Τουρισμός

Ο Θερμαλισμός καθιστά την Ελλάδα προορισμό Υγείας


“Γέφυρα” ο ΕΟΠΥΥ για τους Ευρωπαίους τουρίστες

Τις τεράστιες προοπτικές που προσφέρει στην Ελλάδα ο τουρισμός υγείας, ξεκίνησαν να αξιοποιήσουν με σειρά ενεργειών οι θεσμικοί και ιδιωτικοί φορείς του κλάδου, αναδεικνύοντας την υπεραξία των ιαματικών πηγών. Η σύνδεση των Ιαματικών Πηγών με τον τουρισμό αποτελεί πλέον προτεραιότητα με στόχο την επέκταση του χρόνου παραμονής και την επαναλαμβανόμενη χρήση των πολύτιμων αυτών φυσικών πόρων που διαθέτει η Ελλάδα.

της Αννίτας Τριανταφυλλοπούλου

Ο στόχος αυτός περνάει και μέσα από το portal για τον Τουρισμό Υγείας του ΕΟΠΥΥ -http://www.mtgreece.org/el -, καθώς θα αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ των υπηρεσιών υγείας με τους ασφαλισμένους σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε πρόσφατο συνέδριο για τον τουρισμό υγείας ο κ. Γρηγόρης Σαμπάνης, μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ .

Δεδομένου ότι όλα τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν τις ανάγκες των μελών τους σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ο ΕΟΠΥΥ προωθεί την προστιθέμενη αξία που προσφέρει η χώρα μας, όπως οι Ιαματικές Πηγές. Έτσι, ο ενδιαφερόμενος επισκέπτης, μέσω του portal γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια τις παροχές που θα βρεί σε κάθε τόπο και επιλέγει με ασφάλεια τον προορισμό του, αποφεύγοντας “δυσάρεστες εκπλήξεις”.

Για το λόγο αυτό, οι σχετιζόμενοι με τον κλάδο, φορείς, συνεργάζονται στενά για να κεφαλαιοποιήσουν τους Ιαματικούς Φυσικούς Πόρους και να επωφεληθούν από την εναρμόνιση ε την Ευρωπαϊκή οδηγία 24/2011 για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, δίνει έμφαση στην ενημέρωση σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις των ιαματικών υδάτων.

Όπως ανακοίνωσε η ΣΔΙΠ, ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον Θερμαλισμό στην Ελλάδα και “είμαστε πλέον έτοιμοι να δεχθούμε επενδυτές”, όπως επισημαίνει ο κ. Μάρκος Δανάς, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου.

Ο ίδιος εκτιμά ότι: “σε δύο - τρία χρόνια θα δούμε την δημουργία καλών εγκατασάσεων ιαματικού τουρισμού” που θα συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα και η μεγάλη ποικιλία των ιαματικών νερών, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, συγχρόνως και σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να προσελκύσει, τους πολίτες της Ευρώπης που έχουν πραγματικές ανάγκες για αποκατάσταση της υγείας τους, καθώς και εκείνους που φροντίζουν προληπτικά να διατηρήσουν την υγεία τους.

Ο Ιαματικός Τουρισμός, ή εν συντομία ο Θερμαλισμός, αφήνει σημαντικά ωφέλη, όχι μόνο σ’ αυτή καθεαυτή τη δραστηριότητα, αλλά και σε όλο το οικοσύστημα όπου βρίσκεται η ιαματική πηγή.

Συνδυάζεται δε με προτιμήσεις που αποτελούν στάση ζωής για πολλούς πολίτες, όπως είναι η Ολιστική Θεραπευτική και Ιατρική, η υγιεινή διατροφή, τα βιολογικά προϊόντα, η άσκηση στη φύση, τα  σπόρ, η ψυχαγωγία, η ομορφιά, η τέχνη, η αισθητική, η μάθηση,  και άλλα, δεδομένου ότι η θεραπεία στα λουτρά σε καθημερινή βάση, δεν ξεπερνάει τη μία ώρα. 

Συνεπώς οι επισκέπτες θα μπορούν να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε δραστηριότητες, που θα επιτρέψουν σε πολλές περιοχές της χώρας μας να αναπτύξουν σύγχρονους κλάδους υπηρεσιών και να αναβιώσουν τους παραδοσιακούς.

Γρηγόρης Σαμπάνης: Ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω ΕΟΠΥΥ

Ωστόσο, “υπάρχουν μεγάλα κενά στη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού”, όπως επισήμανε σε πρόσφατη ομιλία ο κ. Γρηγόρης Σαμπάνης ο οποίος είχε την πρωτοβουλία και την ευθύνη για την δημιουργία του: http://www.mtgreece.org/el

Επισήμανε δε, ότι: “Όπως συμβαίνει συνήθως, ο ιδιωτικός τομέας τρέχει αρκετά γρήγορα και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, αλλά ο κρατικός μηχανισμός καθυστερεί στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας εθνικής στρατηγικής, η οποία χάνεται κάπου ανάμεσα στις γραφειοκρατικές δομές των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας και Τουρισμού, χωρίς να υπάρχει ένα σημείο κεντρικού συντονισμού, όπως θα μπορούσε να ήταν ένας ειδικός γραμματέας για τον ιατρικό τουρισμό. Το θεσμικό έργο που έχει παραχθεί σε αυτό τον τομέα ανάγεται στο 2013, χωρίς έκτοτε να έχουν γίνει πρόσθετα βήματα".

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, με θέμα «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την άσκηση της δραστηριότητας του Ιατρικού Τουρισμού», τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού έκαναν ένα πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση κατάλληλου ρυθμιστικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.

Έκτοτε, όμως, έχουν περάσει αρκετά χρόνια, άλλες ευρωπαϊκές χώρες σημειώνουν μεγάλη πρόοδο στην προσέλκυση ιατρικού τουρισμού, αλλά δεν έχουμε δει τις σημαντικές και απολύτως αναγκαίες πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας για τη θεσμοθέτηση ρυθμιστικού πλαισίου, μέσω του οποίου θα γίνει η ορθή καταγραφή και πιστοποίηση όλων των παρόχων υπηρεσιών υγείας, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την παροχή των υπηρεσιών τους σε ξένους επισκέπτες.

Έτσι, σε ένα ακόμη τομέα κρίσιμο για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου, η ελληνική ορχήστρα, δηλαδή η Πολιτεία και ο ιδιωτικός τομέας, παραμένει “ξεκούρδιστη”, με τις δημόσιες αρχές να μη διαδραματίζουν το ρυθμιστικό τους ρόλο και τους ιδιωτικούς φορείς να αναλαμβάνουν τις δικές τους πρωτοβουλίες, χωρίς αυτές να ανάγονται σε ένα συνεκτικό κεντρικό πλαίσιο αναφοράς”.

Ο κ. Σαμπάνης, παρουσίασε αναλυτικά το ρόλο του ΕΟΠΥΥ σήμερα, όπως αυτός διαμορφώνεται βάσει της κοινοτικής Οδηγίας 2011/24 για τα δικαιώματα των ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, η οποία ενσωματώθηκε στην εθνική μας νομοθεσία με το ν. 4213/2013.

Η Οδηγία 2011/24 δημιουργεί ένα πλαίσιο κοινών κανόνων, βάσει των οποίων κάθε πολίτης του ευρωπαϊκού χώρου μπορεί να ταξιδέψει σε άλλη χώρα της Ένωσης για να λάβει ιατρική περίθαλψη και να του επιστραφούν τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης, συνταγογράφησης και διανομής φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Τέλος, ο κ. Γρηγόρης Σαμπάνης τόνισε τις ευρείες δυνατότητες που αναδεικνύει η ανάπτυξη της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς υπηρεσιών υγείας, η οποία παρέχει σημαντικές ευκαιρίες για την ώθηση και αξιοποίηση του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις