Χρηστικά

Πώς θα υπολογιστεί το 2025 ο κατώτατος μισθός


Αλλάζει σημαντικά η διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού το 2025 και για τα επόμενα χρόνια

Αλλάζει σημαντικά η διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού το 2025 και για τα επόμενα χρόνια, ο οποίος θα υπολογίζεται με πιο αντικειμενικά κριτήρια, αλλά δεν θα απουσιάζει η κυβερνητική παρέμβαση.

Η κυβέρνηση υποχρεούται μέσα στο φθινόπωρο να εφαρμόσει τη σχετική κοινοτική Οδηγία η οποία καθιερώνει ενιαία μεθοδολογία για όλα τα κράτη μέλη, σε ότι αφορά στον καθορισμό του κατώτατου μισθού, εντάσσοντάς την στην εθνική νομοθεσία, μέχρι το τέλος του έτους.

Η κοινοτική Οδηγία, ορίζει πως τα κράτη μέλη της ΕΕ, οφείλουν να εφαρμόζουν κοινούς κανόνες υπολογισμού των ελάχιστών αποδοχών των εργαζομένων και δεν ορίζουν ενιαίο κατώτατο μισθό σε επίπεδο ΕΕ.

Σύμφωνα με τις… οδηγίες της Οδηγίας, κάθε χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ελεύθερη να επιλέξει τον αριθμό και τη βαρύτητα των κριτηρίων που θα χρησιμοποιήσει για τον καθορισμό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Η μέθοδος που θα επιλέξει κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, θα πρέπει υποχρεωτικά να λαμβάνει κατ’ ελάχιστον υπόψη τις ακόλουθες τέσσερις παραμέτρους:

  1. Την αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών.
  2. Το γενικό επίπεδο των ακαθάριστων μισθών και την κατανομή τους.
  3. Τον ρυθμό αύξησης των ακαθάριστων μισθών.
  4. Τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα της εργασίας.

Αυτές οι τέσσερις παράμετροι, οι οποίες φυσικά θα έχουν διαφορετικές σταθμίσεις και μετρήσεις σε κάθε χώρα, αλλά θα προκύπτουν με ενιαία μέθοδο από τις στατιστικές αρχές κάθε χώρας, θα προσδιορίζουν τις ελάχιστες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα κάθε χρόνο.

Στη διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, θα συμμετέχουν και οι κοινωνικοί εταίροι, μέσω των εισηγήσεων τους, οι οποίες ωστόσο θα βασίζονται στις ανωτέρω παραμέτρους.

Ωστόσο, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τον τελικό και οριστικό λόγο για το ύψος των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, τον έχει η εκάστοτε Κυβέρνηση, η οποία αποφασίζει αυξήσεις συνήθως υψηλότερες από τον μέσο όρο των εισηγήσεων των κοινωνικών εταίρων.

Σύντομα η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας για το συγκεκριμένο θέμα, θα παραδώσει το πόρισμά της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και στη συνέχεια θα καταρτιστεί η σχετική νομοθετική διάταξη.

Σημειώνεται, πως η Ελλάδα ανήκει στις 22 χώρες που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό, ενώ σε πέντε κράτη-μέλη και συγκεκριμένα σε Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Ιταλία και Σουηδία) ο κατώτατος μισθός καθορίζεται μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σήμερα σε 830 ευρώ και στόχος είναι να ανέλθει σε 950 ευρώ τον Απρίλιο του 2027. Απομένουν δηλαδή 120 ευρώ μέχρι τον τελικό στόχο του 2027 που σημαίνει ότι για τα έτη 2025, 2026 και 2027 θα αυξάνεται κατά 40 ευρώ κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα