Αγορές

Οριακά κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με ήπια κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ ελλοχεύουν οι ανησυχίες πως οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής νωρίτερα.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς αυξήθηκε, τον Ιούνιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, όντας σε υψηλό 3,5 ετών. Ο δείκτης για την καταναλωτική εμπιστοσύνη έφτασε στο -3,3 τον Ιούνιο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2018. Τον Μάιο ο δείκτης ήταν στο -5,1. Όπως αναφέρει το Reuters, oι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έβαζαν τον δείκτη στο -3,0. Σε επίπεδο ΕΕ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανέβηκε κατά 1,5 μονάδες στο -4,5, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.

Χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε πως «αναμένουμε να επιταχυνθεί η οικονομική δραστηριότητα από το τρέχον τρίμηνο». Η πρόεδρος της ΕΚΤ, τόνισε ότι οι προοπτικές για την οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι καλύτερες, καθώς βελτιώνεται η κατάσταση με την πανδημία και προχωρούν οι εκστρατείες εμβολιασμού. Σχετικά με τον πληθωρισμό που έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες στην ευρωζώνη, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι αυτό οφείλεται κυρίως σε προσωρινούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα οι ισχυρές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Προέβλεψε, πάντως, ότι ο γενικός πληθωρισμός είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω προς το φθινόπωρο. Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης των οικονομιών της ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ίδια είπε ότι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε όλους τους τομείς της οικονομίας και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητα για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών. Τόνισε ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση που υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης είναι ένα «μεγάλο επίτευγμα» και πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω. Κληθείσα να σχολιάσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι από την έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, το μακροοικονομικό πλαίσιο έχει αλλάξει ριζικά. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα «πιο χρήσιμο πλαίσιο, με διαφανείς, ευέλικτους και αξιόπιστους δημοσιονομικούς κανόνες για να έχουμε βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές». Τέλος, σχετικά με τα αρνητικά επιτόκια, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε ότι έχουν συχνά επικριθεί λόγω των πιθανών παρενεργειών τους, αλλά η εκτίμηση της ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι θετική, καθώς τα οφέλη συνεχίζουν να υπερβαίνουν το κόστος.

Η τιμή του bitcoin υποχώρησε κάτω από τα 30.000 δολάρια για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν πέντε μήνες, μετά τα τελευταία μέτρα περιορισμού στη χρήση του στην Κίνα.

Στις ΗΠΑ, οι μεταπωλήσεις κατοικιών έπεσαν 0,9% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Απρίλιο στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 5,8 εκατομμυρίων. Η μέση τιμή μεταπώλησης μιας κατοικίας τον Μάιο ξεπέρασε τα 350.000 δολάρια, επίπεδο που αποτελεί νέο υψηλό.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 456.82 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 0.35%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,124.73 μονάδες, με κέρδη 0.3%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,090.99 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.41%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,643.05 μονάδες, με άνοδο 0.26%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,611.5 μονάδες, ενισχύθηκε 0.14%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,330.5 μονάδες, με απώλειες 0.26%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε σχεδόν αμετάβλητος στις 9,052 μονάδες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις