Τη στρατηγική των θετικών μέτρων σκοπεύει να ξεδιπλώσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση προκειμένου να ανακουφίσει ουσιαστικά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Το Μαξίμου επενδύει στα θετικά μέτρα εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αλλάξει την πολιτική ατζέντα, θα διαψεύσει την εικόνα που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις, ενώ πλησιάζοντας προς τις εκλογές θα διεκδικήσει με σοβαρά ερείσματα την πολιτική επικράτηση, που ακόμα δεν έχει κριθεί.
Ως εκ τούτου το οικονομικό επιτελείο βάζει πλώρη για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους οφειλέτες, τα φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση των πληρωμών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, τη ρύθμιση για την α΄ κατοικία αλλά και για μία νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές τον Μάρτιο.
Αυτή η δεύτερη έξοδος στις αγορές χρήματος, θεωρείται κρίσιμος στόχος και γι΄αυτό το εγχείρημα ήδη έχει αρχίσει να σχεδιάζεται από το υπουργείο Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ, μετά το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για το πρώτο κρατικό αξιόγραφο του ελληνικού Δημοσίου που εκδόθηκε μετά το πέρας των μνημονίων.
Το εγχείρημα ευνοεί η θετική διάθεση των αγορών, με τελευταίο στίγμα τα θετικά σχόλια της Moody’s. Επιπλέον οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σημαντικά με το 5ετές να βρίσκεται αυτή την στιγμή στο 2,865% από 3,6% που ήταν τα επίπεδα δανεισμού την περασμένη Τρίτη ενώ η απόδοση του 10ετούς είναι κάτω από 4%.
Στο μέτωπο της οικονομίας, μετά την αύξηση σε κατώτατο και υποκατώτατο μισθό, σκυτάλη παίρνει το επίδομα στέγασης το οποίο αφορά περίπου 300.000 νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου, με υποθήκη την πρώτη κατοικία.Η επιδότηση θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ένταξη των δικαιούχων θα ανοίξει τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.
Ακολουθεί η ρύθμιση των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία η οποία θα απευθύνεται σε όλους τους μη μισθωτούς και το πλήθος των δόσεων θα προσδιορίζεται με βάση το ύψος της οφειλής. Συγκεκριμένα, όπως διαρρέεται για χρέη έως 3.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι έως 36, ενώ για οφειλές πάνω από 3.000 ευρώ οι δόσεις θα φθάνουν τις 120. Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει και γενναίο «κούρεμα» μέσω επανυπολογισμού της βασικής οφειλής. Στην ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και χρέη του 2017, χωρίς όμως επανυπολογισμό, αφού πριν από δύο χρόνια ίσχυε ήδη ο υπολογισμός των εισφορών βάσει του πραγματικού εισοδήματος. Σε ό,τι αφορά το κούρεμα της οφειλής αυτό σε μέσα επίπεδα θα φθάνει το 70% και απευθύνεται σε 958.000 μη μισθωτούς (584.000 του πρώην ΟΑΕΕ, 356.000 του πρώην ΟΓΑ και 18.000 του πρώην ΕΤΑΑ).Η νέα ρύθμιση θα οδηγήσει παράλληλα στην σύνταξη 70.000 ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν εγκλωβιστεί λόγω των χρεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Παράλληλα στην τελική ευθεία βρίσκεται το διάδοχο σχέδιο του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη το οποίο η κυβέρνηση θέλει να εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου 2019, καθώς στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η ισχύς του ισχύοντος νόμου μετά την δίμηνη παράταση που χορηγήθηκε. Το σχέδιο προστασίας για νοικοκυριά με κόκκινα στεγαστικά ακόμη είναι υπό διαμόρφωση, αφού οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης, θεσμών και τραπεζών συνεχίζονται.
Επιπλέον, έπεται η ρύθμιση για τα φορολογικά κίνητρα με στόχο την ενίσχυση των πληρωμών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες από το υπουργείο Οικονομικών. Τα νέα κίνητρα θα αμβλύνουν την αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού δαπάνης με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Τα ποσοστά είναι σήμερα 10% για εισόδημα έως 10.000, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 και 20% για εισόδημα από 20.000 ευρώ και άνω. Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση αυτά τα ποσοστά να αυξηθούν σε 15%, 20% και 25% αντίστοιχα.