Διαδικασίες τύπου M&A και επαναγοράς μετοχών μπορεί να σαρώσουν την ασφαλιστική αγορά το 2017, καθώς οι ασφαλιστικές εξετάζουν και τις δύο αυτές οπτικές με σκοπό να δημιουργήσουν κεφαλαιακά αποθέματα, σύμφωνα με την Moody's Investors Service.
της Ελενας Ερμείδου
Τα αποτελέσματα της μελέτης της Moody's Investors Service βασίστηκαν σε έρευνα που διεξήγαγε ο οίκος αξιολόγησης προς οικονομικούς διευθυντές του ασφαλιστικού κλάδου.
Τα χαμηλά επιτόκια παρέμειναν μέγα πρόβλημα για μία ακόμα χρονιά σύμφωνα με την έρευνα και 18 ασφαλιστικές τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο.
«Περίπου το 40% των οικονομικών διευθυντών ψάχνουν για έξτρα κεφάλαια, έναντι του 30% το 2016 με τις διαδικασίες M&A και επαναγοράς μετοχών να βρίσκονται στους κύριους στόχους των ασφαλιστικών», σχολιάζει ο Antonello Aquino, γενικός διευθυντής της Moody's.
Ποια τα προβλήματα και οι επόμενες κινήσεις
Στις κορυφαίες προκλήσεις του 2017 τα χαμηλά επιτόκια, καθώς οι ασφαλιστές βρίσκονται υπό κλοιό πιέσεων σε ό,τι αφορά τις επανεπενδύσεις των κεφαλαίων που ωριμάζουν. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει τους ασφαλιστές να στραφούν προς άλλα μη άμεσα ρευστοποιήσιμες κατηγορίες επενδυτικών κεφαλαίων με το 30% να βλέπει ότι θα αυξήσει την έκθεση του σε κατηγορίες όπως το real estate, σε ιδιωτικές τοποθετήσεις, κατηγορίες υποδομών και ενυπόθηκων δανείων. Μέσα από τέτοιες κατηγορίες επενδύσεων οι ασφαλιστές επιδιώκουν να πάρουν υψηλότερες αποδόσεις και να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τις επενδύσεις που δίνουν χαμηλά επιτόκια.
Περίπου το 90% των οικονομικών διευθυντών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι έχουν επενδύσει σε τεχνολογικές υποδομές με στόχο να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών που ζητούν πρόσβαση στις υπηρεσίες τους. Δηλώνουν ότι κάνουν όλο και περισσότερη χρήση των "Big Data" και προσπάθειες για να βελτιώσουν την δομή και την λειτουργικότητα των γραφείων τους.
Η αμέσως επόμενη τους επένδυση θα είναι στο κομμάτι της Τεχνητής Νοημοσύνης και του ΙοΤ το οποίο παραπέμπει στην διασυνδεσιμότητα μέσω του διαδικτύου των με μονάδες καθημερινής χρήσης.
Τέλος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνα οι CFOs του ασφαλιστικού κλάδου δεν θα εκδώσουν μεγάλο όγκο χρέους για τους επόμενους μήνες. Το 44% να υπογραμμίζει ότι θα εκδοθούν χαρτιά χρέους τόσο όσα θα είναι απαραίτητα για την αναχρηματοδότηση των αναγκών.