«Ο κύβος ερρίφθη», η μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει. Δεν είναι ένα απλό εσωκομματικό ζήτημα. Αφορά γενικότερα την κεντροαριστερά και τις διαδικασίες ανασύνθεσης του χώρου. Ο,τι συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ και ό,τι επακολουθήσει, θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στο πολιτικό πεδίο. Και θα επηρεάσει αναπόφευκτα τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σε αναβρασμό, αναζητώντας ακόμη “ταυτότητα”, προσανατολισμό και πολιτική στρατηγική.
Η καθημερινή ειδησεογραφία και οι τρέχουσες αναλύσεις εστιάζουν στη μικροπολιτική, στις κινήσεις των διεκδικητών της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και στις εφήμερες συμμαχίες που διαμορφώνονται στους κόλπους το κόμματος. Ομως το ζήτημα δεν είναι πλέον “Ανδρουλάκης ή κάποιος άλλος”.
Για τα κέντρα πολιτικοοικονομικής ισχύος που επηρεάζουν και σε ένα βαθμό κατευθύνουν τις εξελίξεις, το ζητούμενο είναι η ανασύνθεση του κεντροαριστερού χώρου. Οχι όπως την ονειρεύονται οι “εραστές της εξουσίας” στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τρόπο που θα διευκολύνει την επάνοδο στο διπολισμό, την αποκατάσταση του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας που διαμορφώθηκε μετά τη μεταπολίτευση.
Ο δεύτερος πόλος
Δεν ενδιαφέρει λοιπόν ιδιαίτερα αν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ αναβαπτισμένος στην ψήφο της κομματικής βάσης, ή αν θα “παραδώσει” σε κάποιον έως χθες φίλο και νυν διεκδικητή του θρόνου.
Για την εγχώρια πολιτικοοικονομική ελίτ και για τον ξένο παράγοντα, σημασία έχει αν η νέα ή η παλιά αναβαπτισμένη ηγεσία θα μπορέσει να κατευθύνει το κόμμα σε μιά πορεία σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, με μακροπρόθεσμο στόχο τη διαμόρφωση ενός πολιτικού σχηματισμού που θα περιλαμβάνει το “όλον” της κεντροαριστεράς και θα μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του δεύτερου πόλου σε ένα διπολικό σύστημα εξουσίας.
Κατά την άποψη τους το σύστημα αυτό - που θα αφήνει εκτός τα δύο άκρα του πολιτικού τόξου – είναι το μόνο που μπορεί να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα, με ομαλές εναλλαγές κομμάτων και προσώπων στη διακυβέρνηση της χώρας.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι να διαμορφωθεί ένας νέος ισχυρός πολιτικός φορέας με εσωτερικές ισορροπίες, χωρίς ηγεμονική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και των “λαϊκιστών”.
Δεν είναι ο άμεσος στόχος, αλλά πάνω σ' αυτό το φόντο επιδιώκεται να “τρέξουν” οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και η αναδιάταξη δυνάμεων της κεντροαριστεράς.
Η “πασαρέλα” και το μιντιακό σύστημα
Στο ΠΑΣΟΚ η “πασαρέλα” των υποψηφίων έχει ξεκινήσει και οι πρώτες μάχες δίνονται σε επικοινωνιακό επίπεδο. Επί ματαίω ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητά να μιλήσουν “πολιτικά” και να περιγράψουν ένα σχέδιο πλεύσης του κόμματος, με κατευθυντήριους άξονες και στόχους, με απόψεις και προτάσεις για την ακολουθητέα στρατηγική.
Ξένοι διπλωμάτες στην Αθήνα που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, εκτιμούν ότι ο υπό αμφισβήτηση πρόεδρος του κόμματος βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Επισημαίνουν όμως ότι δεν έχει αναδειχθεί ακόμη ένας βασικός αντίπαλος του, που θα μπορούσε να κερδίσει την εσωκομματική μάχη.
Οπως λένε, πολλά θα εξαρτηθούν στη συνέχεια από τη στάση των μεγάλων μιντιακών συγκροτημάτων, που μπορούν να ¨κατασκευάσουν” νέο ηγέτη ή να διασφαλίσουν την πολιτική επιβίωση του Νίκου Ανδρουλάκη. Οι επιλογές θα γίνουν ασφαλώς με βάση τις απόψεις και τις προθέσεις που θα εκφράσουν οι υποψήφιοι μνηστήρες της προεδρίας του κόμματος ως προς την περαιτ΄ρω πορεία του με στόχο την αποκατάσταση του διπολισμού.
"Πολεμικό" κλίμα, πληθώρα υποψηφίων
Η “ώρα της αλήθειας” για το ΠΑΣΟΚ πλησιάζει. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την προσεχή Κυριακή οι διεκδικητές της προεδρίας θα δώσουν τα διαπιστευτήρια τους - και ίσως κάποιο πολιτικό στίγμα, ή ενδείξεις προθέσεων και ψήγματα στρατηγικής.
Το κλίμα μεταξύ ηγεσίας και κορυφαίων στελεχών του Κινήματος είναι πολεμικό. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του, διαμηνύοντας ότι είναι έτοιμος για τη μάχη, αλλά πρέπει να τηρηθούν οι καταστατικές διαδικασίες.
Ενδεικτική της εσωκομματικής κρίσης στο ΠαΣοΚ είναι η πληθώρα διεκδικητών της ηγεσίας. Βέβαιες θεωρούνται οι υποψηφιότητες του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα και του Παύλου Γερουλάνου. Ενώ στη λίστα των διεκδικητών θα προστεθεί πιθανότατα ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, μέχρι πρόσφατα στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη.
Χ. ΝΙΑΚΑΣ