Η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ/ΝΑΤΟ - Ρωσίας και η επαπειλούμενη “ανάφλεξη” στην Ουκρανία είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αβεβαιότητας στις αγορές, προκαλώντας αναταραχή και έντονους κλυδωνισμούς. Το κλίμα επιβαρύνεται από τις ανησυχίες για επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων και για την εξέλιξη της πανδημίας, με την εμφάνιση νέας μετάλλαξης.
Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται στα χρηματιστήρια (DAX -2%), τα ευρωπαϊκά ομόλογα ενισχύονται προσελκύοντας κεφάλαια - οι τιμές τους ανεβαίνουν, οι αποδόσεις υποχωρούν (κατά 3,3 μονάδες βάσης του 10ετούς γερμανικού) - οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν (-1,5%), το φυσικό αέριο επιστρέφει σε ανοδική τροχιά με άλμα +7,2%,
Κατακόκκινο ταμπλό στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου 9 στις 10 μετοχές καταγράφουν απώλειες αυτή την ώρα. Ανακάμπτουν τα κρατικά χρεόγραφα. Η απόδοση του 5ετούς υποχωρεί κατά 3,8 μονάδες βάσης στο 0,734%, του 10ετούς κινείται 1,8 μ.β. χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο, στο 1,684%.
Στο ΧΑ οι απώλειες σταδιακά διευρύνονται και οι δείκτες κινούνται στα χαμηλά ημέρας (ΓΔ -1,70%). Το ανησυχητικό είναι ότι η πτώση συντελείται με μεγάλο όγκο συναλλαγών και αυξημένο τζίρο. Πρόσκαιρη απεδείχθη η ανοδική αντίδραση που εκδηλώθηκε μετά την πρώτη ώρα συναλλαγών.
Τα μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη που απέφερε η ανοδική κίνηση τις προηγούμενες εβδομάδες, αποτελούν ισχυρό κίνητρο για ρευστοποιήσεις. Παράλληλα εξασθενεί σταδιακά το αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώ η πτώση επιταχύνεται.
Μετοχές και δείκτες
Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης όλοι οι δείκτες κινούνται σε αρνητικό έδαφος, ακολουθώντας την τάση των ευρωπαϊκών αγορών. Η εικόνα βελτιώθηκε πρόσκαιρα με την ενδοσυνεδριακή ανοδική αντίδραση, η οποία όμως δεν είχε συνέχεια.
Κατά 1,85% υποχωρεί αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης κινούμενος περί τις 940 μονάδες, στα χαμηλά ημέρας.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 1,90%, στις 2.270μονάδες. Απώλειες -2% καταγράφει ο FT40M των mid caps
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -2,97% και αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 2,75%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Περίπου 3% χάνουν η Alpha, η Eurobank και η Attica Βank, Εθνική -2,5%, Πειραιώς και Τρ. Ελλάδος -2,1%
Στο κόκκινο επίσης όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν ΕλβάλΧαλκόρ -3,5%, Βιοχάλκο -3,2%, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Lamda -3%, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος -2,5%.