Οικονομία

Γραφείο Προϋπολογισμού: Επαγρύπνηση για τον πληθωρισμό, έμφαση στη μεταποίηση


Η επένδυση στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία και σε τομείς με ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος είναι αναγκαίοι παράγοντες και για την ανάπτυξη και για να προσεγγίσει το ελληνικό επίπεδο εισοδημάτων τον μέσο όρο της ΕΕ. Το επισήμανε ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς, κατά την ενημέρωση των μελών της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, επί της τελευταίας τριμηναίας έκθεσης.

Ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές και τους κινδύνους για το 2024 και το 2025.

«Ελπίζουμε ότι θα έχουμε ευνοϊκές επιπτώσεις στο κόστος και στο εύρος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας», είπε, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες αναβαθμίσεις των τραπεζών και η δημιουργία πέμπτου τραπεζικού πόλου, θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό στον κλάδο, ενώ θα συνεχίζεται αποκλιμάκωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η κ.  επιτάχυνση της διοχέτευσης των πόρων του ΤΑΑ, εφόσον διατηρηθεί, θα είναι μία πολύ σημαντική για την τόνωση των επενδύσεων.

Ανέφερε επίσης ότι οι ρυθμοί αύξησης των τουριστικών εσόδων, οι οποίοι φαίνεται ότι διατηρούν τη δυναμική, θα ενισχύσουν τη συνολική οικονομική δραστηριότητα για όλο το 2024 όπως και τα δημόσια έσοδα.

«Κάποια μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ σε σχέση με την αύξηση της προσφοράς διαθέσιμων κατοικιών ενδέχεται να βοηθήσουν έστω στο να ανασχεθεί σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον η αυξητική τάση του κόστους στέγασης, είπε ο  κ. Τσουκαλάς

Το νέο νομοσχέδιο θα εισάγει κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές εφόσον υιοθετηθούν από ικανό αριθμό επιχειρήσεων. Το λέμε αυτό διότι ένα από τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι έχει πάρα πολύ πολλές μικρές επιχειρήσεις και δεν υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για επέκτασή τους και για την ανάπτυξή τους. Άρα, εδώ, ο στόχος είναι η επίτευξη οικονομιών κλίμακας», σημείωσε για τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σε σχέση με τους κινδύνους για το 2024 και το 2025, το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, έχει επισημάνει το «πολύ ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον με τις γεωπολιτικές εντάσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση του κόστους και της ενέργειας και της γενικότερης εφοδιαστικής αλυσίδας» και συνεπώς απαιτείται, όπως είπε, επαγρύπνηση για τον πληθωρισμό.

«Άρα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά τον πληθωρισμό. Το κόστος ενέργειας, το οποίο είναι ένα δομικό πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης, είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής και της ελληνικής βιομηχανίας, με δυσμενείς συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Τσουκαλάς και υπογράμμισε ότι «πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στο να εκλείψουν οι γραφειοκρατικές και διοικητικές καθυστερήσεις που θέτουν εμπόδια στην γρήγορη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και δυσκολεύουν έτσι την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Μεγάλο μέρος των ερωτήσεων απασχόλησε το επίπεδο των εισοδημάτων στην Ελλάδα, σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

«Το επίπεδο εισοδημάτων, του 2009 και του 2010, ήταν ένα επίπεδο επίπλαστο, το οποίο οφειλόταν κυρίως σε δανεικά, δεν ανταποκρινόταν στις παραγωγικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Αν θέλουμε, λοιπόν, να ξαναπάμε, που αυτός φυσικά είναι ο στόχος, να πάμε σε αυτό το επίπεδο εισοδημάτων, να προσεγγίσουμε το μέσο όρο της Ε.Ε., θα πρέπει να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο, το οποίο επενδύει στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στηρίζει τους τομείς αυτούς που έχουν ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα. Αλλά όλα αυτά, θεωρούμε, ότι έρχονται μέσα από τις επενδύσεις.

Δηλαδή, αν δεν βρεθούν αυτοί οι πόροι χρηματοδότησης για να αλλάξει αυτό το μοντέλο, δεν είναι δυνατόν να πάμε εκεί, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε συνεχώς σε μία οικονομία που δεν είναι βιώσιμη. Δεν είναι διατηρήσιμη μια οικονομία η οποία βασίζεται κατά 75% του ΑΕΠ στην κατανάλωση. Είναι σαφές, ότι δημιουργούνται συνθήκες μιας νέας κρίσης αν συνεχίσουμε έτσι», είπε ο κ. Τσουκαλάς.

Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της τριμηνιαίας έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ο κ. Τσουκαλάς στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάκαμψη της μεταποίησης. «Υπάρχει πεδίο για περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του κλάδου», είπε και επισήμανε ότι το μερίδιο της μεταποίησης στο ΑΕΠ της χώρας για το Β΄ Τρίμηνο του 2024, διαμορφώνεται στο 10,4% και είναι αρκετά αυξημένο αν συγκριθεί με το αντίστοιχο τρίμηνο προ κρίσης.

«Η κυριότερη αιτία της ανάκαμψης της ελληνικής μεταποίησης είναι ότι αυτός ο κλάδος είναι κατ' εξοχήν εξωστρεφής. Υπολογίσαμε ότι καλύπτει το 68,1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας. Επομένως, αν μπορέσουμε και τον στηρίξουμε και αναπτυχθεί περαιτέρω, θα έχουμε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα στις εξαγωγές και κατ' επέκταση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», είπε ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και υπογράμμισε:

«Υπήρξαν σημαντικές επενδύσεις, κατά την περίοδο '21-'22 κυρίως λόγω των εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στον κλάδο αυτό όπου παρατηρήθηκε αρκετά μεγάλη αύξηση της Προστιθέμενης Αξίας. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι ότι αυτός ο κλάδος δαπανά πολλά χρήματα σε έρευνα και ανάπτυξη. Βρήκαμε στοιχεία με πολύ κόπο πάνω σε έρευνα και ανάπτυξη.

Στον κλάδο αυτό ως ποσοστό της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του κλάδου, οι δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη είναι 10,8%. Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό. Το σύνολο της οικονομίας ξοδεύει 3,1%, οπότε βλέπετε ότι είναι το υπερδιπλάσιο ποσοστό. Επομένως, το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι χρειάζεται στήριξη επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας σε αυτό τον τομέα».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα