ΕΥΖην

Μου «σπάει τα νεύρα», αλλά πρέπει να συνεργαστώ. Τi κάνω;


 Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που μας βγάζουν τον καλύτερο εαυτό μας και άλλοι που… «παίζουν με το νευρικό μας σύστημα». Εάν είσαι αναγκασμένος να συναναστρέφεσαι πολύ κάποιον από τη δεύτερη κατηγορία –ίσως κάποιον συνάδελφο, τον προϊστάμενό σου, τον σύζυγο μίας φίλης ή ακόμα και κάποιο μέλος της ευρύτερης οικογένειάς σου- ξέρεις πόσο δύσκολο να ανταπεξέλθεις κάποιες φορές.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αποτελεσματικές «στρατηγικές» που μας βοηθούν να «στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων» σε τέτοιες περιπτώσεις. Άπαξ και ξέρεις τι πρέπει να γίνει και πώς να το κάνεις, θα είσαι σε θέση να πάρεις υπό τον έλεγχό σου τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις και να τις ανακατευθύνεις προς εποικοδομητικά αποτελέσματα.

Και ορίστε πως:

1. Μάθε να προσαρμόζεις τη συμπεριφορά σου

Δε μπορείς να αλλάξεις τους άλλους, αλλά μπορείς να αλλάξεις τον εαυτό σου. Πριν καν αρχίσεις να ασχολείσαι με το ότι αυτό το άτομο σε ενοχλεί ή σε συγχύζει, μπορείς να πάρεις τον έλεγχο της κατάστασης, φροντίζοντας η δική σου στάση και συμπεριφορά να είναι ήρεμη και κεντραρισμένη.

2. Γνώρισέ τους καλύτερα

Μάθε όσο περισσότερα μπορείς για το άτομο αυτό. Ανακάλυψε την ιστορία του, τα κίνητρά του. Όσο περισσότερα γνωρίζεις για έναν άνθρωπο, τόσο μεγαλύτερη κατανόηση και συμπόνια μπορείς να αναπτύξεις γι’ αυτόν.

3. Μάθε να ακούς και άκου ενεργά

Μείνε σε εγρήγορση κρατώντας πραγματικά ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά σου. Άκου για να κατανοήσεις. Άκου για να μάθεις. Άκου έτσι ώστε να μπορείς να κάνεις μία βαθύτερη σύνδεση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που μας «τσιγκλάνε», θέλουν απλώς να εισακουστούν και να λάβουν κατανόηση.

4. Μοιράσου τις προτεραιότητες, όχι τα προβλήματα

Όταν έχουμε να κάνουμε με δύσκολους ανθρώπους, τείνουμε να εστιάζουμε στις δυσκολίες. Άλλαξέ το αυτό και φέρε στο επίκεντρο της συζήτησης τις προτεραιότητες που μοιράζεσαι με αυτό το άτομο. Αυτό μπορεί να γίνει μία αφετηρία για αμοιβαία κατανόηση. Η αμοιβαιότητα μπορεί να μετατρέψει τη διαμάχη σε σύμπραξη.

5. Παίρνεις ότι προσδοκάς 

Οι άνθρωποι τείνουμε να επιβεβαιώνουμε τις προσδοκίες και τις προβολές των άλλων επάνω μας. Εάν λοιπόν προσδοκούμε θετικότητα από κάποιον, το πιθανότερο είναι να την πάρουμε. Εάν είμαστε διαρκώς προκατειλημμένοι ότι η συμπεριφορά του άλλου θα είναι κακή, τότε έτσι θα είναι.

Το να έχεις να κάνεις με έναν άνθρωπο που «σου τη δίνει» δε χρειάζεται να σου βγάζει τον χειρότερο εαυτό σου. Αντίθετα, μπορεί να είναι μία ευκαιρία για εξέλιξη, ανάπτυξη και μάθηση. Φυσικά, μπορεί με αυτό το άτομο να μη φτάσετε ποτέ στο σημείο να γίνετε «κολλητοί», αλλά μπορείτε τουλάχιστον να έχετε μία καλή επικοινωνία και μία παραγωγική σχέση.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις