Η συντριπτική πλειονότητα των αξιωματούχων της Fed συμφώνησαν στην προηγούμενη συνεδρίαση ότι μια ακόμα αύξηση επιτοκίου «θα είναι επιβεβλημένη σύντομα», αλλά ταυτόχρονα ξεκίνησαν τη συζήτηση για το πότε πρέπει να διακόψουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Νοεμβρίου δείχνουν ότι οι φορείς άσκησης πολιτικής εξέτασαν μια σειρά από ζητήματα, μεταξύ των οποίων τα ρίσκα από το εξωτερικό και τα σημάδια επιβράδυνσης σε ορισμένους τομείς της οικονομίας που είναι ευαίσθητοι στις αυξήσεις επιτοκίων.
Ορισμένοι από τους αξιωματούχους που εξέφρασαν την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν σύντομα αυξήσεις επιτοκίων, ήταν αβέβαιοι όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα.
«Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν ακόμα απόψεις για το πως οι ανακοινώσεις που εκδίδει η Επιτροπή (FOMC) μετά τις συνεδριάσεις μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρηθούν στις επόμενες συνεδριάσεις, ειδικά η φρασεολογία που αναφέρεται στις προσδοκίες της Επιτροπής για "περαιτέρω σταδιακές αυξήσεις
στο εύρος των επιτοκίων"» επισημαίνεται σύμφωνα με το Reuters στα πρακτικά της συνεδρίασης.
«Αρκετοί συμμετέχοντες υποστήριξαν ότι ίσως πρέπει σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις να ξεκινήσει η μετάβαση σε μια φρασεολογία που θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην αξιολόγηση των εισερχόμενων οικονομικών στοιχείων για την εκτίμηση του οικονομικού outlook» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Κατά τη συνεδρίαση της Fed τέθηκαν επί τάπητος και ανησυχίες για την εμπορική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ και το εταιρικό χρέος.
«Αρκετοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία ότι το υψηλό χρέος στον μη τραπεζικό επιχειρηματικό τομέα, και ειδικά το υψηλό επίπεδο των μοχλευμένων δανείων, καθιστά την οικονομία πιο ευάλωτη σε μια απότομη κάμψη της διαθέσιμης πίστωσης, το οποίο θα μπορούσε να διογκώσει τον αρνητικό αντίκτυπο ενός αρνητικού σοκ στην οικονομική δραστηριότητα» τονίζεται στα πρακτικά.
«Το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης στους δασμούς ή στις εμπορικές εντάσεις αναφέρθηκε επίσης ως ένας παράγοντας που θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη περισσότερο από ότι αναμενόταν» σημειώνεται ακόμα.