Για δύο νέα εμβόλια ενάντια στην πνευμονία που αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται, μίλησε στο Πρακτορείο FM η νεοκλεγείσα πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος Δρ. Μάτα Τσικρικά, πνευμονολόγος-φυματιολόγος και ιατρός Δημόσιας Υγείας.
Η πνευμονία σύμφωνα με την κ. Τσικρικά θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα νοσήματα θνησιμότητας, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, αλλά πλήττονται και οι ηλικιωμένοι. Ωστόσο αυτή την εποχή της πανδημίας, η λοίμωξη του κορονοϊού, όπως όλοι γνωρίζουμε, μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατη μορφή πνευμονίας.
Όπως αναφέρει η πνευμονολόγος του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο νοσοκομείο «Σωτηρία», τα ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο προσπαθούν να καλύψουν όσο περισσότερους ορότυπους (σσ στελέχη του βακτηρίου του πνευμονιόκοκκου). «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 90 και δεν καλύπτονται ούτε οι μισοί. Έτσι η παγκόσμια κοινότητα αναζητά δύο επόμενα εμβόλια, εκ των οποίων το ένα που βρίσκεται σε φάση τρία θα περιέχει 17 ορότυπους, ενώ ένα δεύτερο που πιθανότατα θα κυκλοφορήσει το επόμενο έτος, θα συμπεριλαμβάνει 20 ορότυπους, δηλαδή στελέχη του πνευμονιόκοκκου». Αυξάνοντας τον αριθμό των οροτύπων που θα μας απαλλάξουν από τη βακτηριακή πνευμονία, αυξάνουμε και τις πιθανότητες να μειώσουμε τις επιπλοκές από αυτήν, όπως είναι η μηνιγγίτιδα και η σηψαιμία, -κάτι που ήδη συμβαίνει και με τα υπάρχοντα εμβόλια- λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΝΠΕΛ. Κι επισημαίνει ότι στόχος της επιστημονικής κοινότητας είναι η ανεύρεση περισσότερων εμβολίων να οδηγήσει στην μεγαλύτερη κάλυψη των οροτύπων.
Κλείνουμε μάτια και αυτιά στην παραπληροφόρηση
Η πνευμονολόγος για μία ακόμη φορά απευθύνει έκκληση στους καπνιστές να ξανασκεφτούν τη διακοπή της βλαβερής συνήθειας, γιατί όπως τονίζει το κάπνισμα μειώνει σημαντικά την άμυνα των πνευμόνων, κάτι που όπως επισημαίνει δεν το θέλει κανένας μας εν μέσω πανδημίας covid κι ενώ ξεκινάει η εποχική γρίπη. Επίσης ενόψει της Παγκόσμιας μέρας Πνευμονίας δηλώνει ότι το να έχουμε νέα επιστημονικά δεδομένα και ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, μας κάνουν περισσότερο ισχυρούς απέναντι στα βακτήρια και τους ιούς. «Επίσης θα πρέπει να κλείνουμε μάτια και αυτιά σε κάθε είδους παραπληροφόρηση. Δεν διαβάζουμε ό,τι μας αρέσει περισσότερο, αλλά τεκμηριωμένες ιατρικές ειδήσεις. Στην φετινή παγκόσμια μέρα Πνευμονίας επίκαιρο παρά ποτέ είναι το ρητό του πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη: "Κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν"».