Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι αγορές να αξιολογούν τον αντίκτυπο από την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, παρόλο που ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι προειδοποίησε σήμερα ότι «αυτοί που προσβάλλουν την Κίνα θα πρέπει να τιμωρηθούν με αναπόφευκτο τρόπο», τη στιγμή που η Νάνσι Πελόζι βρισκόταν στην Ταϊβάν. «Πρόκειται απλώς για μια φάρσα. Με πρόσχημα τη 'δημοκρατία', οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν την κυριαρχία της Κίνας», δήλωσε επίσης ο υπουργός στο περιθώριο συνόδου της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Πνομ Πενχ.

Η Ταϊβάν «δεν θα κάνει πίσω» μπροστά την απειλή των κινεζικών όπλων, είπε σήμερα η πρόεδρος της νήσου, η Τσάι Ινγκ-γουέν, καθώς το Πεκίνο ανακοίνωσε σειρά στρατιωτικών γυμνασίων με χρήση πραγματικών πυρών στα περίχωρά της. Η Νάνσι Πελόζι, αναχώρησε, το μεσημέρι, από την Ταϊβάν.

Υποχώρησε 3,7% ο τζίρος στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης και 2,8% στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση,  σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat. H πτώση σε μηναία βάση ήταν χαμηλότερη, αφού υποχώρησε κατά 1,2% και κατά 1,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη Eurostat. Σε ετήσια βάση, έκανε βουτιά 3,7% στην ευρωζώνη και 2,8% στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τόσο τα μηνιαία όσο και τα ετήσια στοιχεία ήταν πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς για την ευρωζώνη. Οι χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στις λιανικές πωλήσεις ήταν η Δανία με -3,8%, η Ολλανδία με -3,4% και η Εσθονία με -2,4%. Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία και τη Μάλτα με 0,5% και στη Φινλανδία με 0,2%.

Συρρικνώθηκε ελαφρώς η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο για πρώτη φορά από την αρχή του προηγουμένου έτους, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες εν μέσω της αύξησης του κόστους διαβίωσης, σύμφωνα με έρευνα που υποδηλώνει ότι οι προοπτικές για την οικονομία είναι δυσοίωνες. Ο σύνθετος ΡΜΙ της S&P Global υποχώρησε σε χαμηλό 17 μηνών στις 49,9 μονάδες τον Ιούλιο από τις 52 μονάδες του Ιουνίου, αν και διατηρήθηκε υψηλότερα των προκαταρκτικών εκτιμήσεων για 49,4 μονάδες. Αν και οι αυξήσεις των τιμών μετριάστηκαν, παρέμειναν υψηλές και ο νέος επιχειρηματικός δείκτης μειώθηκε στις 47,6 μονάδες από τις 50 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020. Ο ΡΜΙ που καλύπτει τον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε στις 51,2 μονάδες από τις 53 μονάδες, αν και ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 50,6 μονάδες. Η ζήτηση για υπηρεσίες μειώθηκε καθώς οι καταναλωτές έμειναν σπίτι και οι επιχειρήσεις ήταν λιγότερο αισιόδοξες. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών μειώθηκε στις 56,8 από τις 58,5 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020, όταν η περιοχή ήταν στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού.

Αυξήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα στη Γερμανία εμφανίζοντας αισιοδοξία για το άμεσο μέλλον παρά τις δύσκολες συνθήκες στην ενέργεια για τους επερχόμενους μήνες. Συγκεκειμένα το ημερολιακά και εποχικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα εξωτερικού εμπορίου της Γερμανίας τον Ιούνιο, έφτασε στα 6,4 δισ. ευρώ σημειώνοντας σημαντική άνοδο από το πλεόνασμα 800 εκατ. ευρώ που καταγράφηκε τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Destatis την Τετάρτη. Οι εξαγωγές έφτασαν τα 134,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, σημειώνοντας άλμα 4,5% σε μηνιαία βάση και άνοδο 18,4% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021. Οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθαν σε 72,9 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές σε τρίτες χώρες ανήλθαν σε 61,4 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 0,2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα ενώ σημείωσαν άνοδο 27,9% σε ετήσια βάση φτάνοντας τα 127,9 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές από την ΕΕ ανήλθαν σε 62,8 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές από τρίτες χώρες έφτασαν τα 65,1 δισ. ευρώ.

Σε αύξηση της παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα για τον Σεπτέμβριο, αποφάσισε ο ΟΠΕΚ+. καθώς οι υπουργοί έδωσαν "πράσινο φως" στην παραπάνω πρόταση, όπως αναφέρουν πηγές στο Bloomberg. Το καρτέλ είχε δεσμευτεί να προσθέσει περισσότερα από 600.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η συμμαχία των 23 εθνών θα μοιράσει την αύξηση αναλογικά μεταξύ των μελών. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τους τελευταίους μήνες, είχαν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την παραγωγή. Η συμφωνία δείχνει πως ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία βαίνουν προς συμφιλίωση, μετά από την επίσκεψη Μπάιντεν.

Τους τελευταίους μήνες, ο ΟΠΕΚ αυξάνει την παραγωγή σύμφωνα με τους στόχους του κατά περίπου 430.000-650.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα και αρνείται να υιοθετήσει μεγαλύτερες αυξήσεις της παραγωγής. Η σημερινή συνεδρίαση, που θα συζητηθούν οι πολιτικές παραγωγής από τον Σεπτέμβριο και πιθανόν για τους επόμενους μήνες, ύστερα. Στόχος της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ ήταν έως τον Σεπτέμβριο να έχει περιορίσει σταδιακά όλες τις μειώσεις-ρεκόρ της παραγωγής που εφάρμοσε το 2020, μετά το πλήγμα που υπέστη η ζήτηση λόγω της πανδημίας. Έως τον Ιούνιο, ωστόσο, η ΟΠΕΚ+ ήταν σχεδόν 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα χαμηλότερα από τα όρια καθώς οι κυρώσεις σε βάρος ορισμένων κρατών και οι χαμηλές επενδύσεις σε άλλες χώρες έπληξαν την ικανότητά της συμμαχίας να αυξήσει την παραγωγή.

Η BMW εξέδωσε προειδοποίηση για ένα ιδιαιτέρως ευμετάβλητο δεύτερο εξάμηνο.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 438.26 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 0.50%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,732.95 μονάδες, με κέρδη 1.31%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,448.9 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.54%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,589.53 μονάδες, με αύξηση 1.04%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,472.06 μονάδες, ενισχύθηκε 0.97%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 22,576 μονάδες, με άνοδο 1.01%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,146.63 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0.61%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα