Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που “τρώνε” πρόστιμο για παραβάσεις των κανόνων προστασίας από τον κορονοϊό, δεν σημαίνει ότι θα υποχρεωθούν οπωσδήποτε να το πληρώσουν: Εχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ένσταση, εάν θεωρούν ότι το πρόστιμο επεβλήθη αδίκως
Το δικαίωμα ένστασης αφορά το πρόστιμο των 300 ευρώ που επιβάλλεται για ψευδείς λόγους μετακίνησης, μετακίνηση χωρίς SMS, μη χρήση μάσκας, ή μη τήρηση των αποστάσεων. Η ίδια δυνατότητα δίνεται και σε καταστηματάρχες και επιχειρήσεις που τιμωρήθηκαν με οποιοδήποτε πρόστιμο για παράβαση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.
Η ένσταση πρέπει να ασκηθεί μέσα σε πέντε ημέρες από τη βεβαίωση της παράβασης. Υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση που αναγράφεται υποχρεωτικά στο έντυπο της Πράξης Επιβολής Προστίμου. Ο προσφεύγων πρέπει να διατυπώσει τις αντιρρήσεις του,εξηγώντας γιατί θεωρεί άδικη την επιβολή προστίμου.
Οι αντιρρήσεις του ελεγχόμενου πολίτη ή καταστηματάρχη υποβάλλονται επίσης στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας ή της Αρχής στην οποία ανήκει το όργανο που επέβαλε το πρόστιμο (Aστυνομία, ΣΕΠΕ, Δημοτική Αστυνομία ή Λιμενικό). Αυτή η Υπηρεσία ή Αρχή υποχρεούται να εξετάσει τις αντιρρήσεις και να εκδώσει πλήρως αιτιολογημένη αναφορά, καταγράφοντας συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία.
Εάν η ένσταση έχει γίνει στις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), εντός δύο εργάσιμων ημερών εκδίδεται αιτιολογημένη απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας επί των αντιρρήσεων
Εάν η ένσταση αφορά πρόστιμο που έχει υποβληθεί από την Αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία ή το Λιμενικό, συγκροτείται τριμελής επιτροπή η οποία εξετάζει εντός δύο εργάσιμων ημερών τις αντιρρήσεις και με αιτιολογημένη αναφορά για τα συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία, τις αποδέχεται ή τις απορρίπτει.
Το πρόστιμο επικυρώνεται μόνον εάν οι ενστάσεις απορριφθούν,