Για την έκδοση ΑΜΚΑ σε μετανάστες και τις συντάξεις χηρείας μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, στην ΕΡΤ1.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης δήλωσε για τις συντάξεις χηρείας: «Για εμάς, το θέμα των συντάξεων χηρείας είναι ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα και δεν θέλουμε να καθυστερήσει καθόλου να επιλυθεί. Ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν ανάλγητος με τις χήρες, μειώνοντας από το 70% στο 50% το ποσοστό αναπλήρωσης. Επιπροσθέτως, έθεσε και ηλικιακούς περιορισμούς, καθώς πολλές από τις χήρες θα έπαιρναν συντάξεις μόνο για τρία χρόνια. Μετά από τη γενική κοινωνική κατακραυγή, ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε πριν από λίγους μήνες τη διάταξη, επαναφέροντας τις συντάξεις εκεί όπου ήταν. Εντούτοις, στην πορεία ανακαλύψαμε πως δεν έχει υπογράψει το υπουργείο Εργασίας την εγκύκλιο που χρειάζεται, προκειμένου να εφαρμοστεί η πληρωμή της διαφοράς και να γίνει ο επανυπολογισμός. Επιπλέον, η μη υπογραφή της εγκυκλίου είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει παραγγελθεί από τη διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το απαραίτητο λογισμικό το οποίο χρειάζεται κάποιες εβδομάδες να ετοιμαστεί και το οποίο μπαίνει στο σύστημα του ΕΦΚΑ και αναπροσαρμόζει ηλεκτρονικά τις συντάξεις, προκειμένου να μην χρειαστεί να εκδοθούν νέες αποφάσεις και να ολοκληρωθεί σύντομα».
Παράλληλα, τόνισε πως, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα το συντομότερο δυνατόν, μέχρι την Παρασκευή, θα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τη μηχανογράφηση, ώστε να επανυπολογιστούν και να καταβληθούν οι συντάξεις χηρείας το συντομότερο δυνατόν.
Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατάργησης του ΑΜΚΑ για τους μετανάστες, επισημαίνοντας πως «βάσει νομοθεσίας που υπήρχε τα τελευταία χρόνια, δινόταν ένας προσωρινός αριθμός σε εκείνους που ήταν στη χώρα μας σαν πρόσφυγες και μετανάστες. Η διαδικασία αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιπροσθέτως, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, το υπουργείο Εργασίας πέρασε μία εγκύκλιο προκειμένου να δίνεται αριθμός ΑΜΚΑ - με τα αντίστοιχα δικαιώματα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και στην υγειονομική περίθαλψη που αυτό συνεπάγεται - χωρίς κανέναν απολύτως κριτήριο. Οποιοσδήποτε έμπαινε στη χώρα μας για λίγες ημέρες, μπορούσε να εκδώσει ΑΜΚΑ και να λάβει μόνιμα δικαιώματα. Η κυβέρνησή μας ανέστειλε την εν λόγω εγκύκλιο και θα επανέλθουμε, έπειτα από την απαραίτητη μελέτη που πρέπει να γίνει, με έναν μόνιμο μηχανισμό που θα αφορά όσους είναι νόμιμα στη χώρα μας, όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και εκείνους που κατοικούν με άδεια παραμονής στην Ελλάδα», κατέληξε.