Καλάθι αναγκαστικών παροχών ύψους 2 δισ. ευρώ, σε πρώτη φάση, αποκτά η κυβέρνηση για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό, μετά τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup.
Παράλληλα δεν ισχύει ο στόχος για την επίτευξη πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ, τουλάχιστον για το 2020, καθώς θα εξαιρεθούν οι δαπάνες για τον κορονοϊό και το μεταναστευτικό, σε ότι αφορά στην Ελλάδα, η οποία επωφελείται από τη δημοσιονομική ευελιξία που αποφάσισε η Κομισιόν.
Αναλυτικότερα, το Eurogroup άναψε το πράσινο φως στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να αναπτύξουν πολιτικές στήριξης των οικονομικών που δέχονται ισχυρό πλήγμα από την επιδημία του κορονοϊού. Το ποσό που μπορούν να διαθέσουν σε πρώτη φάση, ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο για την Ελλάδα αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ.
Επίσης αποφασίστηκε και πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, υπό τη μορφή κρατικών εγγυήσεων, ύψους 10% του ΑΕΠ (περίπου 20 δισ. ευρώ, στην περίπτωση της Ελλάδας), το οποίο θα καλύψει την παροχή δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο.
Τα μέτρα στήριξης
Στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα κληθεί να εξειδικεύσει το πακέτο των μέτρων, αλλά τα αιτήματα για επιδόματα και γενικότερες παροχές είναι δεκάδες και δύσκολο να καλυφθούν, από το ποσό των 2 δισ. ευρώ. Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση και εκείνα που θα εξετάσει λόγω των αιτημάτων που υποβάλλονται είναι:
- Η υποστήριξη των εργαζόμενων για να προστατευτεί η αγορά εργασίας, που περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα μέτρα απασχόλησης.
- Παράταση στις αναρρωτικές άδειες.
- Παράταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας.
- Αναβολή πληρωμών στο φόρο εισοδήματος.
- Η καταβολή επιδόματος στους εργαζόμενους που απασχολούν οι επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους.
- Η χορήγηση επιδόματος στους εργαζόμενους, που απασχολούνται σε επιχειρήσεις οι οποίες θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, λόγω της κρίσης.
- Η χρηματοδότηση προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων.
- Η επιδότηση επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης που είχαν πριν την έλευση της επιδημίας.
- Η κάλυψη των εργαζομένων και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι οποίες ήδη αναστέλλουν τις προγραμματισμένες εποχικές προσλήψεις.
- Η αναβολή για τέσσερις μήνες πληρωμών των εισφορών και των φόρων για τις επιχειρήσεις.
- Η παροχή διευκολύνσεων για όσους είναι σε ρυθμίσεις χρεών και τις χάσουν λόγω μη καταβολής των μηνιαίων δόσεων.
- Η πληρωμή από το Κράτος των εισφορών για το διάστημα που θα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις.
Όλα τα μέτρα αυτά, όμως είναι προσωρινά και μόλις καλύπτονται από τα 2 δισ. ευρώ, αν η επιδημία έχει διάρκεια έναν μήνα. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει, εάν η επιδημία του κορονοϊού έχει διάρκεια, που όλοι απευχόμαστε.