Οικονομία

Κομισιόν: Θηλιά το ελληνικό χρέος μέχρι το 2040!


Βρόγχο για την ελληνική οικονομία θα αποτελεί για τουλάχιστον 30 χρόνια το δημόσιο χρέος, καθώς θα παραμείνει πάνω από το 100% του ΑΕΠ για την προσεχή 20ετία.

Αυτό προβλέπει η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που κατήρτισε η Κομισιόν, η οποία προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα εκτοξευτεί στα ύψη το 2020, πάνω από το 207% του ΑΕΠ, αλλά και στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Οι μαύρες προβλέψεις της Κομισιόν, «μυρίζουν» νέο μνημόνιο, μετά τη λήξη της πανδημίας προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο και σε τροχιά αποκλιμάκωσης, το ύψος του χρέους.

Το υψηλό χρέος για μια οικονομία σημαίνει ότι θα απορροφά ετησίως σημαντικά ποσά κάθε χρόνο για την αποπληρωμή του, οι οποίες υπολογίζονται από την Κομισιόν στο 15% του ΑΕΠ, ήτοι 25-30 δις. ευρώ, ετησίως, μέχρι το 2040.

Πρόκειται για πόρους οι οποίοι θα μπορούσαν να διατεθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς της οικονομίας, ενώ το γεγονός ότι το μεγαλύτερο τμήμα του δημοσίου χρέους διακρατείται από τον Μηχανισμό Στήριξης (ESM, ΔΝΤ), καθώς και από ξένους θεσμικούς, οι πληρωμές τόκων και χρεολυσίων επιβαρύνουν το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών της χώρας.

Η αιτία της διατήρησης του χρέους σε υψηλά επίπεδα, είναι η εξαφάνιση των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς από φέτος η χώρα πέρασε από τα υπερπλεονάσματα στα υπερελλείμματα, αλλά και ο αυξημένος δανεισμός στον οποίο καταφεύγει η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες, για να στηρίξει τους πληττόμενους από την πανδημία.

Το ύψος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, εξαρτάται –εκτός από την αύξηση του δανεισμού λόγω αναγκών- και από την πορεία του ΑΕΠ. Στην περίπτωση που η χώρα επιστρέψει σε ύφεση ή παρουσιάσει χαμηλή ανάπτυξη στις προσεχείς δύο δεκαετίες, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα εκτοξευτεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Τα πρώτα 20 χρόνια είναι δύσκολα…

Ειδικότερα η Κομισιόν στην έκθεσή της, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναφέρει ότι για το 2020, το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 207,1%, από 165,5% του ΑΕΠ που προέβλεπε η προηγούμενη έκθεση της Κομισιόν, προ της πανδημίας.

Για το 2021, η αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 199,6% του ΑΕΠ, αντί για 157,1% που ήταν η προγενέστερη εκτίμηση.

Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει και στα επόμενα χρόνια, καθώς το 2022 εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 193,1% του ΑΕΠ, για το 2023, εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 187,3% του ΑΕΠ και για το 2024 στο 182,2% του ΑΕΠ.

Στα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να υποχωρεί, αλλά με αργούς ρυθμούς και το 2030 θα βρίσκεται στο 160,4% του ΑΕΠ, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό, για μετά από μια δεκαετία.

Κάτω από το 100% του ΑΕΠ δεν θα φτάσει το χρέος ούτε το 2040. Μετά από 20 χρόνια, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα βρεθεί στο 120,6% του ΑΕΠ.
Στα μέσα της δεκαετίας 2040 – 2050 θα υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 100% του ΑΕΠ και το 2050, θα μειωθεί στο 85% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Διαβαστε επισης