Διορθωτικές κινήσεις και σήμερα στην Wall Street με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στον τεχνολογικό Nasdaq. Στην κορυφή της ατζέντας παραμένει η γεωπολιτική αναταραχή που έχει προκληθεί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Β. Κορεά σε ένα σκηνικό εύθραυστο με "εμπρηστικές δηλώσεις" εκατέρωθεν. Επιπλέον, οι επενδυτές - αν και με πιο ήπια παρουσία πλέον - επικεντρώνονται στα εταιρικά και οικονομικά νέα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, για την ώρα η εν λόγω κρίση αποτελεί μια καλή αφορμή για ρευστοποιήσεις κερδών από τα συνεχόμενα ράλι της αγοράς. Ωστόσο, παραμένουν πάντα επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο η υπόθεση να πάρει ακόμα πιο σοβαρή τροπή, γεγονός που θα σημάνει "καμπανάκι" για μια γενναία διόρθωση.
Σε επίπεδο μάκρο
Κάτι καλύτερο ανέμεναν οι αναλυτές από τα επιδόματα ανεργία καθώς προέβλεπαν κάμψη στις 240.000. Αντιθέτως υπήρξε άνοδος κατά 3.000 στις 244.000 την προηγούμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, για πρώτη φορά από τον περσινό Αύγουστο, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε, αν και με απώλειες 0,1%.
"Βουτιά" της τάξεως του 4% υφίσταται η μετοχή της Macy’s, έπειτα από τα αποτελέσματα τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες τη αγοράς που όμως απογοητεύτηκε από τις εκτιμήσεις της εταιρείας για το μέλλον. Παράλληλα, κατά 15% "κατρακυλά" η μετοχή της Blue Apron, στον απόηχο των μεγεθών που ανακοίνωσε.
Πετρέλαιο: Αποθέματα ΗΠΑ & Παραγωγή Ιουλίου του ΟΠΕΚ
Κέρδη καταγράφει το πετρέλαιο, με την τιμή να κινείται να στο ψυχολογικό όριο των 50 δολ. το βαρέλι λόγω της πτώσης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά υπενθυμίζεται πως η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Ιούλιο αυξήθηκε, ωστόσο ο οργανισμός αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο φέτος κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα. Αναμένει πλέον αύξηση 1,37 εκατ. βαρελιών/ημέρα στην ζήτηση για το 2017. Για το 2018, η παγκόσμια ζήτηση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,28 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2017.
Η παραγωγή του καρτέλ αυξήθηκε κατά 0,5% σε 32,87 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή κατά 172.600 βαρέλια σε σύγκριση με τον Ιούνιο.
Η άνοδος, η οποία ήταν μικρότερη από την αύξηση που σημειώθηκε τον Ιούνιο, οφείλεται κυρίως στην υψηλότερη παραγωγή από τη Λιβύη, την Νιγηρία και τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Οργανισμού. Η έκθεση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Σαουδική Αραβία -το μεγαλύτερο μέλος του ΟΠΕΚ και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο- πιέζει εδώ και καιρό τα άλλα μέλη του καρτέλ για καλύτερη συμμόρφωση στη συμφωνία μείωσης της προσφοράς, επισημαίνει η Wall Street Journal.
Το ασφαλές καταφύγιο
Ακόμα πιο ψηλά "σκαραφλώνει" η τιμή του χρυσού που βρίσκεται πλέον στα 1,298 δολ. η ουγγιά με κέρδη 1%. Οι επενδυτές σπεύδουν στο γνώριμο επενδυτικό καταφύγιο μιας και η γεωπολιτική αναταραχή καλά κρατεί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Β. Κορέα. Σκεπτικισμός όμως επικρατεί και για το εσωτερικό των ΗΠΑ και την πολιτική ρευστότητα καθώς μια έφοδος στην κατοικία του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, δείχνει πως κλιμακώνοντας οι έρευνες για ρωσική παρέμβαση στις εκλογές.
Εν τέλει, ο Dow Jones κινείται με απώλειες 0,60%, ο S&P500 επίσης με αρνητικό πρόσημο 0,85% ενώ ακόμα χαμηλότερα ο Nasdaq ο οποίος διολισθαίνει κατά 1,20%