Νέα έξοδο στις αγορές με πενταετές ομόλογο, κατά άλλες πληροφορίες με επταετές, σχεδιάζει να κάνει το οικονομικό επιτελείο την επόμενη εβδομάδας. Στόχος της εξόδου είναι η άντληση κεφαλαίων ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η πιθανολογούμενη νέα έξοδος στις αγορές, η δεύτερη κατά σειρά το 2022, δεν θα γίνει σε ευνοϊκό τάιμινγκ για την ελληνική οικονομία, καθώς είναι πασιφανές πώς η εποχή των χαμηλών αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα και ο φθηνός δανεισμός έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών, κινείται συνεχώς ανοδικά και τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το ελληνικό δεκαετές, η απόδοση του οποίου προσεγγίζει πλέον το 3%.
Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται και εν αναμονή της προγραμματισμένης για τη Μεγάλη Παρασκευή αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Μένει να φανεί, βεβαίως, αν η S&P θα μπει στον… κόπο να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία ή θα κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της στέλνοντας και μ’ αυτό τον τρόπο το μήνυμά της προς την Αθήνα και τις αγορές.
Να θυμίσουμε ότι στα τέλη Ιανουαρίου η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο, το επιτόκιο του οποίου διαμορφώθηκε στο 1,84% αρκετά «τσιμπημένο» και σχεδόν διπλάσιο από αυτό της έκδοσης του Ιουνίου, που ήταν 0,88%. Η χώρα άντλησε 3 δισ.ευρώ από την εν λόγω έξοδο.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου και του ΟΔΔΗΧ, το «βάρος» στις εξόδους στις αγορές έχει δοθεί στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, όπου μεταξύ άλλων θα λάβει χώρα και η έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου.