Στοιχεία που αντικρούουν όσα δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε σχέση με τις επιχειρήσεις που δηλώνουν είτε ζημίες είτε έχουν μηδενική δήλωση, σε σχέση με τη συμβολή των αυτοαπασχολούμενων στα έσοδα της φορολογίας εισοδήματος και το κενό ΦΠΑ, επικαλέστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
«Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν μηδενική δήλωση εισοδημάτων - κερδών ή ζημίες είναι το 65%. Οπότε σταματήστε να χρησιμοποιείτε το 71% των απασχολουμένων κύριε Θεοχάρη», είπε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε: «Η χώρα μας έχει 15% του φόρου εισοδήματος, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, από τους αυτοαπασχολούμενους, τη στιγμή που ο μέσος όρος είναι 5,8%. Επειδή κομπορρημονείτε για τη μείωση του κενού ΦΠΑ, είμαστε στο 3,2% ο μέσος όρος στο 4,8%, με την Ιταλία και την Κύπρο να είναι στο 9% και 10%».
Όπως ειδικότερα επισήμανε ο κ. Παππάς, καταθέτοντας και τα αντίστοιχα διαγράμματα:
-«ο κ. Χατζηδάκης είπε πως το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω από τον μισθωτό που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Ενώ ο κ. Χατζηδάκης αποκαλεί φοροφυγάδες το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, δεν λέει το ίδιο για το 65% των νομικών προσώπων (επιχειρήσεις του εμπορικού δικαίου) που δηλώνουν ζημιές και μηδενικά κέρδη. Για αυτές θεωρεί τις ζημιές ως σύνηθες αποτέλεσμα επιχειρηματικής δραστηριότητας». (στοιχεία ΑΔΑΕ)
-«Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι 430 χιλιάδες επαγγελματίες έχουν μέση φορολογική επιβάρυνση (μαζί με το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ) 867 ευρώ. Ο μέσος συνταξιούχος πληρώνει 938 ευρώ και ο μέσος εργαζόμενος 1.161 ευρώ. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει συχνά ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι δίνουν το 0,8% των συνολικών φορολογικών εσόδων. Τα χαμηλά ποσοστά αποτυπώνουν την υψηλή συνεισφορά των έμμεσων φόρων στο σύνολο των φόρων που εισπράττονται ανά έτος. Του θυμίζουμε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δίνουν το 15% των συνολικών εισπράξεων από φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων όταν ο πανευρωπαϊκός μ.ο. είναι στο 5,8%». (στοιχεία 2020 - έκθεση 2022 Κομισιόν «Taxation trends in the European Union - σελ. 334).
-«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αναφέρει ότι πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση κενού ΦΠΑ στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, η μείωση του κενού ΦΠΑ που σημείωσε η χώρα το 2021 σε σχέση με το 2020 είναι της τάξης του 3,2% όταν ο πανευρωπαϊκός μ.ο. ήταν στο -4,3% και η κορυφαίες επιδόσεις μείωσης κενού ΦΠΑ στην Ε.Ε. ήταν το -10,7% της Ιταλίας και το -9,2% της Κύπρου». (report με τίτλο Vat gap in the EU - γράφημα σελ. 26).