Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος των εισαγγελικών αρχών της Νικαράγουας και εννέα κυβερνητικών αξιωματούχων της χώρας της κεντρικής Αμερικής σε αντίδραση για αυτή που ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε «μίμηση εκλογών», «κωμωδία» ενορχηστρωμένη «από τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα και την αντιπρόεδρο Ροσάριο Μουρίγιο».
Η απειλή πως θα επιβάλλονταν οι κυρώσεις αυτές πλανιόταν ήδη προτού διεξαχθεί η ψηφοφορία της 7ης Νοεμβρίου, με απούσα την αντιπολίτευση, μετά τη φυλάκιση των βασικών δυνητικών αντιπάλων του αρχηγού του κράτους. Τα αμερικανικά τιμωρητικά μέτρα βάζουν στο στόχαστρο ειδικά την εισαγγελία, που σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε «άδικες συλλήψεις και τη διενέργεια ερευνών σε βάρος υποψήφιων για την προεδρία με σκοπό να τους εμποδίσει να θέσει υποψηφιότητα, κατά συνέπεια υπονομεύοντας τη δημοκρατία».
Ανάμεσα στους στόχους των κυρώσεων είναι μέλη της κυβέρνησης, όπως ο υφυπουργός Οικονομικών, ο Χοσέ Αντριάν Τσαβαρία Μοντενέγκρο, ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων, ο Σαλβαδόρ Μανσέλ Καστρίγιο, καθώς και οι δήμαρχοι των πόλεων Ματαγκάλπα, Χινοτέγα και Εστέλι, που κατηγορούνται από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ότι ενεπλάκησαν στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων του 2018.
Τυχόν πόροι που διαθέτουν στις ΗΠΑ θα δεσμευτούν και η πρόσβασή τους στο αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα θα απαγορευτεί.
Σε συντονισμό με την Ουάσινγκτον, οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά ανακοίνωσαν επίσης χθες κυρώσεις σε βάρος αξιωματούχων στη Νικαράγουα.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «παντομίμα» τις εκλογές στις οποίες ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα αναπόφευκτα εξασφάλισε την τέταρτη συνεχόμενη θητεία του στο αξίωμα με αντιπρόεδρο τη σύζυγό του Ροσάριο Μουρίγιο. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν είχε προειδοποιήσει πως η Ουάσινγκτον ετοίμαζε νέες κυρώσεις.
«Το καθεστώς Ορτέγα χρησιμοποιεί νόμους και θεσμούς για να συλλαμβάνει μέλη της αντιπολίτευσης και να στερεί από τους Νικαραγουανούς το δικαίωμά τους να ψηφίζουν», ανέφερε η Άντρεα Γκάκι, αρμόδια για τις οικονομικές κυρώσεις, σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με την ίδια, «οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα χωρίς καμιά αμφισημία στον πρόεδρο Ορτέγα, στην αντιπρόεδρο Μουρίγιο και στον στενό κύκλο τους, δείχνοντας την υποστήριξή τους στον λαό της Νικαράγουας» που κατ’ αυτήν καλεί να γίνουν «μεταρρυθμίσεις» ώστε «να επιστρέψει η δημοκρατία».
Οι κυρώσεις που επέβαλε η Βρετανία βάζουν στο στόχαστρο 8 αξιωματούχους, ανάμεσά τους την αντιπρόεδρο Μουρίγιο. Αυτές του Καναδά βάζουν στο στόχαστρο 11 Νικαραγουανούς αξιωματούχους.
Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα στο οποίο κρίνεται πως οι εκλογές στη Νικαράγουα δεν είχαν «δημοκρατική νομιμοποίηση». Εικοσιπέντε κράτη μέλη του τάχθηκαν υπέρ και επτά απείχαν.
πηγή: ΑΠΕ