Υπάρχει μια ατελείωτη συζήτηση τον τελευταίο μήνα σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ, και όλος ο κόσμος πρόκειται να βυθιστεί σε ύφεση.
Το βασικό στοιχείο που υποστηρίζει το κακό σενάριο είναι το πρωτοφανές ύψος του εταιρικού χρέους που παγκοσμίως φτάνει σε 29 τρις. δολ. Οι εταιρείες είναι περισσότερο χρεωμένες από ποτέ. Ανεξάρτητα αν το υπερβολικό τελικά οδηγήσει σε ύφεση πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα.
Το χρέος είναι το υψηλότερο των τελευταίων 12 ετών και πολλές επιχειρήσεις αποτυγχάνουν να φέρουν έσοδα τα οποία καλύπτουν τα χρέη τους. Οι αναλυτές υπολογίζουν ότι οι εταιρείες που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους φτάνουν το ένα τρίτο παγκοσμίως.
"Ποτέ δεν έχουμε βρεθεί ξανά στο παρελθόν σε έναν κύκλο όπως αυτός", δήλωσε η Bonnie Baha, διαχειρίστρια κεφαλαίων στην DoubleLine Capital στο Λος Άντζελες. «Είμαστε έτοιμη για μια δυσάρεστη στροφή".
Ζημιές στα εταιρικά ομόλογα
Αν και δεν είναι τόσο απότομη η πτώση στις παγκόσμιες αγορές μετοχών (πλην των κινεζικών), οι απώλειες αρχίζουν να συσσωρεύονται και στην αγορά ομολόγων.
Το μέσο σπρεντ των εταιρικών ομολόγων έναντι του δείκτη αναφοράς, δηλαδή της απόδοσης των κυβερνητικών ομολόγων, διευρύνθηκε σε 1,84 ποσοστιαίες μονάδες, -είναι το μεγαλύτερο μέσα σε τρία χρόνια - από τις 1,18 μον. το Μάρτιο του 2015, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch. Οι επενδυτές έχασαν 0,2% στα εταιρικά ομόλογα παγκοσμίως το 2015. Αυτό είναι μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με κέρδη 7,9% που υπήρχαν τα τελευταία έξι χρόνια.
Η επιδείνωση των χρεών είχε ως συνέπεια να υποβαθμιστούν 863 εκδόσεις εταιρικών ομολόγων πέρυσι, οι περισσότερες από το 2009. Πολλές από αυτές τις εταιρείες ανήκουν στον κλάδο της ενέργειας.
Διάγραμμα: H αναλογία χρεών προ κέρδη σε υψηλό 12ετίας
Ένα μεγάλο μέρος των χρειών που συσσωρεύτηκε στις εταιρείες, περίπου 3,8 τρις. δολ. ξοδεύτηκε για εξαγορές, χρηματοδότηση επαναγορά μετοχών και πληρωμές μερισμάτων.
«Είμαστε σε ένα διαφορετικό κλίμα επέκτασης, παρά σύνεσης, το οποίο στοχεύει στους μετόχους και τη μόχλευση», ανέφερε ο Jeroen van den Broek, επικεφαλής των ανεπτυγμένων αγορών της ING Bank NV στο Άμστερνταμ. «Και είναι επιζήμια για τους κατόχους ομολόγων."
«Υπάρχουν ρωγμές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται να οδηγήσει σε κατακλυσμικές παγκόσμιες συνθήκες στις πιστωτικές αγορές», λέει ο Suki Mann, πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής πιστωτικής στρατηγικής της UBS και σχολιαστής της αγοράς ομολόγων. "Η μόχλευση είναι υψηλότερη, αλλά αυτό πρόβλημα, μόνο αν δεν μπορεί να εξυπηρετούνται οι υποχρεώσεις."
Παρόλα αυτά, για πολλούς στην αγορά, ο συνδυασμός των υψηλών επιπέδων μόχλευσης και της υποτονικής παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί μια μεγάλη ανησυχία και ίσως προδικάζει την εξέλιξη των χρηματιστηρίων μέσα στο 2016.