Βαρύ είναι το κλίμα στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς η αναζήτηση ισορροπιών μετά από μια εβδομάδα ηχηρών διαφοροποιήσεων αποτελεί ‘’στοίχημα’’ για το μέλλον του φορέα.
Πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν πως η συνέχιση της κοινής πορείας ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού και η συμβίωση τους κάτω από την ίδια πολιτική στέγη θα είναι πολύ δύσκολη, με διαφωνίες και συγκρούσεις.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν φαίνεται διατεθειμένος να ανεχθεί ‘’αυταρχικές’’ εκφάνσεις της Φώφης Γεννηματά, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και τις προηγούμενες μέρες από τις τοποθετήσεις του επικεφαλής του Ποταμιού στην Ολομέλεια της Βουλής.
Δυσαρμονία υπάρχει και με τις άλλες συνιστώσες του φορέα, οι οποίες δεν έχουν βρει κοινή "γλώσσα", ούτε φαίνεται να συμφωνούν ως προς τη γραμμή πλεύσης και τις στρατηγικές επιλογές του Κινήματος.
Το ζητούμενο τώρα είναι ένας νέος ‘’κοινός στόχος" στον οποίο θα στρατευθούν οι επιμέρους σχηματισμοί και τα στελέχη τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να συνυπάρχουν κάτω από την ίδια πολιτική στέγη.
Κοινοβουλευτικοί παράγοντες και στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι πολύ σύντομα πρέπει να γίνει ξεκαθάρισμα και να χαραχθεί γραμμή πλεύσης αποδεκτή από όλες τις συνιστώσες, ώστε να μην αφεθεί περιθώριο για έναν νέο γύρο εσωστρέφειας.
Προβληματισμός επικρατεί στο Ποτάμι όσον αφορά την περαιτέρω σύμπλευση του με άλλες δυνάμεις στους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής.
Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά τη συμφωνία για το σκοπιανό, τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τις διεργασίες στο εσωτερικό τους, ο Σταύρος Θεοδωράκης σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του. Με πρωτοβουλία του πραγματοποιείται σήμερα έκτακτη σύσκεψη της κομματικής ηγεσίας, με αντικείμενο συζήτησης την μελλοντική παρουσία και το ρόλο του Ποταμιού στο Κίνημα Αλλαγής.
Οπως αναφέρεται από έγκυρες πηγές, στη σημερινή σύσκεψή έχει χαρακτήρα εσωκομματικής ζύμωσης και δεν πρόκειται να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις, αν και οι καταστάσεις πιέζουν στην κατεύθυνση των γρήγορών χειρισμών.
Ποιός θα φορτωθεί την ευθύνη
Αυτό όμως που φαίνεται να απασχολεί όλους τους συμμετέχοντες στο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς, είναι ποιος θα φέρει την ευθύνη μιας τυχόν διάσπασης, έναντι των 212.000 πολιτών-ψηφοφόρων που πήραν μέρος στη διαδικασία εκλογής προέδρου του νέου φορέα.
Η διάλυση του ΚΙΝΑΛ ίσως έβαζε και την ταφόπλακα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης και επανασυσπείρωσης του κεντρώου χώρου, αφήνοντας ελεύθερο το έδαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ που θα επιβεβαίωνε την επικυριαρχία του σ' αυτόν των, συνεχίζοντας να αντλεί ψήφους από την μεγάλη δεξαμενή του παλιού ΠΑΣΟΚ.
Οριστικό τέλος στο φλέρτ ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ;
Δεν είναι πάντως λίγα τα στελέχη που αναφέρουν πως το Κίνημα Αλλαγής έχει πάρει έναν δρόμο που ρίχνει κάθε γέφυρα για μελλοντικές συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά την σκληρή στάση που έχει κρατήσει η Φώφη Γεννηματά για τα οικονομικά θέματα όλο αυτόν τον καιρό, η αδιαλλαξία που δείχνει και στο Σκοπιανό ζήτημα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για πολιτικούς και ρητορικούς ελιγμούς σε κανένα ζήτημα της αντιπαράθεσης με το ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό κατά ορισμένους προδιαγράφει από τώρα και το πλαίσιο της επόμενης μέρες στην περίπτωση εκλογών, με το σενάριο συνεργασίας για την ώρα να φαίνεται μη ρεαλιστικό.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαιες είναι οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του φορέα. Το πραγματικό ερώτημα βρίσκεται στις προθέσεις: Θέλουν πραγματικά να συνεχίσουν όλοι μαζί;