Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε σήμερα δεσμεύσεις του ιδιωτικού τομέα ύψους 1,9 δισεκ. δολαρίων (1,77 δισεκ. ευρώ) με στόχο τη στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Κεντρική Αμερική, προκειμένου να μειωθεί η μετανάστευση προς τις ΗΠΑ.
Η Χάρις έκανε την ανακοίνωση αυτή από τη Σύνοδο της Αμερικής που διεξάγεται στο Λος Άντζελες και έχει στόχο «να προσφέρει ελπίδα στους ανθρώπους της περιοχής να χτίσουν στις χώρες τους μια ζωή με ευημερία και ασφάλεια», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται στη Σύνοδο αύριο Τετάρτη.
Ήδη πέρυσι ιδιωτικές επιχειρήσεις είχαν ανακοινώσει ότι θα αφιερώσουν 1,2 δισεκ. δολάρια για τις χώρες του λεγόμενου τριγώνου του βορρά, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα. Αυτές είναι οι χώρες από τις οποίες ξεκινούν συνήθως τα καραβάνια των μεταναστών με προορισμό τις ΗΠΑ.
Η Σύνοδος της Αμερικής, την οποία ο Μπάιντεν θεωρεί μια ευκαιρία να επανεκκινήσει ο διάλογος με τη Λατινική Αμερική για κρίσιμα ζητήματα όπως η μετανάστευση, ξεκίνησε χθες Δευτέρα στο Λος Άντζελες με προβλήματα. Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ αποφάσισε να μην συμμετάσχει μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι θα αποκλείσει από τη Σύνοδο την Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα, κατηγορώντας τες για «απουσία δημοκρατικού χώρου και σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η απουσία του Λόπες Ομπραδόρ, η χώρα του οποίου συνορεύει με τις ΗΠΑ, θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή την ώρα που πολλές χιλιάδες μετανάστες ξεκίνησαν χθες από το νότιο Μεξικό με στόχο να φτάσουν ως τα αμερικανικά σύνορα.
Άλλη μια απουσία της τελευταίας στιγμής είναι αυτή του προέδρου της Ουρουγουάης Λουίς Λακάγιε Που, ο οποίος βρέθηκε θετικός στην covid-19.
Εκτιμώντας σε 23 τον αριθμό των ηγετών που θα μεταβούν στο Λος Άντζελες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εκτίμησε ότι ο αριθμός τους είναι «ίδιος αν όχι μεγαλύτερος» από αυτόν που είχαν συμμετάσχει σε προηγούμενες συνόδους.
Η Σύνοδος της Αμερικής ξεκίνησε το 1994 με πρωτοβουλία του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον ο οποίος επιθυμούσε να συνάψει με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής μια περιφερειακή συμφωνία απελευθέρωσης του εμπορίου.
Τον τελευταίο καιρό αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών που εγκαταλείπουν τις χώρες τους στη Λατινική Αμερική και την Αϊτή για να γλιτώσουν από τη βία και τη φτώχεια και έχοντας στόχο να εισέλθουν στις ΗΠΑ.
πηγή: ΑΠΕ