Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ παραμένουν στο επίκεντρο των επενδυτών οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς h δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε σημαντικά και πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, καθώς οι καταναλωτές ανήσυχοι για τις μεγάλες αυξήσεις των λογαριασμών προτίμησαν να αναβάλουν αγορές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας. Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της S&P Global, ο οποίος αφορά στην πορεία των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων του τομέα υπηρεσιών, μειώθηκε στις 51,9 μονάδες από 54,8 τον Μάιο, πολύ χαμηλότερα από τις 54 μονάδες που προέβλεπαν αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Reuters και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021. Ο σύνθετος δείκτης νέας δραστηριότητας μειώθηκε στο χαμηλό επίπεδο 16μήνου των 50 μονάδων, το οποίο αποτελεί το μεταίχμιο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης, από 53,3 μονάδες τον Μάιο. Ο PMI για τον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών βυθίστηκε στις 52,8 από τις 56,1 μονάδες. Η αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες σχεδόν ανακόπηκε και οι επιχειρήσεις είδαν το κόστος εισροών τους να αυξάνεται με ρυθμό που είναι σχεδόν ρεκόρ, με αποτέλεσμα αυτές να μετακυλίσουν μέρος τους βάρους στους πελάτες τους. Ο δείκτης τιμών εισροών αυξήθηκε στις 78,3 από 77,4 μονάδες, η τρίτη υψηλότερη τιμή στην 24ετή ιστορία της έρευνας μετά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Η ζήτηση για μεταποιημένα προϊόντα μειώθηκε, λόγω των υψηλών τιμών, με τον υψηλότερο ρυθμό από τον Μάιο του 2020, ενώ ο δείκτης PMI για τον μεταποιητικό τομέα μειώθηκε σε χαμηλό δύο ετών, στις 52 από 54,6 μονάδες. Ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής μειώθηκε στις 49,3 από 51,3 μονάδες, υποχωρώντας για πρώτη φορά κάτω από τις 50 μονάδες την τελευταία διετία.
Έπεσε η οικονομική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, η S&P Global ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο σύνθετος δείκτης PMI, ο οποίος καταγράφει τη δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, μειώθηκε στις 51,2 μονάδες αυτό τον μήνα από 53,6 τον Μάιο, όντας σε χαμηλό πέντε μηνών.
Ο Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), δήλωσε χθες ότι η κεντρική τράπεζα δεν προσπαθεί να προκαλέσει ύφεση στις ΗΠΑ για να σταματήσει τον πληθωρισμό αλλά ότι είναι πλήρως δεσμευμένη στο να φέρει τις τιμές υπό έλεγχο παρόλο που κάτι τέτοιο δημιουργεί τον κίνδυνο οικονομικής κάμψης. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι μια ύφεση είναι «σίγουρα μια πιθανότητα». Ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότερα από το επίπεδο-στόχο της Fed του 2% και η κεντρική τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με οικονομολόγους σε έρευνα του Reuters.
Το φυσικό αέριο «είναι από αυτή τη στιγμή σπάνιο αγαθό για τη Γερμανία (…) Δεν είναι παιγνίδι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, γνωστοποιώντας ότι ενεργοποιείται το β' στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, λόγω των μειωμένων προμηθειών από τη Ρωσία και της σημαντικής αύξησης των τιμών. «Πρόκειται για οικονομική επίθεση του Πούτιν. Το αέριο και η ενέργεια χρησιμοποιούνται ως όπλα εναντίον της Γερμανίας», δήλωσε ο πολιτικός των Πρασίνων, διαβεβαίωσε όμως ταυτόχρονα ότι «η κατάσταση είναι τεταμένη, αλλά η ασφάλεια εφοδιασμού παραμένει εγγυημένη».
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 402.98 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.68%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,437.85 μονάδες, με πτώση 0.77%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,018.3 μονάδες, πέφτοντας 1%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,918.28 μονάδες, με βουτιά 1.72%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,883.33 μονάδες, διολίσθησε 0.56%
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 21,620 μονάδες, με απώλειες 0.77%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,103.86 μονάδες, χάνοντας 0.51%.