Επιχειρήσεις

Η υγεία αλλάζει «χέρια» το 2018


Η πώληση του Υγεία θα καθορίσει εν πολλοίς τις εξελίξεις στην αγορά. Στο παιχνίδι με γερές άμυνες οι ασφαλιστικές

Θέσεις στην «σκακιέρα» παίρνουν επενδυτές και funds, ιδιωτικές κλινικές και ασφαλιστικές, ωστόσο το παιχνίδι αυτό μπορεί να πρωτοτυπήσει και να μην αναδείξει νικητή, αλλά σχήματα συνεργασίας. Οι επενδυτές ποντάρουν σε κέρδη, και οι ιδιωτικές κλινικές μαζί με τις ασφαλιστικές θέλουν να ανεβάσουν τζίρους. Μόνες τους οι ιδιωτικές κλινικές δεν μπορούν να «τραβήξουν», όπως τα προ της κρίσης χρόνια, πελάτες, ενώ, μετά την κατάρρευση του δημοσίου συστήματος υγείας, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές γράφουν μεγάλους όγκους ασφαλιστηρίων συμβολαίων υγείας, οπότε και είναι οι βασικοί προμηθευτές πελατών των ιδιωτικών κλινικών.

της Ελενας Ερμείδου

Ζητούμενο, αυτή την στιγμή είναι η εξυγίανση και η ελάφρυνση του κλάδου από τον υψηλό δανεισμό, αλλά και ο «απεγκλωβισμός» του από τις στρεβλώσεις των διαδικασιών μετάθεσης πληρωμών (clawback) μείωσης αποζημιώσεων (rebate).

Η συγκέντρωση είναι πλέον αδιαμφισβήτητη και θέσεις στο χώρο έχουν ήδη λάβει εγχώριοι επενδυτές και ξένα funds, μεταξύ των οποίων και η εταιρεία συμμετοχών του κου Γ. Αποστολόπουλου βασικού μετόχου του Ιατρικού Κέντρου (μερίδιο 23%) προσβλέποντας στην εξαγορά του ιδιωτικού θεραπευτηρίου Υγεία (μερίδιο 18%).

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της περασμένης εβδομάδας έκλεισε και το deal εξαγοράς των διαγνωστικών κέντρων του Υγεία από την Affidea Ευρωϊατρική. Επιπλέον, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας για την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Επί της παρούσης, Υγεία, Euromedica (μεταβίβαση δανείων), και η πώληση του Ερ. Ντυνάν αποτελούν κινήσεις στρατηγικές οι οποίες θα διαμορφώσουν την εικόνα του κλάδου της υγείας το 2018. Στο μεταξύ έχει ήδη γίνει η εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της εταιρείας Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα στην οποία ανήκει το Metropolitan από το Hellenic Healthcare της CVC Partners. Στα σκαριά βρίσκεται και η ολοκλήρωση της εξαγοράς του ΙΑΣΩ General.

Με κοινούς πελάτες ιδιωτικές κλινικές και ασφαλιστικές

Παλαιότερα εμφανίζονταν αντίπαλοι, λόγω κυρίως των χρεώσεων μαμούθ προς τους ασθενείς, χρεώσεις που οι ασφαλιστικές δεν ήταν πρόθυμες να 100% να πληρώσουν, σήμερα είναι σύμμαχοι.

Η κατάρρευση του δημοσίου συστήματος υγείας οδήγησε τους ασφαλισμένους από τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία στα «ταμεία» των ιδιωτικών ασφαλιστικών και σε αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης, είτε απευθείας από τους ασθενείς, είτε μέσω ασφαλιστικών, προκειμένου να εξασφαλίσουν ποιοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης και οι ασφαλιστικές.

Η αξία των ιδιωτικών συμβολαίων υγείας ξεπερνά τα 650 εκατ. ευρώ με τους πολίτες που έχουν υπογράψει ιδιωτικά ασφαλιστήρια υγείας είτε ατομικά είτε ομαδικά να ξεπερνούν τις 1.600.000 χιλιάδες σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ. Αυτό το ύψος των ασφαλίστρων σε συνδυασμό με τον αριθμό των πολιτών μπορεί να καθορίσει και τις δουλειές των ιδιωτικών κλινικών.

Ένα ακόμα στοιχείο που συνθέτει το πάζλ της υγείας είναι και οι αποζημιώσεις που κατέβαλλαν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές και οι οποίες έφτασαν το 2016 στα 460 εκατ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ έναντι 436 εκατ. ευρώ το 2012. Τα 359 εκατ. αξίζει να σημειωθεί καταβλήθηκαν στις ιδιωτικές κλινικές ενώ, τα 61,4 εκατ. ευρώ σε επιδόματα και έξοδα προς τα δημόσια νοσοκομεία.

Ωστόσο τα μέτρα του Clawback και rebate «πνίγουν» τον ιδιωτικό τομέα και, παράλληλα δημιουργούν στρεβλώσεις στις σχέσεις ιδιωτικών κλινικών – ασφαλιστικών. Στην περίπτωση που επιζητείτο λύση, αυτή θα ήταν μέσω ίδρυσης σχημάτων συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπου οι ιδιωτικές κλινικές θα λειτουργούσαν συνεργατικά με τα δημόσια νοσοκομεία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις