ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που έχουν σχεδιασθεί, αλλά θα γίνουν τα πρώτα βήματα προς την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φόρου εισοδήματος (η Λέγκα έχει υποσχεθεί ότι θα πέσει στο 15%), καθώς για μια δραστική μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα.
Ο Τρία έχει κατ’ επανάληψη δεσμευθεί, προκειμένου να καθησυχάσει τους επενδυτές και τις Βρυξέλλες, ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει θα είναι συμβατή με τις υποχρεώσεις της Ιταλίας στο πλαίσιο της ευρωζώνης, ενώ είναι γνωστό ότι διαφωνεί και με τις προτάσεις από πλευράς του κόμματος Πέντε Αστέρων για προετοιμασία για ενδεχόμενη έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.
Αν δεχθεί πιέσεις για μέτρα που θα προκαλούν μεγάλες δημοσιονομικές αποκλίσεις, εκφράζονται φόβοι ότι ο Τρία μπορεί να φθάσει ακόμη και σε παραίτηση, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο μια νέα πολιτική κρίση να φέρει την Ιταλία στο δρόμο προς νέες κάλπες.