Χρηστικά

Κλειδί για τον κατώτατο μισθό, ο «πληθωρισμός των φτωχών»


Σημαντική παράμετρο για τη διαμόρφωση του ποσοστού αύξησης του κατώτατου μισθού θα αποτελεί ο «πληθωρισμός των φτωχών», σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα παρουσιαστεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Πρόκειται για τον πληθωρισμό που πλήττει ένα φτωχό νοικοκυριό, ο οποίος είναι διαφορετικός από τον πληθωρισμό των «πλουσίων» νοικοκυριών, επειδή είναι διαφορετικά τα «καλάθια» των αγορών.

Ένα νοικοκυριό με εισοδήματα στα όρια της φτώχειας, δαπανά το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης (στέγαση, ενέργεια, τρόφιμα), το κόστος των οποίων, ειδικά την τελευταία τριετία έχει αυξηθεί δραματικά πιέζοντας σημαντικά τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Συνεπώς, ο πληθωρισμός για τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών είναι πιο υψηλός, σε σχέση με τους έχοντες υψηλότερα εισοδήματα, οι δαπάνες των οποίων έχουν ευρεία διασπορά και σε αγαθά και υπηρεσίες που καλύπτουν και δευτερεύουσες ανάγκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα, προβλέπει, πως ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται βάσει ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τουλάχιστον δύο οικονομικούς δείκτες:

  • Ο πρώτος είναι η ακρίβεια και συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός που αφορά στο 20% της χαμηλότερης εισοδηματικής κατηγορίας.
  • Ο δεύτερος θα είναι η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ο πληθωρισμός του 20% του φτωχότερου πληθυσμού θα εξάγεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, με βάση ειδική έρευνα, και θα περιλαμβάνει ένα καλάθι με αγαθά και υπηρεσίες που καταναλώνονται κυρίως από τα χαμηλά εισοδήματα. Οι μεταβολές των τιμών τους θα αποτελεί τον «πληθωρισμό του 20%» του φτωχότερου πληθυσμού.

Άλλωστε με δεδομένο ότι πρόκειται για κατώτατο μισθό, της τάξης των 830 ευρώ, ασφαλώς και αφορά τα κατώτατα εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού, τα οποία δεν καλύπτονται από το γενικό ποσοστό του πληθωρισμού που είναι πέριξ του 3%, όταν ο πληθωρισμός των τροφίμων, που απορροφούν το περισσότερο εισόδημα των φτωχότερων στρωμάτων κινείται στο 15%.

Παραγωγικότητα

Δηλαδή με βάση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, η ετήσιαα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα προκύπτει από το 50% του αθροίσματος του πληθωρισμού των «φτωχών» και της παραγωγικότητας της οικονομίας.

Θα ζητηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ να εξάγει έναν ειδικό δείκτη που θα καταγράφει την παραγωγικότητα της οικονομίας, ο οποίος θα αποτελείται από το ΑΕΠ, τις μεταβολές του δείκτη μισθών στο σύνολο της οικονομίας κ.λπ.

Και το δημόσιο

Παράλληλα, θα νομοθετηθεί η εξίσωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, με τον εισαγωγικό μισθό στον δημόσιο τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εισαγωγικός μισθός στο δημόσιο τομέα, θα αναπροσαρμόζεται και θα διαμορφώνεται, κάθε φορά, στα ίδια επίπεδα με εκείνα του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Διαβαστε επισης