Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας της λίμνης Κορώνειας, επισημαίνει η Κομισιόν,απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη.
Στην ερώτησή της η κ. Σπυράκη, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση της λίμνης , καθώς όπως τονίζει , «τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται εικόνες περιβαλλοντικής καταστροφής στις όχθες της λίμνης Κορώνειας στη Θεσσαλονίκη, καθώς η στάθμη του νερού της έχει κατέβει πλέον δραματικά, φτάνοντας στα 60 εκατοστά στα βαθιά, αποκαλύπτοντας χιλιάδες νεκρά ψάρια σε προχωρημένη σήψη». Ως εκ τούτου ζητούσε να μάθει εάν εφαρμόζονται όλα τα αναγκαία μέτρα στη βάση πρόσφατων επιστημονικών δεδομένων για τη λίμνη και επικαιροποιημένων μελετών για τις εργασίες εξυγίανσης του πυθμένα της λίμνης, ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Λαγκαδά και συντήρηση των έργων εμπλουτισμού της λίμνης.
Στην απάντησή της η Κομισιόν επισημαίνει ότι μετά την καταδίκη της Ελλάδας για το θέμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα διαβίβασε δέσμη μέτρων στο πλαίσιο της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα, κατά τα έτη 2016-2017 και λήφθηκαν διάφορα μέτρα για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος του υγροτόπου, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων της λίμνης το 2017. Επιπλέον, προσθέτει, η Επιτροπή παρακολουθεί επί του παρόντος την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη εγκριθεί από τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της οδηγίας για τους οικοτόπους (π.χ. περιορισμός της άρδευσης, κατασκευή μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στον Λαγκαδά, τα οποία θα είναι επίσης επωφελή βάσει της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα), προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου.
Για την περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης, σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν , οι αρμόδιες αρχές μπορούν να ζητήσουν στήριξη στο πλαίσιο των σχετικών προγραμμάτων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων. Μέχρι σήμερα, έχει υλοποιηθεί ένα έργο για την αποκατάσταση της λίμνης μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη 2007-2013», με δημόσιο επιλέξιμο προϋπολογισμό ύψους 12,6 εκατ. ευρώ. Το έργο περιλάμβανε κυρίως την αποκατάσταση και αναδημιουργία των υγροτόπων και των οικοτόπων, καθώς και τη βελτίωση των υδραυλικών χαρακτηριστικών της λίμνης. Επιπλέον, η μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στον Λαγκαδά αποτελεί έργο που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη 2007-2013» με δημόσιο επιλέξιμο προϋπολογισμό ύψους 2,4 εκατ. ευρώ. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο 2019.