Συντριπτική δικαστική ήττα υπέστη η Εθνική Τράπεζα με απόφαση για το Λογαριασμό Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ), που χαρακτηρίζεται ως η πλέον τεκμηριώμενη υπέρ των συνταξιούχων. Όμως, πρόκειται για μια απόφαση πρώτου βαθμού, ενώ η... μητέρα των μαχών στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται στις 17 Δεκεμβρίου, στον Άρειο Πάγο, και η Εθνική εκτιμά ότι θα δικαιωθεί.
Η απόφαση 759/2019 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, όπως ενημέρωσε το Σύλλογο Συνταξιούχων ο νομικός Αλέξανδρος Στρίμπερης, δημοσιεύθηκε πρόσφατα και κάνει δεκτό το βασικό επιχείρημα της πλευράς των συνταξιούχων, δηλαδή ότι ο ΛΕΠΕΤΕ αποτελεί Λογαριασμό Εγγυημένων και Καθορισμένων Παροχών.
Η ίδια απόφαση απορρίπτει τον ισχυρισμό της τράπεζας ότι ο ΛΕΠΕΤΕ αποτελεί ένα επικουρικό ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων της ΕτΕ. Επίσης, αναφέρεται σε εργοδοτικές υποχρεώσεις της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες θα έπρεπε να καλύπτουν πλήρως τα ποσά ολόκληρων των επικουρήσεων του ΛΕΠΕΤΕ.
Στο μεγάλο ερώτημα, γιατί ο ΛΕΠΕΤΕ έφθασε να μην διαθέτει επαρκείς πόρους για να καταβάλλει την επικούρηση των συνταξιούχων, ο δικαστής απαντά αποδίδοντας ευθύνη στην τράπεζα. Όπως σημειώνεται στην απόφαση, η Εθνική Τράπεζα είναι υπεύθυνη για τη μη χρηστή διαχείριση των χρημάτων του ΛΕΠΕΤΕ, η οποία γινόταν από τα εκάστοτε στελέχη της εργοδότριας επιχείρησης, τα οποία έπρεπε στα πλαίσια της πρόνοιας και της χρηστής διαχείρισης να ενεργήσουν, ώστε η ύπαρξη του αποθεματικού του εν λόγω Λογαριασμού να παρέχει συνεχώς την πλήρη επικούρηση.
Επιπλέον, τονίζει ο κ. Στρίμπερης, η ανωτέρω απόφαση έκρινε ότι δεν είναι ανεκτό κατά τους κανόνες των χρηστών ηθών και της καλόπιστης τήρησης των συμβάσεων να επωμίζεται το ένα μόνο συμβαλλόμενο μέρος το επαχθές ή το «ναυάγιο» μιας συμφωνίας, όπως εν τοις πράγμασι συμβαίνει με τη μονομερή διακοπή της μηνιαίας χορήγησης της παροχής από το μήνα Νοέμβριο 2017 στους συνταξιούχους της ΕτΕ, οδηγώντας τους έτσι σε πλήρη απορρύθμιση του οικογενειακού τους προγραμματισμού.
Η διακοπή της παροχής είναι αδικαιολόγητη διότι η ΕτΕ, ταυτόχρονα, έχει ήδη προσφέρει κατά την περίοδο 2010-2015 πλείστα όσα οικονομικά κίνητρα για την αποχώρηση των πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της, με αντίστοιχη επιβάρυνση του προϋπολογισμού της ως εργοδότριας.
«Με το ανωτέρω σκεπτικό, η απόφαση αυτή δέχεται στοιχειοθετημένα όλους τους ισχυρισμούς μας για το χαρακτήρα του ΛΕΠΕΤΕ. Θεωρώ ότι είναι η πλέον πλήρης απόφαση που δικαιώνει περίπου 370 άτομα συνταξιούχων της ΕΤΕ», υπογραμμίζει ο κ. Στρίμπερης, προσθέτοντας ότι κατά της απόφασης η τράπεζα έχει ασκήσει έφεση, η οποία συζητείται στις 28/01/2020.
Η κρισιμότερη δίκη
Όπως σπεύδει να υπογραμμίζει και ο κ. Στρίμπερης, πάντως, «το περιεχόμενο της απόφασης δεν είναι για θριαμβολογίες, διότι έχουμε επόμενα δικαστικά βήματα, αλλά ενισχύει τους νομικούς ισχυρισμούς μας περί του χαρακτήρα του ΛΕΠΕΤΕ».
Η κρισιμότερη δίκη, όπως γίνεται δεκτό από όλους τους νομικούς που έχουν ασχοληθεί με το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ, είναι προγραμματισμένη στις 17 Δεκεμβρίου, στον Άρειο Πάγο. Η απόφαση που θα εκδοθεί από το ανώτατο δικαστήριο θα είναι η πρώτη αμετάκλητη και θα δημιουργήσει νομολογία με μεγάλη βαρύτητα. Ουσιαστικά, σε αυτή τη δίκη θα κριθεί η διαμάχη των συνταξιούχων με την τράπεζα, όπως εκτιμούν νομικοί.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η υπόθεση φθάνει στον Άρειο Πάγο κατόπιν πρωτοβουλίας της Εθνικής, που προχώρησε σε ένα σημαντικό δικονομικό ελιγμό: μετά την αρχική έκδοση απόφασης σε βάρος της, σε πρώτο βαθμό, η τράπεζα «παρέκαμψε» το Εφετείο και έφερε το θέμα στον Άρειο Πάγο, πιθανότατα για να εξασφαλίσει ότι θα επιταχυνθεί η έκδοση μιας απόφασης στον υψηλότερο δικαστικό βαθμό.
Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα έχει εκτιμήσει και σε σχετικές σημειώσεις των οικονομικών της καταστάσεων ότι η τελική έκβαση της αντιδικίας με τους εργαζομένους θα είναι θετική για την ίδια και δεν θα υποχρεωθεί να επιβαρυνθεί με πληρωμές για την επικούρηση των συνταξιούχων.