Οικονομία

Κίνα: Νέες ενδείξεις αναδιάρθρωσης μέσω οικονομικών στοιχείων


Νέες ενδείξεις αναδιάρθρωσης και σταθεροποίησης της κινεζικής οικονομίας προκύπτουν από μία σειρά οικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις, τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και τις πωλήσεις κατοικιών επιβεβαίωσαν ότι το εξελισσόμενο αναπτυξιακό μοντέλο δίνει νέα ώθηση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Στο πρώτο τετράμηνο του 2017, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  οι λιανικές πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν 10,2% σε ετήσια βάση, κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας περισσότερο από ό,τι στο πρώτο τρίμηνο, ενισχυμένες από την εύρωστη αύξηση της κατανάλωσης στις αγροτικές περιοχές και τις αγορές μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NBS). Στις αγροτικές περιοχές, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 12,1% έναντι αύξησης 9,9% στις αστικές περιοχές, ενώ οι online αγορές εκτινάχθηκαν 32%.

«Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι συνεχίζεται η αύξηση της εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης, εν μέρει λόγω αναβάθμισης της κατανάλωσης και νέων επιχειρηματικών προτύπων, όπως οι ηλεκτρονικές πωλήσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η Κίνα κινείται στην κατεύθυνση μίας οικονομίας, που στηρίζεται στις καταναλωτικές δαπάνες, την καινοτομία και τις υπηρεσίες, μειώνοντας την εξάρτησή της από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές προϊόντων χαμηλής προστιθέμενης αξίας και περιορίζοντας το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των κατοίκων αστικών και αγροτικών περιοχών.

Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε 6,9% στο πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι αύξησης 6,8% στο προηγούμενο τρίμηνο, με το 77,2% αυτής να προκύπτει από την κατανάλωση (ποσοστό υψηλότερο κατά 12,6 μονάδες σε σχέση με το 2016). Ο τομέας των υπηρεσιών αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,7% έναντι αύξησης 3% του αγροτικού τομέα και 6,4% του βιομηχανικού τομέα.

Οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων αυξήθηκαν 9,3%, κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας περισσότερο από ό,τι στο πρώτο τρίμηνο. Στο τέλος του Απριλίου, έμεναν απούλητα ακίνητα με συνολική έκταση 674,7 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, που είναι μικρότερη κατά 13,4 εκατομμύρια τ.μ. σε σχέση με το τέλος Μαρτίου.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 6,5% τον Απρίλιο, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από την αύξηση του αντίστοιχου μήνα το 2016. Η παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα σημείωσε ταχύτερη αύξηση στο πρώτο τετράμηνο, με τον όγκο παραγωγής βιομηχανικών ρομπότ και ηλιακών μπαταριών να εκτινάσσεται 51,7% και 18,2%, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις