Αγορές

Οριακές αλλαγές στις αγορές της Ευρώπης


Με οριακές αλλαγές έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με τα οικονομικά στοιχεία να βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν μικτά πρόσημα, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας κατήργησε τους περιορισμούς που είχε επιβάλει κατά την πανδημία για τα μερίσματα μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times, η Κρ.Λαγκάρντ ρωτήθηκε αν, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ θέλει να διατηρήσει και μετά τη λήξη του την ενισχυμένη ευελιξία του PEPP, αναφορικά με τα όρια για τις αγορές ομολόγων των χωρών ή με τις αγορές ομολόγων που δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση, όπως τα ελληνικά. «Αυτό δεν είναι κάτι που συζητήσαμε στο πλαίσιο της αναθεώρησης της στρατηγικής. Θα συζητήσουμε τα θέματα αυτά, επειδή θα έχουν σημασία όταν θα είμαστε πιο κοντά στο τέλος του PEPP», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ. Αναφορικά με τα μη συμβατικά μέτρα πολιτικής, όπως οι αγορές ομολόγων και οι χορηγήσεις δανείων, η Λαγκάρντ είπε ότι αυτά εντάσσονται στην εργαλειοθήκη της ΕΚΤ και μπορούν να χρησιμοποιούνται, όταν τα επιτόκια κινούνται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό τους (effective lower bound). Η ΕΚΤ εκτιμά ότι τα επιτόκια μπορεί να κινούνται τα επόμενα χρόνια κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό τους, είτε λόγω της μείωσης του πραγματικού επιτοκίου ισορροπίας είτε λόγω του χαμηλού πληθωρισμού είτε ενός συνδυασμού τους. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να αναλάβει δράση η ΕΚΤ σε περίπτωση αύξησης των spreads των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, η Κρ.Λαγκάρντ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα το έδειξε αυτό στο παρελθόν και θα το δείξει και στο μέλλον, αν συμβεί κάτι τέτοιο ξανά. Η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι δεν περιμένει ομοφωνία στις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της. «Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι κάθε έξι εβδομάδες θα έχουμε ομόφωνες αποφάσεις και καθολική αποδοχή, επειδή θα υπάρχουν κάποιες παραλλαγές, κάποιες ελαφρά διαφορετικές θέσεις. Και αυτό είναι καλό», είπε. Τόνισε επίσης ότι οι λέξεις- κλειδιά στην αλλαγή της στρατηγικής της ΕΚΤ, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, ήταν ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ισχυρή ή επίμονη για να επιτύχει τον στόχο για πληθωρισμό 2%, σημειώνοντας ότι η λέξη «επίμονη», δείχνει ότι «δεν θα είναι δυνατό να υπάρξει πρόωρη χαλάρωση, όπως είχαμε δει στο παρελθόν».

Στο 2,3% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιούνιο και στο 0,4% ο μηνιαίος σε εθνικό επίπεδο, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις και στις δύο περιπτώσεις. Εχει ελαφρώς επιβραδυνθεί από τον Μάιο όταν ήταν στο 2,5%. Εναρμονισμένος, για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 2,1% σε ετήσια βάση και 0,4% σε μηνιαία, σε ευθυγράμμιση με τις πρώτες προβλέψεις.

Την ανοδική του πορεία συνεχίζει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Κατά 5,4% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Το αποτέλεσμα είναι το πιο υψηλό σε ετήσια βάση που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2008. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν ετήσια άνοδο 5%. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τομέων της ενέργειας και της διατροφής, ο δομικός πληθωρισμός έφτασε στο 4,5%, που είναι και το πιο υψηλό από τον Σεπτέμβριο του 1991.

Αλμα έκαναν οι εξαγωγές της Κίνας τον Ιούνιο, καθώς η σταθερή παγκόσμια ζήτηση μετά από την άρση του lockdown κααι τους εμβολιασμούς. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 32,2% τον Ιούνιο έναντι του προηγουμένου έτους, σε σχέση με την ανάπτυξη 27,9% τον Μάιο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 23,1%. Ωστόσο το συνολικό εμπόριο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως ίσως επιβραδυνθεί στο β΄ μισό του 2021, εν μέρει αποτυπώνοντας τις αβεβαιότητες της πανδημίας καθώς εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα. Οι συνολικές εξαγωγές επίσης υπερέβησαν τις προσδοκίες, αν και ο ρυθμός ανόδου υποχώρησε τον Μάριο, με την αξία να ενισχύεται από τις τιμές πρώτων υλών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γνωστοποίησε ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα που νοσούν από την μετάλλαξη Δέλτα της COVID-19 είναι ασυμπτωματικά.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε σχεδόν στις 460.62 μονάδες, όντας περίπου στα ίδια επίπεδα.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 4,092.22 μονάδες.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100, δίχως ουσιαστική μεταβολή, άγγιξε τις 7,125.8 μονάδες.  

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε περίπου στα ίδια, ευρισκόμενος στις 15,792.7 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,546.02 μονάδες, διολίσθησε 0.20%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,162.5 μονάδες, με πτώση 0.48%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,694 μονάδες, χάνοντας 1.39%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις