Οικονομία

Γερμανία: Κόντρα στο ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες


Τους στόχους που αφορούν τις αμυντικές δαπάνες και την αναπτυξιακή βοήθεια θα «χάσει» η γερμανική κυβέρνηση, γεγονός το οποίο προκαλεί ήδη αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού μέχρι το 2023, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί την Τετάρτη από το υπουργικό συμβούλιο και έχει ήδη στην κατοχή του το περιοδικό «Der Spiegel», το υπουργείο Άμυνας θα έχει το 2020 στην διάθεσή του 45,1 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου 2,2 δισεκατομμύρια περισσότερα από πέρυσι, αλλά δύο δισεκατομμύρια λιγότερα από όσα είχε ζητήσει η αρμόδια υπουργός Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικαλούμενη και τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι του ΝΑΤΟ. «Για το 2020 οι αμυντικές δαπάνες θα ανέλθουν στο 1,37% του ΑΕΠ», επισημαίνεται στο κείμενο, όταν το ΝΑΤΟ απαιτεί ποσοστό 2% και το Βερολίνο είχε δεσμευθεί για 1,50%. Επιπλέον, σύμφωνα με το προσχέδιο, το 2023 οι αμυντικές δαπάνες θα περιοριστούν περαιτέρω, στο 1,25%.

Στις πληροφορίες έσπευσε να αντιδράσει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, δηλώνοντας ότι με αυτόν τον σχεδιασμό η Γερμανία απομακρύνεται από τον στόχο του ΝΑΤΟ. «Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει σαφώς μέχρι το 2024 να έχουν επιτύχει τον στόχο του 2% και όχι να έχουν απομακρυνθεί από αυτόν. Το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να περιορίσει την ήδη απαράδεκτη συνεισφορά της στην Συμμαχία αποτελεί ανησυχητικό μήνυμα της Γερμανίας προς τους 28 συμμάχους της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Γκρενέλ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Μειωμένες θα είναι, σύμφωνα με το Spiegel και οι δαπάνες της Γερμανίας για την αναπτυξιακή βοήθεια στο εξωτερικό. Για το 2020 σχεδιάζεται μεν αύξηση κατά 1,4 δισεκατομμύριο στα 10,25 δισεκατομμύρια συνολικά, αλλά από τα επόμενα χρόνια η δαπάνη περιορίζεται στα 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η Γερμανία θα μείνει κάτω από τον στόχο του ΟΗΕ για αναπτυξιακή βοήθεια στο 0,7% του ΑΕΠ. «Μπορούμε έτσι να μιλήσουμε για παραβίαση της δέσμευσης», δήλωσε στο Spiegel εκπρόσωπος της Μη-Κυβερνητικής Οργάνωσης «One», καθώς στην προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης αναφέρεται η πρόθεση για αποτροπή της μείωσης των δαπανών που διατίθενται για αναπτυξιακή βοήθεια. Η «One» μαζί με άλλες έξι Οργανώσεις εξέδωσαν νωρίτερα σήμερα κοινή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν ότι «ασχέτως του πόσο υψηλά είναι τα φορολογικά έσοδα, δεν επαρκούν προφανώς ποτέ προκειμένου να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας προς εκείνους οι οποίοι πλήττονται από βαριά φτώχεια».

Από το υπουργείο Οικονομικών πάντως οι περικοπές αιτιολογούνται με την επίκληση της προοπτικής επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης. Για το επόμενο έτος αναμένονται έσοδα 362,5 δισεκατομμυρίων ευρώ - 1,7% πάνω από αυτά του 2019, αλλά θα αυξηθούν οι πόροι που θα διατεθούν για την ενίσχυση οικογενειών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, για ψηφιακές υποδομές και για την έρευνα. Βασική προτεραιότητα για τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς παραμένει ωστόσο, σύμφωνα με το Spiegel, η διατήρηση του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού που παρέλαβε από τον προκάτοχό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις