Διεθνή

Μέρκελ με ποιούς;


Κρίσιμες και για την Ελλάδα οι κάλπες στη Γερμανία. Τα σενάρια κυβερνητικού συνασπισμού με τον Σόιμπλε ως «καλή λύση» για την Αθήνα

Παγκόσμιο ενδιαφέρον προκαλούν  οι βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη Γερμανία, καθώς το αποτέλεσμα τους εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και θα είναι σημαντική παράμετρος για την περαιτέρω πορεία της ΕΕ και τη στάση του Βερολίνου στα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα δημοσιονομικής, οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, καθώς και στο προσφυγικό. Βέβαιη θεωρείται η επικράτηση των χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, οι οποίοι όμως δεν θα εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και θα αναγκασθούν να αναζητήσουν μετεκλογικούς συμμάχους για  να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Η σύνθεση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού είναι το στοιχείο που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, καθώς θα καθορίσει τη στάση του Βερολίνου στα ζητήματα της ελάφρυνσης χρέους, της περαιτέρω χρηματοδοτικής στήριξης και της απαρέγκλιτης υλοποίησης μνημονιακών μέτρων.

Με περίπου δεδομένη την παραμονή των χριστιανοδημοκρατών και της Μέρκελ στην εξουσία,  το ενδιαφέρον επικεντρώνεται λοιπόν στους συσχετισμούς κοινοβουλευτικής δύναμης που θα προκύψουν από τις κάλπες και στις μετεκλογικές  διεργασίες για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο μεγάλος συνασπισμός

Θετική εξέλιξη για την Ελλάδα θα αποτελέσει η ανανέωση της συνεργασίας χριστιανοδημοκρατών-σοσιαλδημοκρατών και η δημιουργία μεγάλου συνασπισμού, που θα  συνεχίσει χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις την πολιτική της Μέρκελ στα ευρωπαϊκά θέματα.

Το απευκταίο για την Αθήνα είναι η συμμετοχή στην κυβέρνηση των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που εκφράζουν τον γερμανικό νεοφιλελευθερισμό, είναι υπέρμαχοι  της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας και δεν απορρίπτουν την ιδέα του Grexit.

Εάν οι χριστιανοδημοκράτες επιλέξουν να συγκυβερνήσουν με τους Ελεύθερους Δημοκράτες, εκτιμάται  ότι  η ελληνική πλευρά θα συναντήσει πολύ μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθεια να εξασφαλίσει ουσιαστική ελάφρυνση χρέους, ενώ παρεκκλίσεις από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και αστοχίες στην επίτευξη των στόχων  θα αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα.

Ο Σόιμπλε... συμφέρει

 Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο για τη διαμόρφωση γερμανικής πολιτικής στα θέματα διαχείριση του ελληνικού προβλήματος θα είναι η παραμονή ή μη στο υπουργείο Οικονομικών του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα επισημαίνουν ότι η παραμονή του υπέρμαχου της σκληρής λιτότητας στο τιμόνι του γερμανικού ΥΠΟΙΚ και σε ρόλο άτυπου "προϊσταμένου" του Eurogroup, μπορεί να είναι η καλύτερη εξέλιξη για την Ελλάδα: Χωρίς τον Σόιμπλε στην κυβέρνηση - και εφόσον  οι χριστιανοδημοκράτες επιλέξουν να συγκυβερνήσουν με τους Ελεύθερους Δημοκράτες - θα τον διαδεχθεί στο ΥΠΟΙΚ κάποιος ακραιφνής νεοφιλεύλεύθερος του FDP.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (που εκτιμάται ότι θα βγουν ενισχυμένοι από τις κάλπες, συγκεντρώνοντας 9%-10%%), έχουν ήδη διαμηνύσει ότι θα απαιτήσουν του υπουργείο Οικονομικών για να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.

 Περισσότερο λοιπόν και από το αποτέλεσμα των σημεριών εκλογών, η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται για τις μετεκλογικές ζυμώσεις και διεργασίες που θα οδηγήσουν στη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις