Η οριστική κατάκτηση του “οχυρού” των 900 μονάδων και μιά ανοδική κίνηση διαρκείας που θα φέρει τον ΓΔ πάνω από τα υψηλά του τελευταίου 12μήνου, παραμένει ο βασικός στόχος της επόμενης χρονιάς για το ΧΑ, που συμπληρώνει ένα 9μηνο συσσώρευσης με ετήσια απόδοση του ΓΔ περίπου 10%.
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις προοπτικές της αγοράς και των επιχειρήσεων, που εξαρτώνται όμως σε σημαντικό βαθμό από τις εξελίξεις στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης. Σημαντικές παράμετροι θα είναι επίσης η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, η πορεία του πληθωρισμού και οι εξελίξεις στο μέτωπο των επιτοκίων, οι οποίες – σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά – θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και το κόστος δανεισμού του Δημοσίου.
Οι προϋποθέσεις για μια καλή πορεία του χρηματιστηρίου τους επόμενους μήνες υπάρχουν, καθώς τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα “αρδεύσουν” πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους όπου αναμένονται μεγάλες επενδύσεις. Στις προοπτικές ταχείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ποντάρουν ήδη πολλοί διεθνείς επιχειρηματικοί και επενδυτικοί όμιλοι, που εξαγοράζουν ελληνικές επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων.
Προς το παρόν η αγορά και τα μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στο ΧΑ τηρούν στάση αναμονής, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η επέλαση της πανδημίας. Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν άρδην τις επόμενες εβδομάδες – η Wall Street το προεξοφλεί ήδη με τα διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ των τελευταίων ημερών.
Εικόνα σταθεροποίησης διαμορφώνεται σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street, ενώ συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της τιμής φυσικού αερίου, που υποχωρεί σήμερα κατά 6,7% στα 90 ευρώ.
Μετοχές και δείκτες
Στο ΧΑ αισθητή έγινε και σήμερα η απουσία ξένων χαρτοφυλακίων, που περιόρισε την συναλλακτική κίνηση και τον τζίρο. Απόλυτη συναλλακτική άπνοια επικράτησε τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Ο όγκος συναλλαγών αυξήθηκε τις τελευταίες ώρες και ήταν αρκετά αξιόλογος στα call auctions.
Μετά το πρώτο 15λεπτο της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας με αργό ρυθμό σε στενό εύρος διακύμανσης. Ασθενής ανάκαμψη σημειώθηκε μετά τις 14:00.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε από τις 895,16 μονάδες (+0,17%) μέχρι τις 889,90 (-0,42%). Τερμάτισε στις 890,76 υποχωρώντας κατά 0,32%.
Ο FTASE25 των blue chips έχασε 0,31% υποχωρώντας στις 2.142,11 μονάδες. Απώλειες -0,40% κατέγραψε ο FT40M των mid caps.
Ο τραπεζικός σημείωσε υψηλό +0,08% και χαμηλό -0,83%. Τερμάτισε στο κόκκινο με απώλειες 0,57%. Με θετικό πρόσημο Τρ. Ελλάδος +1% και Alpha +0,5%. Στον αντίποδα η Attica Bank με -8,6%. Εθνική -1,6%, Πειραιώς -1,2%, Eurobank -0,6%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η ΕΥΔΑΠ με +2,4%, καλύπτοντας τις χθεσινές απώλειες. Ακολούθησαν ΔΕΗ +1%, Jumbo +0,9%, Motor Oil, Coca-Cola και Quest +0,5%, ΕλβάλΧαλκόρ +0,3%. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι ΟΛΠ -1,6%, ΟΤΕ -1,4%, Lamda -1,2%, Τιτάν και Μυτιληναίος -1%.
Στη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση σημαντική άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημείωσαν: Q&R και Lavipharm +8%, Intralot +6,5%, Enersoft +3%, Ευρωσύμβουλοι +2,5%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν Attica Group -2,8%, ΣΙΔΜΑ -1,5%, Φουρλής -1,3%.