Χρηστικά

Επιμένει ο πληθωρισμός – Μικρή άνοδος τον Οκτώβριο


Επίμονος αποδεικνύεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Μικρή άνοδος αλλά παραμένοντας στον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ και αποτελεί «οδηγό» για τη νομισματική πολιτική της, κατέγραψε ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ,

Τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, o πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,2% στην Ελλάδα από το 3,1% τον Σεπτέμβριο. Η Ελλάδα έχει τον πέμπτο πιο υψηλό δείκτη πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ακρίβεια παραμένει ισχυρή και κυρίως «ανθεκτική».

Στην Ευρωζώνη η αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,3% (1,7% τον Σεπτέμβριο) δεν αποτελεί… ενθαρρυντικό νέο, ωστόσο το γεγονός ότι παραμένει στην «ασφαλή ζώνη» του 2%, λειτουργεί κατευναστικά κυρίως προς την ΕΚΤ και τον διαφαινόμενο σχεδιασμό της για νέες μειώσεις επιτοκίων στο άμεσο μέλλον. 

O δομικός δείκτης που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, διατήρησε τον Οκτώβριο ρυθμό ετήσιας αύξησης 2,7% όπως και τον περασμένο μήνα, διαψεύδοντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για οριακή αποκλιμάκωση στο 2,6% ετησίως.

Όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες παρουσιάζουν το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό τον Οκτώβριο (3,9%, σταθερό σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,9%, σε σύγκριση με 2,4% τον Σεπτέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,5%, σε σύγκριση με 0,4% τον Σεπτέμβριο) και την ενέργεια (-4,6%, σε σύγκριση με -6,1% τον Σεπτέμβριο).

Γερμανία: Στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι τιμές καταναλωτή εφτασαν στο 2,4% από 1,8% τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν 2,1%.

 

Διαβαστε επισης