Τα PIIGS, δηλαδή οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης με τις ιδιαίτερα εύθραυστες οικονομίες, οι Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία, επανέρχονται στο προσκήνιο. Οι οικονομίες των χωρών αυτών αποτελούν, ουσιαστικά, «νεκρό βάρος» για την Ευρώπη λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μέγεθός τους.
Και όντως, παρά την φαινομενικά αναπόφευκτη πτώση που αναμένεται για όλη την ευρωζώνη εξαιτίας των εξελίξεων στις οικονομίες των PIIGS, οι σχετικές αγορές μετοχών πήγαν αρκετά καλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Αυτό όμως, δεν συμβαίνει πια. Αυτήν την εβδομάδα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές των PIIGS έπεσαν στο χαμηλότερο σημείο το οποίο είχαν καταγράψει το 2012, όπως είχε καταγραφεί από ένα συγκεντρωτικό δείκτη για τις χρηματοπιστωτικές αγορές των PIIGS, που είχε δημιουργήσει το zerohedge.
Σε ξεχωριστή βάση, η χρηματοπιστωτική αγορά της κάθε χώρας των PIIGS έχει την εξής εικόνα. Στην καλύτερη δυνατή θέση είναι το χρηματιστήριο της Ιρλανδίας.
Ο δείκτης ISEQ Index κατέγραφε ανοδικό ρεκόρ μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου για 52 συνεχόμενες εβδομάδες. Στη συνέχεια, όμως,γύρισε πτωτικά και κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 52 εβδομάδων.
Αν συνεχιστεί η αναταραχή, η συγκεκριμένη αγορά βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς οι επενδυτές πουλάνε όχι ό,τι θέλουν αλλά ό,τι μπορούν. Ο δείκτης FTSE MIB του ιταλικού χρηματιστηρίου κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση του τα τελευταία 3 χρόνια.
Ανάλογη είναι και η πορεία του ισπανικού δείκτη IBEX 35.
Ο δείκτης PSI 20 του πορτογαλικού χρηματιστηρίου βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας καταγράφοντας χαμηλό 20 ετών.
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει το χρηματιστήριο Αθηνών στο οποίο ο Γενικός Δείκτης καταγράφει τη χαμηλότερη τιμή του την τελευταία 25ετία.
Η κατάσταση αυτή προφανώς δεν είναι ευοίωνη για την ευρωζώνη. Όποια και αν ήταν τα οφέλη από την πολιτική του «ό,τι χρειαστεί» της ΕΚΤ και του Mario Draghi, φαίνεται να εξανεμίζονται. Αυτό που φαίνεται βέβαιο είναι ότι η ανάκαμψη που άρχισε μετά το 2012 τελειώνει.