Εναν “δίκαιο” επιμερισμό της επιβάρυνσης από τις αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος επιδιώκει η κυβέρνηση και το υπουργείο Ενέργειας καταστρώνει σχέδια επί χάρτου για την έκτακτη φορολόγηση των “ουρανοκατέβατων” κερδών των ηλεκτροπαραγωγών, με παράλληλη επιδότηση των καταναλωτών.
Η μέση τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί περί τα 20 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, οδηγώντας την κυβέρνηση στην απόφαση για επιδότηση της τάξεως των 4-5 λεπτών, ώστε οι καταναλωτές να μην πληρώσουν πάνω από 15-16 λεπτά.
Πιέσεις για χαμηλές αυξήσεις
Οδηγό για τη διαμόρφωση της επιδότησης θα αποτελέσουν οι τιμές που θα ανακοινώσουν για τα κυμαινόμενα τιμολόγια (“πράσινο” και “κίτρινο”) οι μεγάλοι παραγωγοί - κυρίως η ΔΕΗ, που κατέχει πάνω από το 50% της αγοράς στην οικιακή κατανάλωση.
Ο ρόλος της θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός από το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, που εκτιμά ότι η ΔΕΗ μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για τη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών.
Το υπουργείο Ενέργειας ασκεί πιέσεις στους καθετοποιημένους ενεργειακούς ομίλους που έχουν παράλληλα παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα, ζητώντας τους να απορροφήσουν μέρος των επικείμενων αυξήσεων και να διαμορφώσουν όσο είναι δυνατόν χαμηλότερα τιμολόγια, ώστε η επιδότηση που θα δοθεί να είναι μικρότερη
Ποιοί θα πληρώσουν
Οι τελικές αποφάσεις για το ύψος της έκτακτης φορολογίας θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα και αμέσως θα κατατεθεί στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση. Θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις για το ύψος της επιδότησης ανά κιλοβατώρα .
Στη νομοθετική ρύθμιση θα προσδιορίζεται το ποσό της έκτακτης φορολογίας, χωρίς να αναφέρεται τι θα πληρώσει κάθε ηλεκτροπαραγωγός από φυσικό αέριο.
Εκτιμάται ότι η συνολική επιβάρυνση για τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής θα είναι της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ. Θα επιμεριστεί σε τέσσερις εταιρείες - ΔΕΗ, Protergia (Μυτιληναίος), Ηρων και Elpedison – ανάλογα με το μερίδιό τους στην παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο