Την αναστολή της πληρωμής των δόσεων των στεγαστικών, επιχειρηματικών και ενδεχομένως των καταναλωτικών δανείων, λόγω του κορονοϊού ζητεί μετ΄ επιτάσεως η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Σin», το ζήτημα τέθηκε στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία συμμετείχαν υπουργοί και τραπεζίτες.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε από τις τράπεζες να εξετάσουν την προοπτική της αναστολής της πληρωμής των δόσεων όλων των δανείων, για ένα διάστημα, κατά το πρότυπο των αποφάσεων που έλαβαν οι αγγλικές και οι ιταλικές τράπεζες.
Η αναστολή πληρωμής των δόσεων των δανείων, θα έχει διάρκεια λίγους μήνες, μέχρι τον Ιούνιο, μέχρι να αποσαφηνιστεί πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση με τον κορονοϊό, στην οικονομία και στην κοινωνία.
Ο κ. Σταϊκούρας είπε, ότι από τη στιγμή που το δημόσιο αναστέλλει τις πληρωμές των φόρων και εισφορών προς τα ταμεία, σε ανάλογη κίνηση πρέπει να προβούν και οι τράπεζες.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εξουσιοδοτεί τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να αποφασίζουν σε αναστολή των δόσεων πληρωμής φόρων και εισφορών, ανάλογα με τις συνθήκες που δημιουργεί στην κοινωνία και στην οικονομία ο κορονοϊός.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, είναι να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που πλήττονται από την καραντίνα στην οποία μπαίνει η χώρα λόγω του κορονοϊού και τις συνέπειες που έχει στο τζίρο των επιχειρήσεων και στην απασχόληση των εργαζομένων.
Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, μια προσωρινή αναστολή των πληρωμών των δόσεων των δανείων, θα αποτρέψει τον κίνδυνο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων. Οι συνθήκες στην οικονομία όπως ήδη διαμορφώνονται από τα μέσα Φεβρουαρίου προμηνύουν:
- Μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, όλων των κατηγοριών πλην εκείνων του τομέα παραγωγής και εμπορίας τροφίμων.
- Μεγάλη μείωση του τζίρου στον τομέα του τουρισμού και των εμπορικών καταστημάτων, ένδυσης, υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού κ.λπ.
- Μείωση της απασχόλησης ή μείωση των ωρών εργασίας στις πληττόμενες επιχειρήσεις.
- Ανακοπή της πτωτικής τάσης της ανεργίας η οποία πιθανότατα θα ακολουθήσει ανοδική πορεία, από τον Φεβρουάριο και μετά.
Στο πλαίσιο αυτό, τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στην αποπληρωμή των δανείων που έχουν λάβει και τα οποία είναι ακόμη «πράσινα».
Αν, οι τράπεζες δεν λάβουν απόφαση για την αναστολή των δόσεων των δανείων, εκείνα τα δάνεια για τα οποία θα καθυστερήσουν οι δόσεις, αυτομάτως από «πράσινα» θα μετατραπούν σε «κόκκινα».
Έτσι, θα αντιστραφεί και η πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων, τα οποία, φυσικά, μειώνονται, επειδή οι τράπεζες πωλούν «πακέτα» σε funds.
Η πίεση στις τράπεζες θα αυξηθεί, σε ένα τέτοια ενδεχόμενο καθώς ο κίνδυνος αύξησης των κόκκινων δανείων σε ένα περιβάλλον ύφεσης ή ισχνής ανάπτυξης, είναι ορατός.
Αν ανασταλλούν οι πληρωμές των δανείων, τότε οι καθυστερήσεις καταβολής των δόσεων, δεν θα μετατρέψουν σε κόκκινα, τα συγκεκριμένα δάνεια.
Κι όμως, αντιδρούν οι τράπεζες!
Στο λογικό και αυτονόητο αίτημα της κυβέρνησης, οι τραπεζίτες εμφανίστηκαν αρνητικοί! Όπως υποστήριξαν, μια τέτοια απόφαση θα πλήξει τους ισολογισμούς τους, σε μια κρίσιμη περίοδο που ανακάμπτουν(!), αγνοώντας φυσικά ότι η επιβράδυνση του ΑΕΠ, θα πλήξει τις τράπεζες ούτως ή άλλως.
Πάντως αναλόγως της εξέλιξης της επιδημίας είναι πολύ πιθανό, κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος να επιβάλουν τα συγκεκριμένα μέτρα αναστολής των δόσεων των δανείων, παρά τις αντιρρήσεις των τραπεζών. Επίσης, συζητείται ήδη -αναλόγως των συνθηκών- και η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο λήγει στις 30 Απριλίου.
Στη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ, συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, οι υφυπουργοί Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και Γιώργος Ζαββός, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και ο πρόεδρος τουΣυμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλης Αργυρός και φυσικά οι επικεφαλής όλων των τραπεζών.